Hopp til innhold

Nå sender Nasa denne til Mars for å få svar om hvordan jorden ble til

Lørdag gikk startskuddet for Nasa-prosjektet som skal kartlegge Mars' indre liv.

Lørdag gikk startskuddet for Nasa-prosjektet som skal kartlegge Mars' indre liv.

Atlas 5-raketten ble sendt opp lørdag formiddag.

Lørdag sendte NASA opp en romrakett av typen «Atlas 5» fra Vandenberg-basen i California.

Ifølge nyhetsbyrået AP gikk oppskytningen som planlagt like etter klokken 13.00, norsk tid. Hvis alt går som det skal, skal romfartøyet være ved Mars i slutten av november.

Målet for prosjektet er å plassere en robot på overflaten av den røde planeten. Roboten er kronjuvelen i «Insight»-prosjektet, som har hatt en prislapp på 1 milliard dollar.

Prosjektet er det første som i sin helhet er viet til å kartlegge hva som finnes under bakken på Mars.

– Målet med prosjektet er intet mindre enn å få en bedre forståelse av hvordan jorda, planeten vi lever på, ble til. Vi skal gjøre det ved å dra til Mars, sier Bruce Banerdt, som jobber i «Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport», eller altså bare «Insight», til CBS News.

Laster Twitter-innhold

Utvikling i tidlig fase

Banerdt forklarer at forskerne ønsker å finne ut hva som gjør at noe kan utvikles seg fra å være en livløs stein, til å bli en planet som muligens kan fungere som habitat for levende vesener.

– Disse prosessene skjer i løpet av de første ti millioner årene. Vi skal prøve å skjønne hva som skjedde. Ledetrådene ligger i planetens struktur og må avdekkes i en tidlig fase.

Det kan være nærliggende å tenke at det ville ha vært enklere å gjøre denne typen undersøkelser på jordens overflate.

Romfartøyet InSight skal transporteres til Mars på en opp på en Atlas V rakett hvor den skal gjøre målinger av planetens indre kjerne. Raketten skytes opp fra Vandenberg Air Force Base i California

Se video: Se hvordan det foregikk da raketten ble sendt opp i rommet.

Problemet er imidlertid at vår planet er så aktiv at tidlige geologiske spor har blitt ødelagt av bevegelser forårsaket av kontinentalplatene og i mantelen (det midterste av jordas tre lag), forklarer Banerdt.

– Men Mars kan vi dra til. Det er en mindre planet, og den er mindre aktiv enn jorden. Det betyr at den har beholdt mange av sine fingeravtrykk fra de tidligste prosessene i sin grunnleggende struktur – altså hvor tykk skorpen er, hvor tykk mantelen er og kjernens sammensetning.

Mislykket Viking-prosjekt

Flyturen til Mars er på om nesten 500 millioner kilometer. Om alt går som det skal, skal Insight-roboten plasseres på en bred og flat slette, kalt Elysium Panitia. Sletten ligger om lag 600 kilometer unna stedet der Curiosity landet i 2012.

Vel fremme skal den nye roboten, som veier om lag 360 kilo, bruke to år – eller ett marsår – på å foreta seismiske undersøkelser. Selve roboten plasseres på planetens overflate, mens et franskbygget instrument – som drilles ned i bakken – skal registrere ørsmå skjelv på den rød planeten.

Fremgangsmåten er ikke ny. Allerede på 70-tallet lanserte NASA Viking-programmet, som innebar at to lignende roboter landet på Mars. Målingene de gjorde var imidlertid lite verdt, ettersom måleinstrumentene var plassert på toppen av robotene, i motsetning til å bli drillet ned i bakken.

Insight-roboten

Nasas teknikere jobber på roboten som skal fraktes til Mars.

Foto: NASA / NASA

SISTE NYTT

Siste nytt