Hopp til innhold

Storbritannia-ekspert: – En kraftig sving til De konservative

LONDON (NRK): Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad sier det er veldig overraskende at De konservative ser ut til å ha dratt så kraftig fra de andre partiene de siste timene før valglokalene stengte.

David Cameron leder de konservative.

De konservative og David Cameron ligger an til å gjøre et langt bedre valg enn ventet. Partiet ligger i tet med 316 representanter foran Labour med 239 representanter.

Foto: Dan Kitwood / Afp

Valgdagsmålingen gir De konservative og Liberaldemokratene hårfint flertall med 326 av det britiske Underhusets 650 representanter.

Målingen viser at De konservative og statsminister David Cameron ligger i tet med 316 representanter foran Ed Milibands Labour med 239 representanter.

Storbritannia-ekspert, og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder er svært overrasket over den fremgangen til De konservative på målingene.

Jan Erik Mustad om britisk valg

Førstelektor ved Universitetet i Agder sier taktisk stemmegivning kan avgjøre det britiske valget.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Dette viser en kraftig sving til De konservative som vi ikke hadde beregnet. De ser ut til å ha dratt kraftig fra de siste timene. Tidligere lå de an til å få 273 seter. Det er en stor overraskelse hvis dette stemmer, sier Mustad til NRK.

– De konservative kan styre en mindretallsregjering

Med 650 seter i Parlamentet trengs det 326 for et flertall. Og det flertallet kan Camerons konservative få sammen med dagens regjeringspartner Liberaldemokratene.

– Her må de konservative på en eller annen måte sammen skape nok til å danne flertall. Det er helt åpenbart at De konservative også kan styre en mindretallsregjering med over 300 seter, sier valgeksperten videre.

Ifølge målingen fra BBC, ITV og Sky ligger partiet til visestatsminister Nick Clegg an til 10 representanter.

– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sier en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Parlamentet og Big Ben

Velgerne i Storbritannia har stemt for å avgjøre hvem som skal fylle de 650 setene i det britiske parlamentet.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter. Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter til å ta alle plassene fra Skottland minus 1.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men ser ut til å måtte nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

Den som vil bli statsminister, må uansett søke støtte fra andre for å kunne danne regjering. Og den som går tapende ut av statsministerkampen mellom David Cameron og Ed Miliband, kan være på vei ut av britisk politikk.

Storavisen The Times kaller følgelig valgdagen dommens dag. De første valgresultatene er ventet like før midnatt norsk tid. De siste vil trolig ikke være på plass før fredag morgen.

NRKs korrespondent Espen Aas rapporterer om valgdagsmålingen og det noe overraskende utfallet for David Cameron.

Korrespondent Espen Aas rapporterte i Kveldsnytt like etter valgdagsmålingen ble kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt