Hopp til innhold

Disse kjemper om plassene i det britiske parlamentet

Sju partiledere kjemper om velgerne i det spennende valget i Storbritannia torsdag 7. mai. Vi presenterer partiene som kjemper om seieren i de 650 valgkretsene. Bare vinneren i valgkretsen får en plass i parlamentet.

Britisk partiledebatt
Foto: ITV / AFP

De konservative (Tory)

David Cameron leder de konservative.

Statsminister David Cameron leder de konservative.

Foto: Dan Kitwood / Afp

Ledes av sittende statsminister David Cameron, og er det største partiet i parlamentet med 303 av 650 representanter. Dannet regjering i 2010 sammen med Liberaldemokratene. Partiet hadde da sittet i opposisjon siden 1997.

Det er stor uenighet innad i partiet om Storbritannias medlemskap i EU, og Cameron har lovet en folkeavstemning om saken innen utgangen av 2017 hvis han forblir statsminister.

Labour (Arbeiderpartiet)

Ed Milliband, Labour

Ed Miliband leder det største opposisjonspartiet, Labour

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Ledes av Ed Miliband som tok over partiet høsten 2010. Partiet hadde da gjort sitt dårligste valg på 23 år. Partiet vant hele tre valg på rad fra 1997 og frem til det kraftige tapet i 2010. De fikk da kun 256 av 650 seter i parlamentet. Partiet har inntil nå hatt sterk oppslutning i Wales, Nord-England og Skottland.

Partiet ligger nå an til å miste nesten alle representantene sine i Skottland til det skotske nasjonalistpartiet. Miliband har utelukket noen koalisjon eller bindende avtale med de skotske nasjonalistene, selv om de kan sikre ham flertall.

Liberaldemokratene

Nick Clegg, Liberaldemokratene

Visestatsminister Nick Clegg leder Liberaldemokratene

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Ledes av visestatsminister Nick Clegg. Partiet gjorde sitt beste valg noensinne i 2010 med 23 prosents oppslutning i folket, men på grunn av valgordningen fikk de bare ni prosent av setene i parlamentet (57 stykker). Det var likevel nok til å danne regjering med de konservative. Siden da har partiet falt kraftig på meningsmålingene.

Før valget i 2010 lovet Clegg at det ikke skulle bli dyrere å studere, mens regjeringen han ble en del av tredoblet maksprisen på nettopp studienavgiftene.

Det skotske nasjonalistpartiet (SNP)

Nicola Sturgeon, Scottish National Party

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon leder det skotske nasjonalistpartiet

Foto: Andy Buchanan / Afp

Ledes av Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon, som følgelig ikke sitter i det britiske parlamentet. Etter partiet tapte folkeavstemningen om Skottland i september 2014 har SNP hatt en voldsom fremgang i Skottland, og ligger an til å mangedoble oppslutningen sin.

Ved forrige valg fikk partiet inn seks representanter, ved dette valget kan vinne 50 eller flere av de totalt 59 skotske setene i parlamentet. Dermed ligger de an til å bli parlamentets tredje største parti, og har sagt de ikke kommer til å støtte en Cameron-regjering. Politisk ligger de til venstre for Labour.

UKIP (Uavhengighetspartiet)

Nigel Farage, UKIP

Nigel Farage som leder UKIP har i dag ikke plass i parlamentet.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Ledes av Nigel Farage, som selv ikke har plass i parlamentet. Siden dannelsen i 1993 har partiet vært et protestparti, og har hatt som viktigste sak å få Storbritannia ut av EU. Partiet har aldri klart å vinne seter i Underhuset gjennom de vanlige valgene, men to tidligere konservative representanter meldte i fjor overgang til UKIP, og begge klarte å vinne tilbake sine seter gjennom suppleringsvalg.

Partiet gjorde det svært bra under parlamentsvalget til EU og i lokalvalg våren 2014. Farage kan komme inn i parlamentet etter dette valget dersom han vinner kretsen han stiller til valg i.

Det Grønne Partiet

Nathalie Bennet, det grønne partiet
Foto: The Green Party

Ledes av Natalie Bennett, som selv ikke har plass i parlamentet. Inntil i år har paritet fått lite oppmerksomhet, og har kun én representant i parlamentet. Likevel er partiet svært populært hos mange unge velgere som tidligere stemte på Liberaldemokratene eller Labour.

Selv om de trolig ikke får inn flere representanter ved dette valget heller, har de redusert oppslutningen til andre partier. Politisk ligger de til venstre for Labour.

Plaid Cymru (det walisiske nasjonalistpartiet)

Leanne Wood, Plaid Cymru (det walisiske nasjonalistpartiet)

Leanne Wood leder Plaid Cymru, og sitter ikke i det britiske parlamentet

Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Ledes av Leanne Wood, som sitter i den walisiske nasjonalistforsamlingen, og følgelig ikke i det britiske parlamentet. Ligner på det skotske nasjonalistparitet, men har langt lavere oppslutning.

Partiet har i dag tre av de totalt 40 walisiske setene i det britiske parlamentet. Politisk ligger de til venstre for Labour.

De nord-irske partiene:

Nord-Irland har egne partier som deler til sammen 18 plasser i det britiske parlamentet. Størst er det demokratiske unionistpartiet DUP som i dag har 8 seter.

Sinn Fein ledere

Martin McGuinnes og Gerry Adams i Sinn Fein kjemper om plasser i det britiske parlamentet, men anerkjenner det ikke

Foto: Peter Morrison / Ap

Det republikanske nasjonalistpartiet Sinn Fein er nest størst med 5 seter, men de anerkjenner ikke det britiske parlamentet, og tar derfor ikke opp plassene sine.

Det sosialdemokratiske arbeiderpartiet (SDLP) har tre plasser, mens Allianse-partiet har et sete, det samme har en uavhengig representant fra Nord-Irland.

SISTE NYTT

Siste nytt