Hopp til innhold

– En alvorlig tabbe av historiske proporsjoner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskriver atomavtalen med Iran som en historisk tabbe, og sier han vil gjøre alt han kan for å stanse den.

Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller atomavtalen med Iran en feiltakelse av historiske proporsjoner.

Foto: POOL / Reuters

Tirsdag morgen ble det kjent at Iran og den såkalte 5+1-gruppen er enige om en avtale som begrenser Irans atomprogram i bytte mot lettelser i vestlige sanksjoner.

Avtalen har utløst kraftige reaksjoner hos Israel, som lenge har vært en av de skarpeste motstanderne av atomforhandlingene med Iran.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu betegner avtalen som en «alvorlig tabbe av historiske proporsjoner», melder Reuters. Netanyahu sier han vil gjøre alt han kan for å stanse avtalen.

– Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sa Netanyahu tirsdag morgen.

Laster Twitter-innhold

– Overgir seg til Iran

Netanyahu og andre israelske ministre frykter at det nå vil bli enda vanskeligere å hindre at erkefienden skaffer seg atomvåpen.

– Iran vinner jackpot, en cash-bonanza på hundrevis av millioner av dollar som gjør at landet kan fortsette med sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er en feil av historiske dimensjoner, sa Netanyahu.

Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely anklager vestlige stormakter for «å overgi seg til Iran».

– Avtalen er en historisk kapitulasjon til ondskapens akse ledet av Iran, skriver Hotovely i en Twitter-melding tirsdag.

Israel har tidligere truet med å angripe Iran om landet skaffer seg atomvåpen.

Møtet om atomavtalen i Wien mandag

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, Kinas utenriksminister Wang Yi, EUs utenrikssjef Federica Mogherini, USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov under møtet.

Foto: Leonar Foger / Reuters/NTB Scanpix

Våpenembargo fortsetter

Avtalen innebærer blant annet en enighet om at inspektører fra Det internasjonale atombyrå (IAEA) kan søke om tilgang til alle anlegg de måtte ønske, også militære.

Iran har gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager om avtalen brytes, ifølge diplomatkilder.

FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år, mens missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år, heter det i avtalen ifølge kildene.

Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016, har en kilde opplyst til Reuters.

Mideast Iran Nuclear

Iran og den såkalte 5+1-gruppen er enige om en avtale som begrenser Irans atomprogram i bytte mot lettelser i vestlige sanksjoner. Bildet viser Irans atomanlegg i Arak.

Foto: Arash Khamoushi / Ap

Sparker i gang Irans økonomi

Iran har vært hardt rammet av de internasjonale sanksjonene, men nå som en atomavtale kommer på plass, vil landet kunne selge olje og grensene åpnes for vestlige selskaper.

Når sanksjonene, som i mange år har hindret landet i å selge olje til utlandet, blir opphevet, kan det føre til billigere bensin for bilister verden over. Oljeprisen falt øyeblikkelig da det ble kjent at partene var enige om en avtale.

I mer enn ti år har det blitt gjort forsøk på å stanse Irans kjernefysiske program av frykt for at landet skal utvikle atomvåpen. Iran på sin side har hele tiden hevdet at programmet kun har fredelige hensikter.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til dei unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt