Hopp til innhold

Bor i bambushytter - nekter å flykte fra syklon

Myndighetene i Myanmar forsøker å evakuere flere hundre tusen mennesker fra områdene som kan bli herjet av syklonen Mahasen, men mange nekter.

Rohingya-flyktninger i Sittwe-leiren i Myanmar

En mor og hennes barn inne i Sittwe-lerien der myndighetene nå forsøker å evakuere 160.000 mennesker.

Foto: Soe Than WIN / Afp

Foreløpig er syklonen en kategori 1-syklon med en vindstyrke «bare» på 25 sekundmeter ute i Bengalbukten, men meteorologer frykter at den skal vokse før den når land torsdag norsk tid.

Lei av å bli beordret

Derfor blir nå over 160.000 forsøkt evakuert i Myanmar og flere hundre tusen er beordret bort fra sine hjem i Bangladesh.

– Forsvaret vil flytte dem til høyereliggende steder og til tilfluktsrom i skoler, opplyser en talsmann for myndighetene, men de sliter med å få de mange internt fordervende til igjen å flytte fra sine midlertidige hjem.

– Da vi fortalte dem at en storm var på vei, var de ingen som trodde på oss. De nektet rett og slett å flytte, sier løytnant Lin Lin til nyhetsbyrået AP.

Inne i leieren som er bygget opp av enkle bambushytter er det mange som er fortvilet over at de nok en gang blir forsøkt tvangsevakuert.

– Vi er lei av å bli beordret rundt av myndighetene. Først flyttet de oss hit etter at hjemmene våre ble ødelagt under fjorårets opprør, nå sier de at vi må flytte fordi det er en storm på vei. Men vi nekter. Her blir vi til de bruker makt mot oss, sier U Kyaung Wa til AP.

Nesten 140.000 internt fordrevne bor i leirer i delstaten Rahine på Myanmars vestkyst. De er spesielt utsatt for syklonen som nå er på vei, advarer CARE.

Syklonen Mahasen

Syklonen Mahasen ventes å treffe grenseområdet mellom Myanmar og Bangladesh onsdag kveld eller torsdag morgen.

Foto: Ap

– De som bor i telt eller under presenninger, står i fare for å miste alle sine eiendeler dersom det kommer en oversvømmelse. Samtidig øker risikoen for å bli smittet av vannbårne sykdommer som kolera og diare markant, sier CAREs landdirektør i Myanmar, Brian Agland.

1500 tilfluktsrom

Allerede har flere personer blitt meldt savnet i uværet. Mandag kantret en båt med 100 personer utenfor kysten av Myanmar, fortsatt er flere titalls savnet.

I nabolandet Bangladesh vil syklonen trolig føre til springflo på 2 meter og mange i den lavtliggende Chittagong-provinsen i blir nå evakuert.

Nærmere 5 millioner mennesker bor i denne provinsen, der det er bygd over 1.500 tilfluktsrom som kan huse opp mot 1,3 millioner mennesker.

Totalt bor det rundt 8 millioner mennesker i området syklonen er ventet å treffe land.

Et forfulgt folk

Rohingyaene er muslimer og er blitt utsatt for diskriminering og overgrep i Myanmar. Myndighetene i landet er blitt beskyldt for etnisk rensing av menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch.

Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet fra Myanmar de siste tiårene for å unnslippe forfølgelse. Mange av dem har søkt tilflukt i nabolandet Bangladesh, og myndighetene i Myanmar betrakter dem som har kommet tilbake, som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

FN betegner rohingyafolket som en av de mest forfulgte minoriteter i verden. Mange forsøker å ta seg over til det muslimskdominerte Malaysia i håp om et bedre liv der.

SISTE NYTT

Siste nytt