Hopp til innhold

Mukwege: – Vårt mål har aldri vært å få en pris

Den kongolesiske legen Denis Mukwege sier han er stolt og glad over å ha fått Nobels fredspris. – Men vi har aldri gjort denne jobben for å få en pris, hverken Nobel eller noen annen, sier han til NRK.

VED KLINIKKEN: Her får den kongolesiske legen Denis Mukwege og hans medarbeidere beskjed om at Mukwege tildeles Nobels fredspris for 2018. Foto: Kirkens Nødhjelp.

Fredag ble det kjent at Denis Mukwege og Nadia Murad deler årets fredspris for sin kamp mot menneskehandel og voldtekt som våpen.

Mukwege mottok beskjeden om fredsprisen i det som var en normal arbeidsdag ved Panzi-sykehuset, hvor han behandler voldtektsofre i Øst-Kongo.

– Jeg var i operasjonssalen da jeg hørt folk rope utenfor. Så fortalte de at jeg hadde fått prisen, sier Mukwege til NRK.

Denis Mukwege har akkurat fått nyheten om at han har blitt tildelt Nobels fredspris

Her har Denis Mukwege og hans medarbeidere fått vite at Mukwege mottar Nobels fredspris for 2018.

Foto: Kirkens Nødhjelp

Den kongolesiske legen har vært en gjenganger på nominasjonslisten til fredsprisen, og blant forhåndsfavorittene år etter år. I år var det hans tur.

– Jeg ser på denne prisen som en anerkjennelse av den lidelsen mange kvinner opplever, sier han.

Selv er årets fredsprisvinner like glad på vegne av kvinnene han hjelper som seg selv.

– Jeg kunne se i ansiktene deres at de var så glade. Glade for endelig å bli sett og anerkjent, dette er også en beskyttelse. Så dette er veldig, veldig rørende, sier Mukwege.

Den kongolesiske legen er en av få menn som har engasjert seg i voldtekt som en krigsstrategi og bidratt til å få temaet på den internasjonale dagsordenen.

– Målet har ikke vært å få en pris

Mange har definert arbeidet med reparasjon av krigen sår som helse og ikke som del av den klassiske krig-fred-dimensjonen som Nobels testamente peker mot.

Når Mukwege snakker med NRK viser han til en dom mot en av opprørsgruppene i landet der en mann skal ha voldtatt så mange som 48 barn i en landsby.

– Det var en stor seier å få noen dømt for slike overgrep, sier han.

Legen sier han i løpet av årene har blitt klar over at det ikke bare er å sy sammen kvinner og barn som har vært utsatt for slikt.

– Med tiden har vi også blitt klar over at de trenger psykologisk hjelp. Voldtekten kan ødelegge familier og føre til at små samfunn bryter sammen.

I alle konflikter til alle tider har seksuell vold vært brukt, fortsetter han. Målet har noen ganger etnisk rensing, andre ganger har voldtekt vært brukt for å skremme og senke moralen hos fienden.

– Hva betyr det å få Nobelprisen?

– Jeg håper folk vil forstå hva slags vold menn utsetter kvinner for. At folk forstår at den seksualiserte volden er et farlig våpen. Men vi har aldri gjort denne jobben for å oppnå en pris. Vårt mål har aldri vært en pris, hverken Nobel eller noen annen. Den prisen vi ønsker oss aller mest er fred for kvinner og barn. Fred i Kongo.

Kona gråt av glede

Crispin Kashale er kommunikasjonssjef for sykehuset. Han forteller om spontante gledesscener da tildelingen ble kjent.

– Da vi fikk vite det så ropte alle høyt. Folk danset og var glade. Vi ble veldig glade, sa Crispin Kashale da NRK fikk tak i ham.

Kashale mener årets utdeling kommer til å få stor betydning for arbeidet for å fremme situasjonen til kvinner som har blitt utsatt for seksualisert vold.

– Disse kvinnene og hele situasjonen i Kongo vil nå kommer frem i lyset på grunn av denne prisen, sier Kashale.

Videoer NRK har fått tilgang til fra Kirkens Nødhjelp viser også Mukweges kone, Madame Madeleine Kaboyi Mukwege, som begynner å gråte av glede når hun får høre at ektemannen mottar årets fredspris.

Madeleine Kaboyi Mukwege har selv blitt tildelt en pris fra Kirkens Nødhjelps lokale partnerorganisasjon BEATIL-ALT, med begrunnelsen at Dr. Mukwege har oppnådd alt han har gjort takket være henne. Paret har to døtre og tre sønner sammen.

Madame Madeleine Kaboyi Mukwege gråter av glede når hun får høre at ektemannen Denis Mukwege mottar Nobels fredspris. Foto: Kirkens Nødhjelp.

  • Få med deg alle reaksjonene på prisen i vårt direktesenter:

– Helt overveldet

Jublende kvinner på Panzi sykehus i Bukavu i Øst-Kongo holder opp bilde av Denis Mukwege etter at ny

Jublende kvinner ved Panzi-sykehuset i Øst-Kongo, etter at det ble kjent at Denis Mukwege mottar Nobels fredspris for 2018.

Foto: Kirkens nødhjelp

Gro Bøckmann Randby i Christian Relief Network har også jobbet med Mukwege.

– Jeg er helt overveldet. Etter seks år får han endelig anerkjennelse for denne enorme innsatsen. Dette er en stor anerkjennelse for ham og ikke minst de hundrevis av kvinner som har jobbet med Mukwege. Det er også en anerkjennelse for alle de skadde kvinnene, sier Randby til NRK.

Fotballspilleren Musha Bakenga, som spiller for eliteserieklubben Tromsø, er Mukweges nevø. NRK snakket med Bakenga på vei til treningsfeltet fredag.

– Det er stort. Det finnes ikke ord på hvor fortjent det er. Jeg er sjokkert og rørt. Det er en fantastisk følelse, sier Bakenga til NRK.

Fotballspilleren Musha Bakenga jubler når han får høre at onkelen mottar Nobels fredspris for 2018.

Lundestad overrasket

Tidligere direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier til NRK at han er overrasket over at Denis Mukwege og jesidikvinnen Nadia Murad tildeles årets fredspris.

– Jeg er overrasket fordi komiteen tidligere har hatt et prinsipp om å ikke å gå inn i helsespørsmål, sier Lundestad.

Mukwege har tidligere blitt nominert av blant andre SV-leder Audun Lysbakken og av Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, men det er altså først i år han har nådd opp.

Lundestad, som var sekretær for Nobelkomiteen i 25 år frem til 2014, sier komiteen ikke har gitt prisen til Mukwege tidligere fordi man har nølt med å gå inn på helserelaterte spørsmål.

– Det ble stilt spørsmål ved hvor direkte dette var relatert til fred, sier Lundestad.

Bel. dokumentar. Doktor Mukwege behandler kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter av Rwanda-militsen i Den demokratiske republikken Kongo. I 2014 ble han tildelt Sakharovprisen for tankefrihet for sitt fryktløse engasjement for å få satt en stopper for disse grusomme overgrepene. Han har blitt utsatt for en rekke dødstrusler og får nå beskyttelse av FNs fredsbevarende styrker. Og sammen med seg i kampen for rettferdighet har han kvinnene som har fått tilbake sin verdighet takket være ham. (L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate)

Bel. dokumentar. Doktor Mukwege behandler kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter av Rwanda-militsen i Den demokratiske republikken Kongo. I 2014 ble han tildelt Sakharovprisen for tankefrihet for sitt fryktløse engasjement for å få satt en stopper for disse grusomme overgrepene. Han har blitt utsatt for en rekke dødstrusler og får nå beskyttelse av FNs fredsbevarende styrker. Og sammen med seg i kampen for rettferdighet har han kvinnene som har fått tilbake sin verdighet takket være ham. (L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate)

Flere priser tidligere

Mukwege har tidligere mottatt både FNs menneskerettighetspris og EU-parlamentets Sakharov-pris for arbeidet for voldtektsofre og mot voldtekt som våpen.

Denis Mukwege har akkurat kommet ut av operasjonsstuen og fått nyheten.

Her har Denis Mukwege akkurat kommet ut av operasjonsstuen og fått nyheten om at han mottar Nobels fredspris for 2018.

Foto: Kirkens nødhjelp

Mukwege har vektlagt at denne typen seksuelle overgrep mot kvinner må sees som et sakte utfoldende folkemord, og at kampen mot det må skje gjennom forbrødring mellom menn, som sier at dette må bekjempes i både lokalsamfunn og militære enheter.

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

VIDEO: Her kunngjøres vinnerne av Nobels fredspris for 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt