51 drept av «et barn» i Tyrkia: Derfor brukes unge som selvmordsbombere

Et barn mellom 12 og 14 år skal ha utført selvmordsbombingen som tok livet av 51 sivile i et bryllup sørøst i Tyrkia. Terrorforsker Magnus Ranstorp sier flere terrororganisasjoner, deriblant IS, har gått systematisk til verks for å kunne bruke barn til terrorhandlinger.

Begravelsesfølge etter terrorangrep i Tyrkia

51 DREPT: Pårørende bærer en av kistene med døde etter lørdagens angrep i Gaziantep, sørøst i Tyrkia.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

– IS har systematisk forsøkt å skape en ny generasjon med individer som skal føre kampen videre. Det er mange barn i Midtøsten, og de er mye lettere å håndtere, indoktrinere og hjernevaske enn voksen, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

51 sivile, deriblant brudgommens søster og onkel, ble drept i et selvmordsangrep mot et bryllup i den sørtyrkiske millionbyen Gaziantep, nær grensen til Syria lørdag kveld.

Ytterligere 69 personer ble skadet, 19 av dem kritisk, etter at det Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har beskrevet som «et barn mellom 12 og 14» år fraktet en bombe inn blant bryllupsgjestene.

Hvorvidt barnet selv utløste bomben, er foreløpig uklart, ettersom såkalte fjerndetoneringer også forekommer. I etterkant av angrepet har tyrkisk politi etterlyst to personer som skal ha ledsaget selvmordsbomberen, der det hovedsakelig var gjester med kurdisk bakgrunn.

IS-rekrutter i Raqqa

REKRUTTER: I dette bildet, datert 6. januar 2015, snakker en eldre IS-soldat med unge rekrutter i en leir i Raqqa, nordøst i Syria. Nyhetsbyrået AP skriver at bildet, som er distribuert av en militant nettside, passer med øvrig informasjon de har samlet inn.

Foto: Uncredited / Ap

– Fornedrende å bli drept av barn

Selv om det foreløpig ikke er noen terrorgrupper som har påtatt seg ansvaret for angrepet – det dødeligste i Tyrkia så langt i år – gikk president Erdogan søndag langt i legge skylden på den islamistiske terrorgruppa Den islamske staten.

Til tross for at detaljer om angrepet så langt er fraværende, delvis fordi Erdogan selv har forbudt tyrkiske medier å rapportere om angrepet, opplyser altså presidenten selv at selvmordsbomberen var «et barn».

Magnus Ranstorp er tilknyttet den svenske Forsvarshøgskolan, og regnes for å være en av Europas fremste eksperter på islamistisk terror. Ranstorp påpeker overfor NRK at det foreløpig er for tidlig å slå fast hvem som står bak lørdagens angrep, men sier det ikke er grunn til å betvile Erdogans konkrete uttalelser i denne saken. Han påpeker at flere terrororganisasjoner, i tillegg til IS, bevisst bruker barn for å gjennomføre terrorangrep.

– Når det gjelder IS, har de gjort dette både innenfor og utenfor «Kalifatet» (det IS-kontrollerte området i Irak og Syria, journ.anm.), sier Ranstorp.

Han forklarer at IS har opprettet spesielle treningsleirer, der terrorgruppa kombinerer hjernevask med våpentrening.

– En del av det man gjør her, er å bryte ned barnas grenser for å drepe de vantro. I tillegg får de altså konkret, fysisk trening. Propagandavideoer fra IS har vist barn ned til 10 og elleve år som henretter syriske fanger og spioner.

– Dette gjøres blant annet fordi det oppfattes som fornedrende å bli drept av et barn, forklarer Ranstorp, som uttaler seg om generelt om terrorgruppenes praksis, i og med at detaljene knyttet til søndagens angrep foreløpig ikke er avklart.

Mideast Child Bombers Glance

ØVELSE: I dette bildet, datert 25. april 2015, holder unge gutter, kjent som «løveungene», opp rifler og IS-flagg i en treningsleir Tal Afar, i nærheten av Mosul i Nord-Irak. Nyhetsbyrået AP skriver at bildet, som er distribuert av en militant nettside, passer med øvrig informasjon de har samlet inn.

Foto: Uncredited / Ap

FN: Barn utførte hvert femte angrep

Også terrorgruppa Boko Haram har spesialisert seg i å bruke barn helt ned til 9-årsalderen for å gjennomføre selvmordsangrep. Ifølge FN gjelder dette så mange som ett av fem av de flere titalls angrepene utført i perioden april 2015 til april i år, ifølge BBC.

I 2015 hevdet irakisk sikkerhetspoliti at IS hadde kidnappet så mange som 500 barn i løpet av et par uker, og at disse skulle hjernevaskes til å bli selvmordsbombere eller barnesoldater.

En irakisk sikkerhetskilde hevdet overfor NBC at det ble brukt dukker for å lære barna hvordan de skulle halshugge mennesker. I tillegg skal de unge rekruttene ha blitt tvunget til å se på ekte halshugginger, i et forsøk på å «fjerne frykten fra hjertene deres».

Selvmordsbomberen som drepte minst 50 personer i et bryllup sør i Tyrkia, var kun 12-14 år, opplyser president Recep Tayyip Erdogan. Han anklager ekstremistgruppa IS for å stå bak angrepet.

VIDEO: Selvmordsbomberen som drepte minst 50 personer i et bryllup sør i Tyrkia, var kun 12–14 år, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

– Vet ikke hva de bærer på

Ranstorp forklarer at det i tillegg til ønsket om å fornedre motstanderen, også finnes flere praktiske årsaker til at barn blir misbrukt i terrorøyemed.

– Det kan være slik at barn har fått i oppdrag å ta med noe i bryllupet, som en bombe, fordi de ikke blir kontrollert like nøye av sikkerhetspersonell. Enkelte ganger er ikke barnet engang klar over hva det bærer på, sier Ranstorp.

Han forklarer at det ikke usannsynlig at barnet som gjennomførte søndagens angrep, kan ha blitt eskorter til målet av andre. Dette gjøres for å hindre at barnet trekker seg, og sikre at ugjerningen blir gjennomført.

– Det er usannsynlig at barna skal klare å håndtere bombene selv, og det er fullstendig usannsynlig at de skal klare å lage dem selv. Det er mange komplekse steg i framstillingen av en vellykket bombe. IS har blitt veldig gode på å lage disse bombene, de utvikles nå i en nærmest industriell skala, sier Ranstorp.

Terrorforskeren påpeker at det av og til også er økonomiske motiv som gjør at barna gjennomfører angrepene.

– Andre ganger ligger det rett og slett et økonomisk insentiv bak: IS sier de skal forsørge familien til gjerningsmannen økonomisk i ettertid.

Mideast Child Bombers Glance

PARADE: I dette bildet, datert 25. april 2015, marsjerer unge gutter, kjent som «løveungene», gjennom gatene i Tal Afar, i nærheten av Mosul i Nord-Irak. Nyhetsbyrået AP skriver at bildet, som er distribuert av en militant nettside, passer med øvrig informasjon de har samlet inn.

Foto: Uncredited / Ap

Ønsker å skape sekterisk konflikt

Hensikten med angrepet skal, ifølge den kontroversielle presidenten, ha vært å destabilisere landet og øke konflikten mellom kurderne og landets øvrige befolkning.

Ranstorp påpeker at IS har gjennomført flere angrep for å destabilisere Tyrkia den siste tiden. Et av de dødeligste kom i juni, da minst 41 mennesker ble drept og over 200 skadd i minst to selvmordsangrep på hovedflyplassen i Istanbul.

– Noe av grunnen er Erdogans uttalelser om IS den siste, som har gjort terrorgruppa enda mer oppmerksomme på Tyrkia. De prøver bevisst å ta sivile liv for å destabilisere og skape sekterisk vold, sier Ranstorp.

Majoriteten av gjestene i bryllupet som ble angrepet søndag, skal ha vært kurdere. I tillegg var mange av dem, deriblant brudgommen, medlemmer av det prokurdiske partiet HDP.

– IS er ute etter å skape sekteriske konflikter, slik at kurdere skal vende seg mot ikke-kurdere. De er interessert å skape destabilisering og kaos, sier Ranstorp.

Åsted i Gaziantep

FRA GLEDE TIL SORG: Flere av bryllupsgjestene skal ha danset i denne gata da eksplosjonen skjedde.

Foto: AHMED DEEB / Afp

– Ville ødelegge fredsforhandlinger

Til tross for at president Erdogan har plassert skylden for angrepet på IS, påpeker han søndag at han ikke skiller mellom IS og den kurdiske PKK-geriljaen som landet ligger i krig med.

Angrepet kom bare timer etter at Kurdistan Communities Union, der også PKK er med, annonserte at de skulle starte forhandlinger med regjeringen for å sette en stopper for konflikten som har herjet landet i tre tiår.

– Angrepet var rettet mot dem som forsøkte å skape fred, løsning og de som kjempet for demokrati, frihet, likhet og rettferdighet. Formålet med angrepet var å hindre at freden sprer seg, og muligheten for at fremtidige fredsforhandlinger skal lykkes, heter det i en uttalelse fra det prokurdiske partiet HDP søndag.

Det er ikke unaturlig at IS angriper kurdere i Tyrkia ettersom den syriskkurdiske YPG-militsen står i første rekke i krigen mot IS i Syria.

Umut Özkirimli, Tyrkia-ekspert ved Lunds universitet, mener mye tyder på at IS sto bak og at kurderne var målet for angrepet.

– Bryllup har en veldig sterk symboleffekt innen islam. Det hadde antakeligvis vært enda verre å sende en selvmordsbomber til en skole, men det er ikke mulig å finne en skole i Gaziantep med kun kurdiske elever, sier han til nyhetsbyrået TT.

Bombeeksplosjon i Tyrkia

SISTE NYTT

Siste nytt