Hopp til innhold

Frykter opptøyer og vold med DUP-samarbeid

Storbritannias tidligere statsminister John Major mener en samarbeidsavtale mellom De konservative og DUP kan sette fredsprosessen i Nord-Irland i fare.

John Major og Theresa may

TRUER FREDEN: Tidligere statsminister og konservativ politiker John major frykter Theresa Mays forhandlinger med DUP truer freden langs grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Foto: NTB/Scanpix

Major mener partifellen Theresa May bør forsøke å danne en mindretallsregjering uten å inngå en forpliktende avtale med det erkekonservative nordirske partiet DUP.

– Folk bør ikke betrakte fredsprosessen som gitt. Den er usikker, den er under press, den er skjør, sa Major tirsdag i et intervju med BBC.

Han frykter samarbeidet kan lede til opptøyer og vold.

– Vi må gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje.

Irlands avtroppende statsminister Enda Kenny advarte nylig om det samme.

– Forberede oss på det verste

Nyvalget ble til slutt et massivt tilbakeslag for May. For å få flertall har statsministeren valgt å inngå forhandlinger om en koalisjon med DUP. Regjeringssamtalene begynte tirsdag.

Partiet har svært konservative holdninger til homofili og abort, og har signalisert at de vil kjempe for nordirske fordeler.

Leder for DUP Arlene Forster og nestleder Nigel Dodds før tirsdagens forhandlinger i Downing Street.

KONSERVATIVE: Det har valgt sterke reaksjoner at Theresa May vil forhandle med DUP. Her er leder for partiet Arlene Forster og nestleder Nigel Dodds før tirsdagens forhandlinger i Downing Street.

Foto: Ben Stansall / AFP

Major tror det er kan vise seg å være avgjørende for freden langs den irske grensen at regjeringen er upartisk. Å inngå et partnerskap med et parti som potensielt prioriterer nordirske interessert frykter Major kan forstyrre freden.

– Vi har sett i mange år i Nord-Irland at ikke alltid går slik vi tror. Med tanke på fredsprosessen må vi håpe på det beste, men forberede oss på det verste.

DUP har varslet at de ønsker flere og større investeringer og bedre skattevilkår for bedrifter i Nord-Irland.

Skal de få gjennomslag er Major bekymret for at de andre landene i Storbritannia føler seg oversett.

Theresa May

PRESSET: Valget gikk ikke som Theresa May håpet. Nå har hun valgt å forhandle med DUP for i et forsøk på å danne flertallsregjering.

Foto: Matt Dunham / AP

– Kan tape bøttevis med stemmer

Etter et valg der tilliten til statsministeren tilsynelatende er rekordlav, og innbyggerne ser ut til å bli stadig mer polariserte, kan dette skape enda mer ustabile forhold.

Dessuten mener den tidligere statsministeren at De konservative kaster stemmer ut av vinduet i fremtidige valg dersom DUP får regjeringsmakt.

– Det kommer til å skape friksjon. De andre landene vil oppfatte det som at regjeringen kjøper stemmer. Det konservative partiet kan tape stemmer i bøttevis i fremtidige valg, sier han.

Thatchers etterfølger

Sir John Major, som etterfulgte Margaret Thatcher som konservativ statsminister i 1990, mener samarbeidsavtalen som May forsøker å få i stand kan medvirke til at regjeringen ikke lenger framstår som upartisk, og derved sette fredsprosessen i fare.

Den blodige konflikten i Nord-Irland pågikk i flere tiår inntil den såkalte langfredagsavtalen ble undertegnet i 1998. Flere enn 3.500 mennesker mistet livet, om lag halvparten av dem var sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt