NRK Meny
Normal

Mumbai vil forby utstillingsdukker

Politikerne i Indias største by håper det oppsiktsvekkende forbudet kan være med på å bekjempe de mange voldtektene som ryster landet.

Utstillingsdukker India

Man frykter at utstillingsdukkene oppildner menn til å begå seksuelle overgrep.

Foto: Ranjanish kakade / AP

Utstillingsdokker som viser sexy undertøy for kvinner kan snart bli historie i Indias største by Mumbai.

Et flertall i byens forsamling har nemlig godkjent et forslag som forbyr butikker å benytte de menneskelignende dokkene i vindusutstillinger til presentasjon av klær og tilbehør.

Hvis kommunekommisjonæren godkjenner vedtaket, blir forbudet lovpålagt, skriver nyhetsbyrået AP.

Rystet av flere grusomme saker

Forslaget kommer i kjølvannet av flere grusomme voldtekter som har rystet India de siste månedene.

I april ble en femårig jente holdt fanget i to dager mens hun ble utsatt for seksuelle overgrep og annen vold i New Delhi.

Noen måneder tidligere utløste en gruppevoldtekt av en ung kvinnelig student i samme by store protester og krav om bedre rettigheter for kvinner. Kvinnen døde senere av skadene hun ble påført.

Det indiske underhuset vedtok i ettertid nye lover som innebærer strengere straff for voldtekt og andre seksuelle overgrep.

Blant annet godkjente Indias president Pranab Mukherjee en ny lov som åpner for dødsstraff i alvorlige voldtektssaker.

Men voldtektene ser ikke ut til å ha avtatt i India, og flere nye saker har blitt rapportert den siste tiden.

Tirsdag ble en amerikansk kvinnelig turist i 30-årene voldtatt av tre menn i den Nord-Indiske byen Manali.

En kvinnelig sveitsisk turist ble gjengvoldtatt på landsbygda i India i mars, og mandag ble en 21 år gammel irsk veldedighetsarbeider angivelig dopet ned og voldtatt i Kolkata.

Demonstrasjoner mot voldtekt i India

Demonstrasjoner mot voldtekter i India.

Foto: Manish Swarup / Ap

– Blir oppildnet av slike dukker

New Delhi har en sterkt voksende befolkning på minst 16 millioner mennesker og har fått rykte for å være Indias «voldtektshovedstad». Bare i 2012 ble det anmeldt rundt 700 voldtekter i hovedstaden.

Men i likhet med New Delhi har Mumbai, som er en av verdens ti største byer, og Indias økonomiske senter, vært rystet av en rekke voldtektssaker.

De mange voldtektssakene i India som har ført til overskrifter over hele verden, har konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister har sunket 35 prosent det første kvartalet i 2013.

Les: Voldtekter i India skremmer kvinnelige turister

Nå håper man i Mumbai at den nye loven vil være med og forebygge denne type forbrytelser i fremtiden.

Den kvinnelige lokalpolitikeren Ritu Tawde er en av de som har utarbeidet forslaget. Hun mener at utstillingsdukker nedverdiger kvinner og oppfordrer men til å overfalle

– Slike mennesker blir oppildnet av slike dukker. Utstillingsdukker er jo en kopi av kvinnens kropp. Det er derfor jeg er imot det. Utstillingsdukker passer ikke med indisk kultur, sier politikeren ifølge AP.

– Utgjør ingen forskjell

Forbudet, om det blir formelt, vil kun gjelde utstillingsdukker i butikkvinduer. Det vil fortsatt bli lov å stille dem opp inne i butikkene.

Butikkeiere er derimot ikke så begeistret for lovforslaget, og mener det ikke vil ha noe som helst å si i kampen mot kvinnevolden i India.

– Vi lever i det 21. århundret hvor ting som pornografi, film, bilder og mer er tilgjengelig gjennom internett og mobiltelefoner. En utstillingsdukke gjør ingen forskjell i den sammenheng, sier Viren Shah, leder for fagforbundet Federation of Retail Traders’ Welfare Association.

Les: India skjerper straff for voldtekt
Les: Nok en pågripelse etter voldtekt av femåring i India

Demonstrant i India

Demonstrant i India.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt