Hopp til innhold

I fotsporene til Beatles i India

Yoko Ono er i byen. Da blir det snakk om The Beatles. For da The Beatles var i India i 1968 for å lære transcendental meditasjon, spilte hun en av hovedrollene.

Maharishi Mahesh Yogi med The Beatles - John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison

Yogaguruen Mahesh Yogi sammen med John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison i august 1967.

Foto: AP

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Butikken er ganske liten, men den har hatt stor betydning.

Rikhi Ram Musical Instrument på Connaught Place i New Delhi er mer enn et forretningslokale.

Godt voksne turister valfarter til 8 Marina Arcade, der de sørger for å bli avfotografert sammen med Ajay Sharma.

På veggene henger det bilder av ham selv sammen med George Harrison. Men det var hans far Bishan Dass Aharma som tok imot The Beatles en julidag for snart 46 år siden og ble den første som lærte George Harrison å spille sitar.

Den yngste av The Four Fabs må da ha følt noe av det Johan Nordahl Brun beskriver i Bergenssangen: «Følede freden, ble glad i min ånd og grep til min cithar med lekende hånd».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ajay Sharma

Sitarmakeren og butikkeieren Ajay Sharma med en av sine berømte sitarer.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

«Norwegian Wood»

Det var ingen tilfeldighet at The Beatles, allerede verdensberømte, avla Rikhi Rams instrumentutsalg en visitt da de besøkte New Delhi på sin Asia-turné i 1966.

Året før hadde David Crosby i The Byrds introdusert den unge sologitaristen for dette østlige strengeinstrumentet.

Senere dukket navnet Ravi Shankar ofte opp, og George begynte å lytte til hans musikk.

Det var noe som «traff ham» så han kjøpte seg en brukt, gammel sitar i London og forsøkte seg frem.

Da de spilte inn «Norwegian Wood» i oktober 1965 følte han at den trengte «sounden» fra sitaren – og dermed var det indiske nasjonalinstrumentet introdusert i vestlig popkultur.

Harrison skulle senere bruke sitaren i adskillig mer fremtredende roller blant annet på Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, på singelplaten «Hare Krishna Mantra» og sammen med Ravi Shankar på den store konserten for Bangladesh i Madison Square Garden i New York sommeren 1971.

India som inspirasjonskilde

Det var drømmen om å finne sjøveien til India som gjorde at Columbus snublet over Amerika. Mahatma Gandhi har med sin ikkevoldsfilosofi vært et forbilde for mang en pasifist og filosof.

Indisk mytologi og kultur har hatt enorm betydning for mange i den vestlige verden, ikke minst for The Beatles.

Da de fire lystige ungdommene fra Liverpool søkte etter en dypere mening med livet, fant de noe i indisk tradisjon og tenkning som eksperimentering med psykedeliske stoffer ikke hadde gitt dem.

The Beatles på besøk i India

I butikken til Ajay Sharma henger det bilder av John Lennon og Paul McCartney da de prøvde sine sitarer i 1968.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

George var spesielt motivert etter at han hadde blitt inspirert av boken «The Complete Illustrated Book of Yoga» som han fikk i gave under innspillingen av «Help!» i 1965.

I 1967 ble popheltene introdusert for yogaguruen Maharishi Mahesh Yogi. De deltok på et kurs Maharishi Yogi hadde i Wales og reiste til India for å lære mer om transcendental meditasjon i februar 1968.

Den markedstilpassede guruen hadde bygget et VIP-ashram for viktige vestlige besøkende, altså et lærested med en viss komfort slik at rike kunder slapp det primitive livet på en vanlig yogaskole.

Verdens yoga hovedstad

Rishikesh ved foten av Himalaya er ofte, i likhet med mange andre steder, kalt Indias åndelige sentrum. Alle ashramene gjør uansett byen til verdens yoga «hovedstad».

Det var i Rishikesh The Beatles tilbrakte noen uker vinteren 1968.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

George Harrison og John Lennon i Rishikesh, India,

George Harrison og John Lennon i Rishikesh i 1968.

Foto: AP

I dag er det bare ruiner igjen av Maharishi Yogis luksus-ashram, men i en hektisk periode var landsbyen ved Ganges' bredd i fokus for alle Beatles-journalisters oppmerksomhet.

Et stort antall medier dekket besøket. og det finnes en rekke svart-hvitt bilder av The Beatles med koner, sammen med blant annet Donovan og Mike Love fra The Beach Boys samt Mia Farrow og hennes søster.

Men den oppmerksomme verten hadde sørget for så vel vakthold som inngjerding, så den tids paparazzier ble holdt på behørig avstand.

The Beatles fant på et vis roen i Rishikesh, og oppholdet i Nord-India ble en av de musikalsk mest produktive periodene for gruppen, som senere ga ut The White Album med sanger skrevet i Rishikesh.

Men oppholdet skulle også bli innledningen til slutten for The Beatles som gruppe.

«India, India»

En av sangene som ikke kom med på The White Album er India, India. John Lennon var i India med sin kone Cynthia, men i teksten skriver han om en kvinne han lengter etter som han forlot i London:

I'm waiting by the river

But somewhere in my mind

I left my heart in England

With the girl I left behind

I've got to follow my heart

Yoko Ono var «The girl I left behind», og om denne teksten var blitt kjent, kunne det ha fått konsekvenser for ekteparet Lennon.

Det gjorde det da også, for John fulgte sitt hjerte. Han ble skilt fra Cynthia det året, og Yoko Ono rykket inn i Beatles-studioet.

Før 1968 hadde kvinnene – Cynthia, Pattie, Maureen og Jane – vært kjærester og koner som ikke deltok direkte i ektemennenes musikalske og kunstneriske arbeid.

Dette forandret seg med den japanskfødte konseptkunstneren og performanceartisten. Hun var til stede under innspillingen av The White Album, da stemningen i bandet var dårlig, mye på grunn av hennes nærvær.

Og hun fikk senere skylden for at det skar seg mellom bandmedlemmene og at gruppen gikk i oppløsning.

Yoko Ono–Beatles' bøddelen

«Verdens mest kjente ukjente kunstner» sa John Lennon om kvinnen han giftet seg med i 1969.

Hun er kjent for å ha vært gift med John Lennon, ikke for sin kunst.

Mer enn 40 år etter at The Beatles gikk fra hverandre, blir Yoko Ono fremdeles konfrontert om påstanden: Var hun skyldig i at bandet ble oppløst?

Til tross for at hun er i New Delhi på grunn av sin utstilling, «Our beautiful daughters», svarer hun tålmodig på spørsmål om The Beatles.

– Nei, hun var ikke skyldig, sier hun, med rette.

For guttene var i ferd med å gå hver sin retning.

George var lei av å bli herset med av Paul, de uadskillelige låtskriverne Lennon/McCartney var slett ikke så gode venner, Ringo mistrivdes i sin rolle som underdog–de personlige og kunstneriske motsetningene hadde ballet på seg lenge.

Yoko Ono var i beste fall en utløsende faktor, men hun var ikke årsaken til at enkeltmedlemmene av The Beatles begynte å sysle med solokarrierer.

I forbindelse med utgivelsen av «Let it be» 8. mai 1970 sendte Paul McCartney ut en formell kunngjøring om at bandet var oppløst.

Da var det om lag et år siden gruppen hadde arbeidet sammen, og et drøyt år siden John og Yokos berømte «bed-in» mot Vietnamkrigen, da de tilbrakte sine hvetebrødsdager i en seng på hotellet Amsterdam Hilton og demonstrerte for fred.

Hun avviser selv at hun hadde noen skyld. Men, de hadde ingen andre å skylde på.

– Jeg var kvinne og asiat, en katastrofal kombinasjon!, sier hun i New Delhi, 42 år etter at Beatles ble oppløst–og smiler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Yoko Ono i New Delhi

Yoko Ono er for tiden i New Delhi med utstillingen «Our beautiful daughters», en hyllst til indiske jenter og kvinner som tar i bruk musikk og filmer samt arbeider hun gjorde sammen med mannen John Lennon.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Levende museum

Alt dette utgjør en viktig del av bakteppet for pensjonistene som legger veien om Rikhi Ram.

Ajay Sharma var ikke engang født første gang George Harrison besøkte butikken. Men han overtok instrumentproduksjonen etter sin far og med det–kundekretsen, noe et bilde av ham selv i voksen alder og den aldrende eks-Beatle George Harrison er bevis på.

Han sitter bak den beskjedne disken, som både er arbeidsbenk og kontorpult. Her stemmer han sine sitarer og andre indiske strengeinstrumenter og her småprater han, forteller historier og svarer på spørsmål.

George Harrison sammen med Ajay Sharma

På veggene i butikken henger flere bilder av George Harrison. Her sammen med Ajay Sharma.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

I juli 1966 var gatene utenfor fulle av fans da Beatles var der. I dag er det en enorm trafikk og mye av idyllen er borte.

I ukene etter at George Harrison kjøpte sin første sitar økte etterspørselen av sitarer fra vestlige land så mye at de måtte operere med ventelister.

Ravi Shankar, som også er kunde i Rikhi Ram-butikken, ble Harrisons læremester etter at George fikk sin første formelle sitarinstruksjon av Ajays far.

Ravi Shankar opptrådte på Woodstockfestivalen i 1969 med sin sitar, og ble en sentral brobygger mellom klassisk indisk musikk og vestlig rock-and-roll. Ravi Shankar er i dag 91 år gammel og« still going strong».

Ringen er sluttet

Paharganj ligger bare noen steinkast fra Rikhi Ram, ved New Delhi Railway Station. Dette er backpacker-strøket i den indiske hovedstaden og innslaget av unge, hvite turister er betydelig.

Mange av dem er midt i 20-årene, på alder med The Beatles da de besøkte India på jakt etter den dypere meningen med livet. Og de er slett ikke så ulike.

Mange er iført indiske klær, de spiser på vegetarrestauranter og sveisen er en mellomting mellom en Beatles-frisyre og den hårprakten en indisk sadhu–hellig mann–kan fremvise.

Du ser de samme typene i Dalai Lamas Dharamsala og i Haridwar, en av de fire stedene der guden Karuda sølte dråper fra udødelighetens krukke.

De er lette å få øye på i Varanasi, der et bad i Ganges vasker vekk dårlig karma, og backpackerne oppsøker Allahabdad der de hellige elvene Ganges og Yamuna flyter sammen med den mytiske–men kanskje historiske–Sarasvati-elven.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pahargan, New Delhi

Paharganj, som ligger bare noen steinkast fra Rikhi Ram, er backpacker-strøket i New Delhi, hvor dagens ungdom søker mye av det samme som Beatles gjorde.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

De oppsøker hinduismens helligdommer, går på yogakurs, sitter i lotusstilling og sier «ooooooooooooooom», som skal bidra til at den enkelte trenger enda dypere inn i sjelen og kommer et skritt nærmere nirvana.

Rikhi Ram i India

Rikhi Ram er fortsatt et sted folk valfarter til.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

De er på en transcendental utenfor-kroppen-reise lik den The Beatles kom til India for å legge ut på. Ungdom har til alle tider vært søkende.

I India finnes det de som mener at Jesus–som tenåring–kom til Himalaya for å lære yoga. I vår tid har de amerikanske superstjernene fra «Pretty Woman», Richard Gere blitt buddhist og Julia Roberts hindu.

I et slikt perspektiv blir The Beatles' India-fascinasjon bare en historisk parentes, men en viktig parentes som betydde et tidsskille og inspirerte millioner.

SISTE NYTT

Siste nytt