Hopp til innhold

Pansrede kjøretøy med russiske flagg rykker inn i Slavjansk

Ukrainas visestatsminister hevder Russland har soldater i Ukraina, samtidig kommer det meldinger om at ukrainske soldater har byttet side og kjører sine pansrede kjøretøy med russiske flagg mot byen Slavjansk.

pansrede kjøretøy med russiske flagg

En kolonne på fem, seks pansrede kjøretøy med russiske flagg på vei mot Slavjansk i dag.

Foto: STRINGER / Reuters

Fem, seks pansrede kjøretøy har kjørt inn i den øst-ukrainske byen, ifølge øyenvitner nyhetsbyrået Reuters har snakket med. De fremste bilene hadde russiske flagg.

Omtrent femten menn i ulike bekledninger, flere i kamuflasjeantrekk, sitter på taket av hver bil og vinker til lokalbefolkningen, ifølge øyenvitner.

Den tyske avisen Der Spiegel hevder derimot at det kan være snakk om ukrainske soldater som har byttet side og som er på vei til en okkupert politistasjon i området.

Laster Twitter-innhold

En ukrainsk soldat nyhetsbyrået Reuters har snakket med bekrefter at 25. brigaden i det ukrainske forsvaret har byttet side og er nå en del av de prorussiske militsen i området.

– Alle offiserene og soldatene er her, og vi er alle soldater som ikke ønsker å skyte mot våre egne, sier en ikke navngitt soldat til Reuters.

Dette skjer bare timer etter at Russlands president Vladimir Putin advarte om at nabolandet nå står på randen av borgerkrig.

Putin diskuterte i går kveld krisen i Ukraina med Tysklands statsminister Angela Merkel over telefon. Den russiske presidenten konstaterte at konflikten er trappet kraftig opp og at det er fare for krig, ifølge en uttalelse fra Kreml.

Begge lederne understreket betydningen av møtet om Ukraina-krisen som skal holdes i Genève torsdag. Både Russland, EU, USA og Ukraina skal etter planen delta her.

Laster Twitter-innhold

– Hundrevis av russiske soldater

Ukrainas vistestatsminister Vasyl Krutov

Ukrainas visestatsminister Vasyl Krutov ble angrepet av prorussiske demonstranter etter at han snakket på flybasen i Kramatorsk.

Foto: Sergei Grits / Ap

Samtidig observerer de ukrainske myndighetene at mange av soldatene i de østlige delene i av landet er russiske.

– Hundrevis av soldatene i Donetsk-provinsen er russiske og det kommer stadig flere, sier visestatsminister og leder for sikkerhetsstyrkene SBU, Vasyl Krutov ifølge KyivPost. Han er akkurat nå på den flyplassen i Kramatorsk som ukrainske styrker tok tilbake fra prorussiske militsgrupper i går kveld.

Myndigheten i Kreml har nektet for enhver kjennskap til russiske soldater på ukrainske jord, på samme måte som de gjorde i forkant av annekteringen av Krim-halvøya for litt under en måned siden.

Laster Twitter-innhold

Putin understreket også i sin samtale med Merkel at Ukrainas økonomi må stabiliseres og at eksporten av russisk gass til Europa må fortsette. Ifølge uttalelsen fra Kreml har den ukrainske regjeringen brutt grunnloven når den har slått ned på demonstrasjonene i den østlige delen av landet.

Omringet konfliktby

Spenningen har økt kraftig de siste dagene etter at prorussiske separatister og militsgrupper tok kontroll over mer en 10 byer i de østlige delene av Ukraina.

Mandag gav myndighetene i Kiev separatistene et ultimatum og åpnet for en folkeavstemning i regionen uten at det førte frem.

I går gikk ukrainske soldater til aksjon og gjeninntok kontrollen over byen Kramatorsk og i går meldte nyhetsbyrået AFP at sju busser med 100 fallskjermjegere og 20 stridsvogner med personell på vei til Slavjansk, byen der det har vært flest sammenstøt mellom Kiev-vennlige og prorussiske demonstranter.

Den prorussiske borgermesteren i Slavjansk sa ifølge det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS at ukrainske styrker nå har omringet byen i går.

en ukrainsk kvinne demonstrerer i Luhansk

En ukrainske kvinne med blomster i håret under en proukrainsk demonstrasjon i Luhansk i går.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt