Hopp til innhold

Millioner av muslimer klar for feiring av Eid

Flere hundre tusen muslimer er nå samlet i Mekka. Tretti dager med faste er over. De kneler i bønn, bakteppet er mørkt.

Mideast Bloody Ramadan

Representanter for Profetens moské i Medina, Saudi-Arabia besøker en av de skadde vaktene etter selvmordsangrepet utenfor moskeen.

Foto: Uncredited / Ap

Empire State Building i New York i grønt i anledning Eid al-Fitr

Empire State Building i New York i grønt i anledning Eid al-Fitr.

Foto: BRIGITTE DUSSEAU / AFP

Flere uker før ramadan startet, oppfordret IS tilhengerne sine til å angripe overalt hvor det var mulig. Rundt 350 mennesker er drept i angrep i Midtøsten, Asia, USA og Europa, hvorav det verste fant sted i Bagdad i helgen, der over 250 mennesker ble drept.

Mandag rammet angrepsbølgen også Medina i Saudi-Arabia, like utenfor moskeen der muslimenes profet Muhammed ligger begravd. Fire vakter ble drept. Angrepet har skapt stor avsky blant mange muslimer ettersom det rammet et sted som millioner av pilegrimer valfarter til hvert år. Det er trolig derfor ingen foreløpig har påtatt seg ansvaret for selvmordsangrepet, skriver NTB.

APTOPIX Saudi Arabia

Muslimer ber rundt den hellige Kaaba, i Medina, Saudi-Arabia.

Foto: Hasan Sarbakhshian / AP

Men selv om militante grupper har erklært måneden som en tid for hellig krig og seier, anser de fleste muslimer ramadan som en tid for bønn og tilgivelse. Nøyaktig når ramadan ender og festen kan bryte ut, varierer med månens faser. I tillegg kommer lokale variasjoner og tolkninger. Når nymånen viser seg, markerer det at fastemåneden ramadan er over. I dag feirer 1,5 milliarder muslimer verden over at Ramadan er over.

En kvinne kjøper armbånd før feiringen av Eid al-Fitr i Islamabad
Foto: REUTERS/Faisal Mahmood

Ramadan avsluttet

Akkurat nå er flere hundre tusen mennesker samlet i muslimenes helligste by Mekka, i Saudi-Arabia.

Det var her profeten Muhammed ble født. Når muslimene ber, vender de seg mot Mekka. Å besøke byen er også en viktig del av religionen.

En mann med teleskop sjekker månens posisjon fra taket på Al-Musyari'in moskeen i

SPEIDER ETTER NYMÅNEN: En mann med teleskop sjekker månens posisjon fra taket på Al-Musyari'in-moskeen i Jakarta i Indonesia.

Foto: Reuters/IQRO RINALDI

Tradisjonelt har vismenn og religiøse overhoder holdt nøye oppsikt med himmelen for å fastslå tidspunktet for nymånens tilsynekomst helt nøyaktig.

Nå til dags erklæres det meste på nettet, og flere nettsider fastsetter det nøyaktige tidspunktet for når fasten kan brytes og festen innledes. Mange land følger datoen som de skriftlærde i Saudi-Arabia fastsetter.

Tirsdag formiddag norsk tid kom meldingen om at nymånen var observert rett etter solnedgang i Sydney i Australia. Dermed er fastemåneden ramadan over. På den første dagen i den tiende måneden, Shawwal, som i år faller på onsdag 6. juli, bryter muslimene fasten og feirer Eid al-Fitr.

Laster Twitter-innhold

Årets største fest

Eid al-Fitr blir feiret med bønnesamlinger, gjestebud og ved at man tar på seg nye klær. Det er vanlig å besøke gravsteder og gi gaver og almisser.

Første gangen Eid (eller Id) ble feiret var i år 624 da profeten Mohammed og følget hans hadde seiret i slaget ved Badr.

Muslimer hilser hverandre med «Eid Mubarak» eller «Id Mubarak» som er en tradisjonell hilsen knyttet til høytiden. Uttrykket betyr at du ønsker vedkommende en velsignet feiring, slik som nordmenn hilser hverandre «god jul».

DAMASKUS: Gutter og menn lager tradisjonelle søtsaker som skal brukes under Eid-feiringen.

SØTSAKER: Disse guttene lager tradisjonelle søtsaker til Eid i den opprørskontrollerte byen Øst-Goutha ved Damaskus i Syria.

Foto: Reuters/BASSAM KHABIEH