Hopp til innhold

Erna Solberg mener Putin må roe seg

Samtidig med at meldingene om en stadig mer spent situasjon og opptrapping i Øst-Ukraina tikker inn ber Norges statsminister Erna Solberg partene om å roe seg.

Ukrianske soldater i håndgemeng med prorussiske demonstranter

Utenfor den Øst-Ukrainske byen Kramatorks kom ukrainske soldater i håndgemeng med prorussiske separatister i dag.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg mener Russland nå må vise tilbakeholdenhet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ukrainas visestatsminister Vasyl Krutov hevder Russland nå har flere hundre tungt bevæpnede og godt trente soldater plassert inne i Ukraina, og utenfor byen Kramatorsk skal noen titalls ukrainske soldater ha byttet side og har ikledd sine pansrede kjøretøy russiske flagg, ifølge Der Spiegel og russisk fjernsyn.

Her hjemme ber vår egen statsminister partene om å roe seg.

– Det er mange tegn som tyder på samme aktivitet som på Krim, derfor er det viktig at alle parter roer seg nå, sier Erna Solberg til NRK.

– Russland må vise tilbakeholdenhet

I morgen skal partene møte hverandre og USA og EU til en firepartsamtale i Genève. Et møte det er knyttet stor spenning til, og Russlands president Vladimir Putin advarer nå om at nabolandet står på randen av borgerkrig.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi er på samme linje som de andre landene her, og understreke at det er uakseptabelt å bryte folkeretten som man gjorde på Krim. Det å stille opp 40.000 soldater på grensen til Ukraina, slik som Russland har gjort nå, utøver et utilbørlig press på et annet land i en ustabil situasjon. Russland er dypt involvert i mye av det som skjer i Ukraina, og bør derfor vise tilbakeholdenhet, sier Solberg, og hun får støtte fra forskerhold.

– Det er jo en riktig analyse, når Putin sier at de frykter en borgerkrig i Ukraina, så er det riktig å si at de har ønsket en voldsbruk for å bruke det som et påskudd for å gå inn. Selv om vi ikke vet konkret hva Putin ønsker å gjøre så er han ute etter en form for konfrontasjon, men at hans folk ikke skal være de første til å utløse den, sier professor ved Universitetet i Oslo Pål Kolstø

Økt spenning

Myndigheten i Kreml har nektet for enhver kjennskap til russiske soldater på ukrainske jord, på samme måte som de gjorde i forkant av annekteringen av Krim-halvøya for litt under en måned siden.

Putin understreket også i sin telefonsamtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel at Ukrainas økonomi må stabiliseres og at eksporten av russisk gass til Europa må fortsette. Ifølge uttalelsen fra Kreml har den ukrainske regjeringen brutt grunnloven når den har slått ned på demonstrasjonene i den østlige delen av landet.

– Russeren har hele tiden ment at det som skjedde på Maidan var et kupp. Nå mener de at siden vesten og Ukraina godtok at Janukovitsj ble styrtet på den måten han ble, så må de også godta at noe tilsvarende skjer i Øst-Ukraina, sier Kolstø.

Spenningen har økt kraftig de siste dagene etter at prorussiske separatister og militsgrupper tok kontroll over mer en 10 byer i de østlige delene av Ukraina.
Og i dag skal minst 20 væpnede prorussiske soldater ha tatt kontrollen over rådhuset i den ukrainske byen Donetsk.

SISTE NYTT

Siste nytt