Holder døra på gløtt

- Dørene er åpen for diskusjoner, sa Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel og sier de vil vise solidaritet med Hellas.

FRANCE-GERMANY-GREECE-EU-REFERENDUM-DEBT

Europas mektige statsledere Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel diskuterte Hellas i Paris mandag.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

De to møttes i Elysee-palasset i Paris mandag kveld over en middag. Der har de diskutert veien videre for kriserammede Hellas.

– Alexis Tsipras må nå komme med seriøse forslag til løsninger, sa François Hollande.

Den tyske regjeringen fortsetter å gi signaler om at de vil føre en tøff linje overfor Hellas. I Berlin heter det at det ikke kommer på tale å slette gjeld til Hellas nå, og at det i stedet er opp til grekerne å gjøre det som er nødvendig for å forbi i euroen.

– Vi holder døren åpen, men alle må ta ansvar, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

Merkel understreket at betingelsene for at Hellas skal få nye kriselån ikke er møtt enda og hun understreket derfor at det er viktig at Hellas kommer med sine forslag til løsninger så fort som mulig.

Merkel og Hollande

Angela Merkel og François Hollande holdt en kort pressekonferanse sammen i Paris mandag.

Foto: POOL

– Vi sier helt klart at døra for samtaler er åpen, og at møtet blant eurolandene i morgen må forstås i dette lyset. Men samtidig er ikke betingelsene for ytterligere ESM-lån til stede for øyeblikket.

– Hvis Hellas vil forbi i euroen, så må den greske regjeringen gjøre mer enn den så langt har vært villig til, sier Sigmar Gabriel til Reuters.

Han er leder av det sosialdemokratiske partiet, SPD og visestatsminister i Tyskland.

Dersom Hellas blir tvunget ut av eurosonen, så er det samtidig et stort prestisjenederlag for den europeiske union, der en felles valuta er blitt en av de viktigste pilarene for den økonomiske politikken.

Germany Greece Bailout

Tysklands statsminister Angela Merkel på vei til møte om Hellas i Paris.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Euroen slår sprekker

Klokken tikker for Hellas. De greske bankene er i ferd med å gå tomme for kontanter og står i fare for å gå over ende dersom de ikke får hjelp. Bankene vil holde stengt fram til onsdag, med de samme restriksjoner på uttak fra minibanker som nå, skriver det statlige greske nyhetsbyrået mandag kveld.

Germany Greece European Central Bank

Som en skjebnens ironi har arbeidere har begynt å reparere på eurostatuen i Frankfurt mandag.

Foto: Michael Probst / Ap

Den høyt profilerte finansministeren Yanis Varoufakis er gått av i et forsøk på å gjøre seg mer spiselig overfor sine kreditorer i Brussel. Stilen hans har nok irritert noen av grekernes rikere naboer i nord.

CAMEROON-FRANCE-DIPLOMACY

François Hollande holder middag for Tysklands Angela Merkel mandag.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

Tirsdag møtes partene og det er hvordan landet skal forbli i euroen som er det store spørsmålet.

Vanskelige forhandlinger

Forhandlingene er kompliserte fordi folket – med regjeringen i spissen – har sagt nei til de reformer og tiltak kreditorene mener Hellas må gjennomføre for å få nye kriselån og for å få landet på fote igjen økonomisk. Mange mener dette øker risikoen for at Hellas må forlate euroen og innføre de gamle drakmene igjen.

GREECE-REFERENDUM-DEBT-EU-

Omstridte Yanis Varoufakis er ute av regjeringen, og gir fra seg finansministerposten.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Blant landene som har euroen er det uenighet knyttet til om veien videre for Hellas går via gjeldsslette eller ikke.

– Å diskutere den greske gjelden er ikke tabu. Landet kan ikke komme seg på fote de nærmeste månedene eller år med de forpliktelsene de nå har nå, sier finansminister Michel Sapin i Frankrike.

Hellas' forhandlingsleder Euklid Tsakalotos tar over for Yanis Varoufakis som landets finansminister og tirsdag vil grekerne presentere sine ønsker for nye forhandlinger.

– Nødhjelp

– Vi må dekke deres behov fort. Folk der trenger hjelp og vi bør ikke nekte dem det selv om vi ikke er fornøyd med resultatet av folkeavstemningen, sier økonomi – og visestatsminister Sigmar Gabriel i Tyskland til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt