NRK Meny
Normal

NATO vil forsterke sitt nærvær i Øst-Europa

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier forsvarsalliansen vil styrke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa og de baltiske landene i lys av konflikten i Ukraina.

Belgium NATO Ukraine Anders Fogh Rasmussen

NATOS Anders Fogh Rasmussen snakket i dag med pressen i Brussel om organisasjons opptrapping i Øst-Europa.

Foto: Yves Logghe / Ap

– I dag har NATO blitt enige om å styrke medlemslandenes forsvar. Vi vil ha flere fly, flere skip og flere stående styrker på land, sier Anders Fogh Rasmussen etter et møtet med NATO-ambassadørene i Brussel i dag.

Laster Twitter-innhold

Vil avskrekke

Generalsekretæren understreker også at organisasjonen vil gjennomgå sine forsvarsplaner og reviderer og oppdatere dem.

Dette skjer i lys av den siste dramatiske utviklingen i Ukraina, der NATO, sammen med USA og EU, har fordømt Russlands handlinger i Ukraina. Der blant annet 40.000 russiske soldater står klare langs den ukrainske grensen.

– Dette handler om å avskrekke og hindre en ytterligere eskalering av den russiske aggresjonen vi opplever nå, sier Rasmussen, som ikke ønsker å tallfeste hvor mange menn, fly eller skip det er snakk om.

Ukrainske soldater utenfor Kramatorsk

Ukrainske soldater venter utenfor byen Kramatorsk, mens jagerfly flyr over området.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Østersjøen og Middelhavet

NATO har allerede lagt alle forsvarssamtaler og avtaler med russerne på is, og har gjeninnført flypatruljering over Polen og Romania som et ledd i den nye isfronten mellom de to gamle fiendene.

Fogh Rasmussen presiserte at NATO ønsker en diplomatisk løsning på konflikten.

I løpet av få dager vil NATO øke antall flyginger over de baltiske landene, sende flere skipsfartøy til Østersjøen, den østlige delen av Middelhavet og andre steder der det er behov.

I dag gikk Norges statsminister Erna Solberg ut og ba partene om å ro seg.

– Det er mange tegn som tyder på samme aktivitet som på Krim, derfor er det viktig at alle parter roer seg nå, sier Erna Solberg til NRK.

I morgen skal partene møte hverandre og USA og EU til en firepartsamtale i Genève. Et møte det er knyttet stor spenning til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt