NRK Meny
Normal

Minst 29 av de drepte i tyrkisk bryllup var under 18 år

22 av de 54 som selvmordsbomberen tok med seg i døden under angrepet i Gaziantep, var under 14 år, melder tyrkiske medier. 29 var under 18 år.

Begravelsesfølge etter terrorangrep i Tyrkia

FLERE DREPT: Pårørende bærer en av kistene med døde etter lørdagens angrep i Gaziantep, sørøst i Tyrkia.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

Over 50 sivile, deriblant brudgommens søster og onkel, ble drept i et selvmordsangrep mot et bryllup i den sørtyrkiske millionbyen Gaziantep, nær grensen til Syria lørdag kveld.

Lederen for det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas, opplyser at alle ofrene var kurdere.

Brudeparet, som kom fra den kurdiske regionen i Siirt lenger sørøst, slapp fra angrepet med livet i behold, men er blant de nærmere 70 som ble såret. Brudeparet fikk ifølge nyhetsbyrået Dogan bare lettere skader, men tilstanden for 14 andre var mandag livstruende. Dødstallet har ifølge nyhetsbyrået AFP steget til 54.

Ifølge president Recep Tayyip Erdogan var selvmordsbomberen også et barn, angivelig mellom 12 og 14 år.

Selvmordsbomberen er ennå ikke identifisert, men ifølge avisen Hurriyet forsøker etterforskerne nå ved hjelp av DNA-analyse å fastslå om det var en gutt eller en jente, hvilken nasjonalitet og alder vedkommende hadde og forhåpentlig også identiteten.

Anklager IS

Ifølge Hurriyet var bomben av samme type som har blitt benyttet i tidligere terrorangrep mot kurdiske mål i Tyrkia, blant annet i grensebyen Suruc og i Ankara i 2015.

Tyrkiske myndigheter anklager den ytterliggående islamistgruppa IS for å stå bak terrorangrepet i Gaziantep, som ligger bare 60 kilometer fra grensa til Syria.

Ifølge Erdogan har IS lenge forsøkt å få et fotfeste i området, der hundretusenvis av krigsflyktninger fra nabolandet har passert de siste fem årene.

Tyrkia har innført et midlertidig medieforbud på dekningen av angrepet mens etterforskningen pågår, ifølge AP. Dette gjør det vanskelig for pressen å dekke saken siden mye av informasjonen som kommer ut er styrt og kontrollert av tyrkiske myndigheter.

Barn brukt som levende våpen

Generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang mener det er viktig at vi ikke ser på barna som selvmordsbombere, men innser at de brukes brutalt og kynisk som levende våpen av voksne.

– Vi i Redd Barna ser at overgrepene mot barn i krig blir grovere og grovere. De siste årene har vi sett stadig flere sjokkerende eksempler av krigføring der barn brukes som våpen. Redd Barna ser også at barn i tillegg til å rammes av kryssild, også er direkte mål for stridende parter i krig, sier hun.

Hun presiserer at barn er de mest sårbare i krig og har særlig rett på beskyttelse, og at det derfor er viktig at alle overgrep der barn brukes som våpen registreres og rapporteres til FN slik at de som står bark blir stilt til ansvar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt