Hopp til innhold

Nato og Storbritannia enige om å stanse Kina

Nato-sjef Jens Stoltenberg er glad for at britene sender krigsskip til Sør-Kina-havet for å stanse Kinas stormaktsplaner.

Jens Stoltenberg og Boris Johnson.
Foto: Justin Tallis / AFP

– Vi står overfor nye globale trusler og utfordringer, blant annet Kinas økende makt.

Det sier Nato-sjef Jens Stoltenberg som onsdag møtte britenes statsminister Boris Johnson i Downing Street.

Nato vil kinesernes aggresjon og stormaktsambisjoner til livs, og britene har sendt av gårde både krigsskip og spesialsoldater til Sør-Kina-havet.

Etter Nato-oppdrag i Middelhavet er britenes hangarskip HMS Queen Elizabeth nå på vei.

NATO

Torsdag seilte HMS Queen Elizabeth langs Portugal-kysten etter en større militærøvelse i regi av Nato. Det har med seg bla 18 F-35 jagerfly.

Foto: Ana Brigida / AP

Det har med seg 18 jagerfly og 250 spesialsoldater, og det store krigsskipet har følge av både torpedojagere og en U-båt.

Nato og Storbritannia vil på denne måten sende et kraftig signal til Kina om at de må respektere internasjonal sjørett i regionen.

Fra før har amerikanerne mye militær aktivitet i området og meningen er at også britenes bidrag skal bli en mer permanent tilstedeværelse.

– Viktig alliert

Etter møtet med Boris Johnson takket Stoltenberg den britiske statsministeren for landets bidrag og beskrev Storbritannia som en av NATOs viktigste medlemmer.

– Jeg besøkte HMS Queen Elizabeth i Portugal sist uke. Det er et imponerende hangarskip. Det viser Storbritannias forpliktelse til å bidra til vår felles sikkerhet og forsvar, som de investerer mye i, sa Stoltenberg etter møtet med den britiske statsministeren.

Jens Stoltenberg og Boris Johnson.

TOPPMØTE: Storbritannia er en av NATOs viktigste allierte, sa Jens Stoltenberg etter møtet med Boris Johnson.

Foto: Justin Tallis / AFP

– Vi trenger den forpliktelsen fordi vi lever i en uforutsigbar verden, understreket Stoltenberg.

Internasjonal spiller

Statsminister Boris Johnson er ivrig etter å vise verden at de fortsatt er en internasjonal spiller å regne med også etter at de forlot sitt forpliktende samarbeid med EU etter 40 år som medlemmer.

NATO

Natos generalsekretær fikk full omvisning på britenes nye hangarskip Queen Elizabeth 27. mai.

Foto: Ana Brigida / AP

For brexit-forkjemper Boris Johnson har slagordet lenge vært «Global Britain», som mange har tolket som et forsøk på å gjenreise britisk storhet. I realiteten er det mer komplisert enn som så. Først nå ser vi konturene av hva dette betyr. Storbritannia satser hardt på å bygge opp deler av sitt militære, samtidig som de kutter i bistanden til fattige land.

Inviterer Nato til klimatoppmøte

Nato er også for første gang invitert til FNs klimatoppmøte. Det er Boris Johnson som er vert for møtet som skal holdes i Skottland til høsten.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier det er viktig at Nato er en del av klimaarbeidet i verden.

– Globale klimaendringer skaper konflikt og fører til en mer utrygg verden. Det spiller en rolle for vår sikkerhet og er derfor viktig for Nato, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenbergs London-besøk kommer i forkant av Nato-toppmøtet som skal holde i Brussel 14. juni, der USAs president Joe Biden skal delta for første gang.

Sist Nato-møte i London var det med en kritisk Donald Trump ved roret. Mandag fløy Nato-bombefly over alle 29 europeiske medlemsland og USA som et symbol på at forsvarsalliansen står sammen.

Foruten Kina står Hviterussland, Ukraina, og tilbaketrekkingen fra Afghanistan på agendaen.

SISTE NYTT

Siste nytt