NRK Meny
Normal

– En opplevelse av straffefrihet så lenge Mladic har vært på frifot

Det har svekket krigsforbryterdomstolen i Beograd at det tok 16 år å pågripe den tidligere hærsjefen, Ratko Mladic, sier Balkan-rådgiver Ole Lilleås.

Video Her skal Mladic ha blitt tatt

Bak denne døren ble Mladic pågrepet i Lazarus. At det har tatt 16 år kan være problematisk.

Foto: Nyhetsspiller

Ratko Mladic

Ratko Mladic er ettersøkt for krigsforbrytelser.

Foto: OLEG STJEPANOVIC / Ap
Ole Lilleås

Balkan-rådgiver Ole Lilleås.

Foto: NRK
Karsten Friis

Balkan-ekspert Karsten Riis.

Foto: NRK
Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Gro Nystuen er leder for Etikkrådet.

Gro Nystuen er forsker i ILPI.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, som er ettersøkt for krigsforbrytelser ble i dag pågrepet .

LES: En hel verden gratulerer med pågripelsen av Ratko Mladic
LES: Dette er Ratko Mladic

Et mørkt kapittel

– Mladic er tiltalt for folkemord, ikke bare i Srebrenica, men også i fem andre kommuner. Han er også tiltalt for frihetsberøvelse, deportasjon og massedrap, sier Balkan-rådgiver i Helsingfors-komiteen, Ole Lilleås.

Han sier at Mladics lange tid på frifot svekket Den internasjonale domstolen for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia.

– At det har tatt 16 år å pågripe Mladic har vært et problem for domstolens legitimitet. Det har vært en opplevelse av straffefrihet så lenge han har vært på frifot.

– Jeg tror det et mørkt kapittel som Serbia og den serbiskdominerte delen av Bosnia må forholde seg til. Det er et håp om at denne pågripelsen innebærer en erkjennelse fra den politiske ledelsen i Serbia har en lang vei å gå når det gjelder å erkjenne det som faktisk skjedde.

Verken forkledning eller skjegg

– Det serbiske medier melder er at han ble arrestert ved 05.30-tiden i dag morges i Lazrevo, i den nordlige delen av Serbia. Han bodde i huset til en slektning. Han hadde et dekknavn som ikke var veldig ulikt fra hans eget navn, og han hadde heller ikke forkledning eller skjegg, sier Balkan-ekspert Karsten Friis.

Friis tror ikke på spekulasjonene om at Mladic ble arrestert forrige uke.

– Det er naboer som så at han ble arrestert, sier Friis.

Krigsforbrytertribunalet ga i dag ut en rapport som kritiserte Serbia for ikke å samarbeide nok.

– Noen timer etter at rapporten kom ut, så var Mladic arrestert. Vi som har jobbet lenge med Balkan tror ikke på tilfeldigheter, men det kan ha vært det denne gangen. Det får tiden vise.

– Støre: Må tenke på de som har lidd

– Det er viktig å konstantere at den mest ettersøkte mannen i Europa er arrestert. Det er avgjørende for Serbia. Vi må unne oss å tenke på alle som har opplevd grusomheter og lidd under forbrytelsene Mladic. Det er viktig for den videre forsoningen i Bosnia at folk blir innhentet og straffeforfulgt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Mladic var en hinder for serbisk medlemskap. En skamplett er fjernet og et mørkt kapittel er lukket, sier Støre.

Roste Serbias president

– Sarkozy kom ut av møtet og sa at dette er en stor dag. Han roste Serbias president. Den svenske utenriksministeren Carl Bilt sa at Serbias mulige medlemskap i EU ser lysere ut enn på lenge, sier NRKs Europa-korrespondent Hege Moe Eriksen på telefon fra G8-møtet i Deuville.

– Mladic skal fremstilles for en dommer i Beograd i dag. Det kan ta noen dager kanskje opp til en uke før han kan utleveres, sier Eriksen.

Jobbet på Balkan under massakren

Gro Nystuen er forsker ved International Law and Policy Institute og tidligere diplomat. Sommeren 1995 jobbet hun med å få fred på Balkan.

– Jeg begynte å jobbe for Torvald Stoltenberg litt i etterkant av at massakren hadde startet. Det var spesielt å se opplysningene fra FN på nært hold. Mladic var øverstkommanderene under masskrene. Han hadde en sentral rolle for det som skjedde i Bosnia.

Nystuen tror ikke saken til Mladic blir behandlet i ekspressfart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt