NRK Meny
Normal

Møter EU-parlamentet i formiddag

Hellas' statsminister Alexis Tsipras hadde ikke med seg noen nye forslag til euro-toppmøtet tirsdag. I formiddag møter han i «løvens hule», EU-parlamentets plenum i Strasbourg.

Alexis Tsipras

EU-parlamentet skal diskutere krisen i Hellas onsdag formiddag, og statsminister Alexis Tsipras skal være tilstede.

Foto: JOHN THYS / Afp

Tsipras overrasket alle da han kom tomhendt til møtet med sine partnere i eurogruppen tirsdag. Forventningene var at han skulle komme med nye forslag til hvordan man kan få en avtale mellom Hellas og kreditorene, slik at landet kan forbli i eurosonen.

– Vi har ikke uker på oss til å få til en avtale, men noen få dager, var reaksjonen til den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

– Vi har bare fem dager igjen på å finne den endelige løsningen. Tsipras har til og med torsdag kveld på å legge fram sitt forslag, sier EU-president Donald Tusk etter hastemøtet mellom eurolandenes ledere tirsdag kveld.

Møter EU-parlamentet

Nå er det klart at søndag blir den store D-dagen for å få på plass en avtale som alle parter kan leve med.

Det antas at søknaden fra Aten kommer snarlig og inneholder et ønske om en ny lånepakke fra eurosonens krisefond ESM på to eller tre år. Samtidig ber grekerne trolig om umiddelbar hjelp i en overgangsperiode på noen måneder, skriver NTB.

I formiddag møter Tsipras EU-parlamentets plenum i Strasbourg, og det er blant annet situasjonen i Hellas som skal behandles. EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker skal også delta i møtet.

Diskusjonen starter klokken 9.30 norsk tid, og ledes av EU-parlamentets president, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz.

Donald Tusk

– Om vi ikke klarer å finne en felles løsning, kan vi se Hellas og banksystemet gå over ende, sier EU-president Donald Tusk.

Foto: JOHN THYS / Afp

Kritisk

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier han er klar til å gjøre en innsats for å få på plass en avtale med kreditorene innen uken er omme.

– Det vil være en rask prosess, som påbegynnes i løpet av de neste timene, med mål om å nå en enighet innen slutten av uken, sier Tsipras.

EU-president Donald Tusk kaller dette det mest avgjørende øyeblikket i Unionens historie.

– Situasjonen er kritisk, og vi kan ikke utelukket det mørke scenarioet: At det ikke blir noen enighet søndag, sa han til pressen i Brussel sent tirsdag kveld.

– Om vi ikke klarer å finne en felles løsning, kan vi se Hellas og banksystemet gå over ende. Det vil påvirke hele Europa. De som tror noe annet, er naive, sa han, og la til at de har den detaljert plan for «grexit», om det blir utfallet av skjebnemøtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt