Hopp til innhold

Mushaga Bakenga har sterke minner fra besøk hos fredsprisvinner onkel Denis

Mushaga Bakenga har vært på besøk på sykehuset til den fredsprisvinnende onkelen i Kongo flere ganger. Noen av historiene han fikk høre der, vil han huske resten av livet.

Tårene triller når nevø Mushaga Bakenga forteller om arbeidet til sin onkel, fredsprisvinner Denis Mukwege.

Tårene triller når nevø Mushaga Bakenga forteller om arbeidet til onkelen, fredsprisvinner Denis Mukwege.

Bakenga var på vei av treningsfeltet med en skade da NRK kunne fortelle han at onkelen får Nobels fredspris.

Å fy ... seriøst? Yes, var Bakengas umiddelbare reaksjon.

– Det er på tide. Han har fortjent det lenge nå. Jeg ble rørt, fortsetter han.

Tromsø-spissen har i flere intervju sagt at onkelen Denis er en av hans største inspirasjonskilder.

– Det er stort. Det finnes ikke ord på hvor fortjent det er. Jeg er sjokkert og rørt. Det er en fantastisk følelse, forteller Bakenga til NRK.

– Han inspirerer meg, både i måten han lever på og måten han gjør ting på. Han står bak det han sier og er en veldig vis mann. Jeg liker vise menn og håper jeg en gang blir det selv. Han er et godt forbilde, forteller Bakenga.

Se Tromsø-spissens reaksjon når han får vite at onkelen er tildelt årets fredspris.

Noen timer senere har han forsøkt å ringe onkelen mange ganger, uten å ha fått snakke med ham.

– Han er opptatt i dag.

Det er mange som vil snakke med fredsprisvinneren, som sto i operasjonssalen da det ble kjent at han er tildelt årets fredspris. Jobben på sykehuset er viktigere enn alt annet.

Nevøen i Norge er imponert over onkelens innsats. Han har selv besøkt sykehuset i Kongo flere ganger. Der har han møtt folk og hørt historier han aldri kommer til å glemme. Sterkest inntrykk gjorde historien om en mor som ble voldtatt foran familien sin. Så fulgte voldtektsmennene opp med å voldta hennes ett år gamle datter.

– Heldigvis har onkel gjort jobben, og de har det bedre nå, sier Mushaga Bakenga

Han kan ikke hylle onkelen sin nok. Til tross for drapstrusler og drapsforsøk, har han ikke gitt seg.

– Han velger likevel å flytte inn hos damene for ikke å forlate dem. Det forteller litt om hva slags mann han er.

– En ekstrem dag

– Hvordan skal dette feires?

– Med en ispose rundt ankelen og ringe mamma som sikkert skriker som aldri før nå. Dette er en ekstrem dag, jeg er stolt nå, svarer Bakenga.

– Det er alltid et sjokk når beskjeden kommer. Det er fortjent, han har stått på i lang tid. Det var på tide rett og slett, fortsetter han.

Satt på jobb da nyheten kom

Denis Mukweges søster Fiffi satt på kontoret på Integrerings- og mangfoldsdirektoratets kontor i Trondheim da hun fikk nyheten om brorens fredspris.

– Det er stas, det er veldig stas at det endelig skjer. Det er noe vi har ventet på siden han ble nominert første gang. Plutselig hørte jeg navnet hans og tenkte wow! Det er nå det skjer. Han har kjempet for dette i mange i år, sier Fiffi Mukwege Namugunga til NRK.

Hun er stolt over den jobben han gjør.

– Jeg vet at han gjør en kjempebra jobb, som han ikke kan kjempe alene. Han har fått satt et veldig viktig tema på dagsorden og hvis Nobelprisen kan styrke det, så sier jeg bare: Hipp hipp hurra.

Lilleøster er stolt over storebror og fredsprisvinneren Denis Mukwege.

Lillesøster er stolt over storebror og fredsprisvinneren Denis Mukwege.

Mukwege: Holdt på å bli drept

Legen Denis Mukwege har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo.

Etter opprettelse av Panzi-hospitalet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser.

De fleste overgrepene har skjedd med bakgrunn i en langvarig borgerkrig som har kostet mer enn seks millioner kongolesere livet, heter det i begrunnelsen.

Mukwege er en gjenganger på nominasjonslisten til Nobels fredspris. Da Mukwege i 2014 gjestet talkshowet Skavlan, fortalte han blant annet om hvordan han var nær å bli drept i oktober 2012 av personer som misliker arbeidet han driver for kvinner.

Fiffi Mukwege Namugunga og Denis Mukwege

Fiffi Mukwege Namugunga sammen med bror og fredsprisvinner Denis Mukwege i Trondheim i 2013.

Foto: Hilde Wormdahl

Et symbol

Nobelkomiteen løfter frem Mukwege som det fremste og mest samlede symbolet i kampen mot seksualisert vold både i Kongo og internasjonalt.

– Hans utgangspunkt er «justice is everyone’s business». Menn som kvinner, offiserer som menige soldater, myndigheter på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå har alle et medansvar for å varsle om, og bekjempe, denne typen krigsforbrytelser. Doktor Mukweges langvarige, dedikerte og uegennyttige innsats på dette området kan ikke overvurderes, skriver Nobelkomiteen.

Mushaga Bakenga

RØRT: Mushaga Bakenga er svært stolt over jobben onkelen gjør.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK