Hopp til innhold

Mette-Marit - én blant mange!

De er hvite, vestlige og velstående. De er på leting etter meningen med livet, og vil «finne seg sjæl». Modne kvinner midt i livet søker av den grunn til India, der yogaguruer med varierende motiver står til tjeneste.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under sitt offisielle besøk i 2006. Nå er kronprinsessen tilbake, på et privat opphold som vekker kritikk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kommentar: Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

«Hellige menn» og «guruer», «swamier» og «sadhuer» er sentrale personer når det spirituelle India skal markedsføre sin introverte merkevare.

Ubarberte herrer med vandrestav og orange kjortel brukes ofte som eksotiske lokkeduer i indiske turistbrosjyrer.

Noen har bare svar og løsninger, andre har kontonummer og air-condition i tillegg.

Det finnes åndelige veiledere i India som kjenner sin markedsverdi og vet å utnytte den.

Ikke alle er sjarlataner, men for mang en vestlig kvinne har veien til nirvana vært brolagt med fakturaer og overføringer, inkassokrav og konkurser.

Kort sagt: Muligheten til å bli lurt er så avgjort til stede!

Dårlig gjort!

Det er ingen grunn til å skjære alle over én kam, i den grad man kan bruke et slikt uttrykk om de viltvoksende mankene til yogaguruer med respekt for seg selv.

For tusenvis av turister finner hvert år sjelefred i en indisk «ashram». De lærer avanserte pusteteknikker og oppdager ny, indre energi. I tillegg til at de får andre impulser og nye perspektiver.

Fire uker på flatseng med indretjeneste, fellesdusj og enkel vegetarkost gir dem - på godt og vondt - et minne for livet.

Kronprinsesse Mette Marit i India

Kronprinsesse Mette Marit under kronprinsfamiliens private tur i India i 2011.

Foto: Kristi Marie Skrede/NRK/Det kongelige hoff / Scanpix

Men bare så det er sagt:

Mange slike institusjoner har fornøyde kunder, som forsikrer at de har fått valuta for pengene og sier de gjerne kommer tilbake.

Mette-Marit i Leh

Det er uklart hva slags opplegg den norske kronprinsessen er på i byen Leh.

Den lille turistbyen ligger i ca 3500 meters høyde i den østlige delen av Kashmir nær grensen til Tibet, altså Kina. Dette er den «ufarlige» delen av den omstridte delstaten som tre atommakter helt eller delvis gjør krav på.

Jammu og Kashmirdalen i vest grenser mot Pakistan og har siden
uavhengigheten vært preget av uro, vold og terror.

Mens Ladakh, tungt militarisert etter grensekrigen mot India for 50 år siden, bærer preg av buddhistisk fortid og nåtid med hvitmalte klostre på fjelltopper og i bratte skråninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Yangthang
Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Backpacker Paradise

Med 50 000 innbyggere og frisk klar fjelluft er Leh et deilig sted. Aktiv ungdom fra hele verden reiser til denne delen av Himalaya for å rafte og klatre, sykle og «trekke» - som fottur kalles.

Få steder i India har et så internasjonalt preg, og virker så avslappet. Flertallet av Indias1,2 milliarder innbyggere bor andre steder, så fraværet av det menneskemylder som preger resten av landet er påtagelig.

Kombinasjonen buddhistisk kloster og fottur i fjellet er ikke bare vanlig, den er selve grunnpillaren i Ladakh-turismen. I den forstand er Mette-Marit i godt selskap.

Jesus i Kashmir

Og de som kritiserer kronprinsessen for å lefle med andre religioner enn kristendommen bør skaffe seg bøkene om Jesu liv i Kashmir.

Perioden blir kalt «de tapte år». Fra han som 12-åring besøker Jerusalem til han 18 år senere på ny dukker opp i Bibelen - uten forklaringer på hva han har bedrevet i mellomtiden.

Enkelte Jesus-forskere mener å kunne påvise at mannen fra Nazareth ikke bare oppholdt seg i Kashmir og ble påvirket av buddhismen i unge år, men at såvel han - som hans mor - er gravlagt i regionen. En by er oppkalt etter Maria, og Jesu grav er en kjent turistattraksjon i Kashmir.

Mette-Marit befinner seg altså - i henhold til denne religiøse fortolkningen - på trygg kristen grunn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Yoga-leder Raja Luis

Raja Luis overtok som sjef for Maharishi Mahesh Yogis Ashram etter verdens mest berømte yogaguru Maharishi Yogi.

Foto: Rajesh Kumar Singh / AP

Mye penger

India er kjent for Taj Mahal, og millioner av utenlandske turister besøker hvert år det som blir kalt verdens vakreste bygg.

Men medisinsk turisme er mye viktigere for landets økonomi. Ifølge beregninger omsettes det i år for rundt 12 milliarder kroner på dette området. Selv om denne businessen opplever en sannsynlig vekst på 30 prosent bare i år, er det få lover og retningslinjer som regulerer næringen.

Inderne har spesialisert seg på høyteknologisk viten og digital kunnskap, kombinert med tusenårige tradisjoner innenfor ayurvedisk medisin og yoga.

Eteriske oljer og røkelse, sitarklang og urtete skjerper sansene. Ikkevolds-arven fra Gandhi koblet med Dalai Lamas buddhisme og Mor Theresas selvoppofrelse gir et godt bakteppe for åndens triumf over kjødet, i kampen mot skjørlevnet og materialisme.

Men rask vekst og fravær av forskrifter åpner for juks og fanteri som det er vanskelig å beskytte seg mot.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

George Harrison og John Lennon i Rishikesh, India,

George Harrison og John Lennon i Rishikesh i 1968, under deres meditasjonstid i India.

Foto: AP

Trendy kronprinsesse

I februar 1968 sjekket The Beatles og deres kvinner inn på Maharishi Mahesh Yogis Ashram, eller yoga-skole, i Rishikesh ved bredden av Ganges.

Sammen med blant annet Donovan, Mia Farrow og Mike Love fra The Beach Boys skulle de lære transcendental meditasjon.

The Beatles viste vei, for etter den tid har en rekke artister og annet fintfolk oppsøkt disse kurssentrene for å lære å leve i balanse med seg selv.

Uansett hva slags selvrealisering Mette-Marit er på jakt etter, så har altså internasjonale jet-setere gjennom mer enn 40 år gått opp løypa.

Og det må skje i India!

Hindu-nasjonalister og yoga-purister raser mot «lissom-ashrams» og «yoga-light»-kurs i, for eksempel, USA. Den slags blir – ifølge indere som tjener penger på virksomheten – bare dårlige etterligninger uten sjel.

Dét forklarer nok også hvorfor kronprinsessen ikke bare kunne oppsøke Asker Helse & Yogasenter rett ned i veien fra Skaugum. Hun fulgte i fotsporene til The Fab Four for å oppleve «the real thing».

Malurten i begeret er at Beatles brøt med Maharishi Yogi, angivelig fordi han var pengegrisk og klåfingeret.

Måtte vi bare håpe at kronprinsessen er heldigere med sine erfaringer hva indisk spiritualitet angår enn det John, Paul, George og Ringo var.

SISTE NYTT

Siste nytt