NRK Meny
Normal

Skal ha tatt ukrainske soldater som gisler

Det ukrainske forsvarsdepartementet melder om at prorussiske militsgrupper i dag har tatt to ukrainske soldater som gisler i den østlige provinsen Luhansk.

En maskert soldater foran pansrede kjøretøy med russiske flagg i Slovajansk

En maskert soldater holder vakt foran pansrede kjøretøy med russiske flagg i den øst-ukrainske byen Slavjansk.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

En journalist blir ført bort av prorussiske militssoldater ved Slavjansk

Det er spent stemning i Slavjansk der en fotograf blir hindret i å gjøre jobben sin av prorussiske militssoldater.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Ifølge departementet er det snakk om en offiser og en menig soldat som skal har blitt bortført av separatister nær byen Krasnji Luch, da de hadde stoppet for å reparere bilen de kjørte.

Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Økt spenning

De siste dagene har spenningen økt kraftig i området etter at ukrainske myndigheter startet det de kalle en antiterroraksjon mot de prorussiske separatistene som har tatt kontrollen over flere byer i de østlige delene av landet.

I går tok de ukrainske soldatene kontroll over en flyplass nær byen Kramatorsk, mens det i dag har kommet meldinger om ukrainske soldater som har desertert og kjører under russisk flagg.

Det har også kommet meldinger om at russiske kommandanter skal ha gitt prorussiske militsgrupper i området ordre om å skyte for å drepe. Men kilden til informasjonen er ukrainske sikkerhetsmyndigheter (SBU) og kan være et ledd i en større propagandakrig.

– Etterretningsopplysninger viser at sabotasjeoperasjoner i Øst-Ukraina åpenlyst ledes av russiske etterretningsoffiserer som har gitt ordre om å skyte for å drepe, heter det i SBU sin kunngjøring.

Eksporterer terrorister

Laster Twitter-innhold

Ifølge den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk benytter Russland nå soldater som har hoppet av fra den ukrainske hæren til å organisere grupper med væpnede separatister og okkupere offentlige bygninger i Øst-Ukraina.

– Russiske myndigheter må umiddelbart stanse disse gruppene, fordømme terroristene og kreve at de frigjør okkuperte bygninger, sa Jatsenjuk under et regjeringsmøte i Kiev i dag.

Han la til at han imidlertid tviler på at Russland vil bidra til å stabilisere situasjonen, og han sa også at russerne er i ferd med å bygge en ny Berlin-mur.

– Dagens hendelser er i ferd med å sette Europa og EU i fare. Det er helt klart at våre russiske naboer har besluttet å bygge en ny Berlin-mur og vende tilbake til den kalde krigen, fortsatte han.

Laster Twitter-innhold

Erklærer Odessa uavhengig

Opprøret mot myndighetene i Kiev kan ha spredd seg til andre provinser også.

I dag kom det melding om at prorussiske separatister har erklært Svartehavsbyen Odessa for uavhengig.

– Fra i dag er Odessa-regionen erklært som Folkerepublikken Odessa, der makten ligger på folkets hender, skriver separatistene på sin nettside, ifølge det russiske nettstedet Russia Today.

Dersom opplysningene stemmer, betyr det at det prorussiske opprøret mot myndighetene i Kiev har spredd seg til sørvestre deler av Ukraina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt