Hopp til innhold

Elon Musk gjennomførte historisk landing

Grunnleggeren av Tesla og romfartsselskapet SpaceX, Elon Musk, greide i natt å lande en rakett med dens egen motorkraft. Dette er første skritt på veien mot kolonisering av Mars, mener Musk.

SpaceX Falcon 9

To ildspor på himmelen over Florida. Det ene er fra oppskytning av raketten Falcon 9, det andre er fra da raketten landet igjen med egen motorkraft.

Foto: MIKE BROWN / Reuters

Raketten Falcon 9 tok av fra Florida klokken 02.29 natt til tirsdag norsk tid. Ti minutter senere var romferden blitt historisk.

Da landet det første trinnet med hjelp av sine egne motorer bare noen meter fra stedet den ble skutt opp.

Dette er noe firmaet SpaceX og dets leder Elon Musk har forsøkt gjentatte ganger uten å lykkes.

Elon Musk sa tidligere i år til NRK at han regnet med at milepælen ville bli nådd i 2015, og at det vil markere starten på et nytt kapittel i romfartshistorien.

I natt sendte han en tweet som viste raketten etter at den hadde landet igjen.

Laster Twitter-innhold

– Det er bare ved å kunne bruke den dyreste delen av romrakettene, det første trinnet, om igjen, at det er mulig å gjøre romfart billig nok til å kunne kolonisere Mars, har Elon Musk sagt til NRK.

For å nå planeten Mars

Musk mener det er nødvendig å kolonisere Mars for å sikre at den menneskelige sivilisasjonen vil overleve dersom det skulle skje noe katastrofalt med Jorden.

Forberedelsen til ferden har blitt fulgt nøye av hele romfartsbransjen. Allerede nå tilbyr SpaceX oppskytning av raketter til en pris som konkurrentene ikke greier å tilby.

Gjenbrukbare førstetrinn kan føre til ytterligere drastisk reduksjon av kostnadene forbundet med romfart.

Laster Twitter-innhold

– 90 prosent av det en Falcon 9 koster er knyttet til det første trinnet, opplyste Musk til NRK.

– Nå styrter det første trinnet i havet etter oppskyting, det er som vi skulle ha kastet hvert eneste passasjerfly etter den første turen, sa Musk.

Kan likevel bli veldig dyrt

Kritikerne mener planene til SpaceX ikke nødvendigvis er realistiske.

De påpeker at den gjenbrukbare romfergen også skulle føre til drastiske reduksjoner av kostnadene, men at det ble for dyrt å gjøre den klar til neste ferd.

Selve romfergen og faststoffrakettene som dyttet den opp de første kilometerne ble brukt igjen, men de måtte nesten bli bygd opp igjen fra grunnen for å kunne gjennomføre neste ferd.

Laster Twitter-innhold

Musk svarer på kritikken med å si at Falcon 9 er et enklere system, og at det ikke skal være nødvendig med omfattende vedlikehold for å gjøre den klar til neste oppskytning.

– Målet er å lande trinnet, fylle den med drivstoff, og så ta av igjen, har Musk sagt.

Nå skal raketten som landet i Florida gjennom omfattende inspeksjoner for å se om Musk har rett i sine antagelser.

SISTE NYTT

Siste nytt