NRK Meny
Normal

Mladic frisk nok til utlevering

Den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic er klar for utlevering til FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Ratko Mladic

Krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic ble torsdag arrestert i den lille landsbyen Lazarevo.

Foto: OLEG STJEPANOVIC / Ap

Det bekrefter en dommer i den serbiske spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd til nyhetsbyrået Reuters.

– Mladics advokat mottok utleveringspapirene, som må godkjennes innen mandag, sier dommer Maja Kovacevic.

Mladic er ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag. Han er blant annet tiltalt for folkemord.

Serbiske myndigheter har gitt inntrykk for at ønsker en snarlig utlevering av Mladic for å roe protestene etter torsdagens arrestasjon.

Dårlig helsetilstand

Mladic ble torsdag kveld ført til den serbiske spesialdomstolen, men avhørene måtte avbrytes etter kort tid på grunn av den aldrende generalens helsetilstand. Avhørene fortsatte fredag formiddag.

Mladics sønn Darko mener faren er for syk til å sendes til Haag, og har bedt uavhengige internasjonale eksperter fra Russland om å bekrefte den dårlige helsetilstanden hans.

– Vi snakka med ham før første gang på mange, mange år. Han er i veldig fårlig form og helsa er kraftig forverra. Vi har spurt retten om å sende ham til sykehus for medisinsk behandling og for en undersøkelse av hans mentale helse, sier han til EBU.

Helsetilstanden skal imidlertid ikke være like ille som familien hevder. Ifølge Kovacevic har Mladic blitt undersøkt av en medisinsk kommisjon som fredag fastslår at han er klar for videre prosedyrer.

– Leger sier at han er fysisk i stand til å følge de videre prosedyrene, selv om han lider av flere kroniske sykdommer, sier Kovacevic til nyhetsbyrået AFP.

Nekter å akseptere anklagene

Hun legger til at Mladic nekter å akseptere anklagene fra domstolen i Haag, der han er tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Mladic var hærsjef i den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995, og har vært Europas mest ettersøkte krigsforbryter, blant annet for massakren i Srebrenica på 90-tallet.

I går ble han arrestert i den lille landsbyen Lazarevo etter å ha holdt seg skjult i huset til en fetter i nesten 16 år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt