Hopp til innhold

Obama hyller Iran-avtalen

– Denne avtalen viser at amerikansk diplomati kan føre til viktig og meningsfull forandring, sier USAs president. Samtidig advarer Obama Kongressen mot å stikke kjepper i hjulene.

– USA og våre internasjonale partnere har oppnådd noe som tiår med fiendtlighet ikke har gjort, nemlig en omfattende avtale, sa USAs president Barack Obama .

TRYGT: Verden har blitt et tryggere sted med dagens avtale, mener USAs president Barack Obama.

– USA og våre internasjonale partnere har oppnådd noe som tiår med fiendtlighet ikke har gjort, nemlig en omfattende avtale, sa USAs president Barack Obama.

Obama mener at dagens avtale mellom Iran og de vestlige stormaktene om Irans atomprogram har gjort verden til et tryggere sted.

Avtalen går i korte trekk ut på at Iran forpliktede seg til å begrense sitt atomprogram i bytte mot at de internasjonale sanksjonene mot landet gradvis fjernes.

– I dag har vi, fordi USA har forhandlet med styrke prinsippfasthet, stanset spredningen av kjernefysiske våpen i denne regionen.

Han advarte imidlertid om at dersom Iran ikke overholder sin del av avtalen, vil sanksjonene tre i kraft igjen med umiddelbar virkning.

Vil legge ned veto

Den amerikanske presidenten har lagt mye prestisje i å få til en avtale om Irans atomprogram og har møtt mye motstand i Kongressen.

Særlig blant de republikanske representantene men også blant egne partifeller.

– Jeg er overbevist om at dette vil være en fordel både for USAs sikkerhet og får våre allierte. Det vil være uansvarlig å ikke gjennomføre denne avtalen. Jeg ønsker en debatt i Kongressen velkommen, men jeg vil minne kongressmedlemmene om at man ikke inngår slike avtaler med sine venner. Derfor kommer jeg til å legge ned veto mot ethvert forsøk på å stoppe denne avtalen fra å bli gjennomført, sa Obama.

Kan blokkere, tross avtale

Men Kongressen kan overprøve presidentens veto med 2/3 flertall i begge kamre.

De har nå 60 dager på å vurdere avtalen. Da må de også ta stilling til om de skal fjerne de amerikanske sanksjonene mot Iran.

Det er ganske nøyaktig åtte år siden Obama først lanserte sin plan om samtaler med Iran. Den gangen kjempet han om å bli demokratenes presidentkandidat.

Dagens avtale ses på som en enorm provokasjon fra det som tradisjonelt har vært USAs viktigste allierte i Midtøsten, nemlig Israel og Saudi-Arabia.

Den amerikanske presidenten, derimot, mener avtalen kan bidra til å forbedre forholdene i regionen.

– Dette gir oss en mulighet til å bevege oss i en ny retning. La oss ta vare på den, sa Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt