Hopp til innhold

Midtøsten-ekspert om Iran-avtalen: – Tror Obama gambler litt

Etter årevis med forhandlinger er den historiske atomavtalen endelig på plass. Men den gjelder bare i 15 år.

 President Obama

GAMBLER?: Obamas håp er at forholdet mellom Iran og USA vil være langt bedre om 15 år, når atomavtalen utløper, ifølge Midtøsten-forsker Henrik Thune.

Foto: POOL / Reuters

De såkalte P5+1-landene, med USA i spissen, mener at atomavtalen med Iran vil gjøre verden til et tryggere sted. Israel frykter at avtalen gjør verden farligere.

– Hvem har rett?

Henrik Thune, seniorforsker ved NUPI

FORSKER: Midtøsten-ekspert Henrik Thune.

Foto: Presse / Presse

– På kort sikt har USA og de fem andre rett. Hvis avtalen overholdes har verden løst det vanskelige problemet med Irans atomprogram for de neste 15 årene, sier Midtøsten-ekspert Henrik Thune, som til høsten blir assisterende direktør ved Norsk Ressurssenter for Fredsbygging.

Thune ledet inntil nylig Midtøsten-programmet ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

– Alternativet til en avtale ville vært videre opprustning og reell fare for militære angrep på Iran, noe som ville gjort Midtøsten enda farligere og mindre stabilt. Men avtalen er begrenset og det er mange skjær i sjøen, understreker forskeren.

Tror Obama gambler

Atomavtalen går ut på at Irans mulighet til å utvikle atomvåpen begrenses kraftig, i bytte mot at de strenge sanksjonene mot landet oppheves.

USAs utenriksminister John Kerry sa tirsdag at atomavtalen fratar Iran muligheten til å bygge nye tungtvannsreaktorer de neste 15 årene. På Twitter oppsummerte Det hvite hus avtalen slik:

Laster Twitter-innhold

President Barack Obama har oppfordret til å gripe muligheten avtalen gir og forme et nytt og bedre forhold mellom Iran og USA.

– Jeg tror nok Obama gambler litt, sier Henrik Thune.

– Hans håp er at Iran i løpet av 15 år vil være et helt annet regime enn i dag, og at landets forhold til USA og omverdenen vil være mye bedre.

«En sikker vei til atomvåpen»

Israel, Irans erkefiende, er svært kritisk til avtalen, som ifølge statsminister Benjamin Netanyahu gir landet «en sikker vei til atomvåpen».

– En historisk tabbe, kommenterte Netanyahu da det ble klart at partene var kommet til enighet.

I likhet med Netanyahu har konservative, amerikanske politikere pekt på Irans innblanding i flere av konfliktene i Midtøsten som et argument mot en atomavtale.

I tillegg til å støtte Hizbollah i Libanon, Hamas i Palestina, sjiamilitser i Irak og regimet i Syria, beskyldes Iran for å ha stor innflytelse over houthi-militsen i Jemen, som de siste månedene har vært part i en blodig konflikt.

Frykter iranske atomvåpen i fremtiden

Henrik Thune påpeker at ikke bare Israel er skeptisk til atomavtalen. En saudiarabisk tjenestemann har allerede advart om at avtalen kan gjøre regionen farligere, ifølge Reuters.

– Det er en reell frykt i mange land i Midtøsten at avtalen er en aksept av Iran som atommakt, og at Iran om 15 år, når avtalen utgår, vil utvikle atomvåpen, sier Thune.

– Faren er at land som Saudi Arabia føler at de må begynne å forberede seg på denne fremtiden og selv prøver å skaffe seg atomteknologi. I så fall vil Midtøsten bli farligere, ikke tryggere, sier forskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt