NRK Meny
Normal

Mot overraskende godt valg for Cameron

GLASGOW/LONDON (NRK): Valgdagsmålingen fra BBC gir De konservative og Liberaldemokratene flertall med 326 av det britiske Underhusets 650 representanter. – Dette er klart en veldig sterk natt for oss, sier statsminister David Cameron.

Statsminister David Cameron

De konservative og David Cameron ligger an til å gjøre et langt bedre valg enn ventet. Partiet ligger i tet med 316 representanter foran Labour med 239 representanter.

Foto: TOBY MELVILLE / Ap

– Resultatet viser noe ingen meningsmåling hittil har antydet. Partimedlemmer fra De konservative hadde i beste fall håpet på 290 seter, skriver Laura Kuenssberg som er journalist i Newsnight på BBC.

De konservative ligger i tet med 316 representanter foran Labour med 239 representanter, ifølge den første valgdagsmålingen.

– Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa statsminister David Cameron da han talte til sin valgkrets fredag morgen.

Med 650 seter i Parlamentet trengs det 326 for å få et flertall. Liberaldemokratene, som har vært i koalisjon med De konservative de siste fem årene, ligger an til 10 plasser i Underhuset.

– David Cameron har gjort en fantastisk valgkamp, konkluderer Michael Gove i De konservative til BBC etter at valgdagsmålingen ble kjent.

Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) ligger an til 58 seter, ifølge målingen. Det gjør de til det tredje største partiet i Underhuset. Det høyrepopulistiske partiet UKIP ser ut til å måtte nøye seg med to representanter.

NRKs korrespondent Espen Aas rapporterer om valgdagsmålingen og det noe overraskende utfallet for David Cameron.

Korrespondent Espen Aas rapporterte i Kveldsnytt like etter valgdagsmålingen ble kjent.

Nedtur for Labour

Harriet Harman i Labour ber folk om å vente på hovedresultatet. Hun tar ikke sorgene på forskudd.

– Det kommer til å bli veldig jevnt flere steder, og det er vanskelig for en valgdagsmåling å få ting riktig, sier Harman.

Men Labour-leder Ed Miliband innrømmer at det har vært en skuffende og vanskelig valgnatt for partiet.

– Jeg er virkelig lei meg for hva som har skjedd, sier Miliband.

Dersom det viser seg at valgdagsmålingene stemmer, har Labour gjort et dårligere valg enn forventet.

Gry Blekastad Almås er i London og ga denne rapporten etter at målingen ble kjent.

Kan bli «hung parliament»

Meningsmålingene tydet entydig på at det går mot et «hung parliament» etter torsdagens valg. Betegnelse «hung parliament» brukes når et parti ikke har flertall i Underhuset i Parlamentet i London.

Sist det ble «hung parliament» etter et britisk valg, var i 2010. Da dannet De konservative og Liberaldemokratene for første gang siden krigen, en koalisjonsregjering.

Fortsatt er det ingen som vet resultatet av årets valg og det vil ta tid før alle stemmene er talt opp. Om De konservative ønsker å danne en koalisjon med Liberaldemokratene er også uvisst.

Britisk partiledebatt

David Cameron (til høyre) ser ut til å gjøre et langt bedre valg enn ventet. Her er han sammen med de andre partilederne.

Foto: ITV / AFP
Slik fungerer valget i England presentert av Korrespondent Espen Aas

Sprikende målinger

Mens målingen fra BBC, ITV og Sky viser 316 seter til De konservative viser målingen fra YouGov 284. Det er dermed store forskjeller på de to målingene.

Labour har i YouGov sin måling 263 seter istedenfor 239, noe som gjør stillingen mellom de to partiene langt jevnere enn i den første målingen.

Liberaldemokratene som i BBC sin måling kun fikk 10 seter har i YouGov sin hele 31 seter.

London Eye i fargene til de forskjellige politiske partiene.

London Eye i fargene til de forskjellige politiske partiene.

Foto: DANIEL SORABJI / Afp

Spådd dødt løp

Valget i Storbritannia har blitt spådd å bli det jevneste på flere tiår og kan resultere i folkeavstemning om britisk EU-medlemskap eller politisk kaos.

På de siste meningsmålingene har det vært tilnærmet dødt løp mellom statsminister David Camerons parti De konservative og Ed Milibands Labour.

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt