Hopp til innhold

Mener visepresident Pence bryter karantenereglene

Visepresident Mike Pence har ikke gått i karantene til tross for at nære medarbeidere er smittet av koronaviruset. Det vekker reaksjoner at han fortsetter sin kampanjeturné i USA.

Election 2020 Pence

KRITIKK: Visepresidenten blir kritisert for å fortsette å reise land og strand rundt selv om fem nære medarbeidere er smittet. Bildet er fra et valgmøte i Swanton, Ohio, sist fredag.

Foto: Lori King / AP

Kritikere, blant dem eksperter på smittsomme sykdommer, mener Mike Pence bryter retningslinjene til det amerikanske smittesenteret CDC.

– Det er en fornærmelse overfor alle som har jobbet med folkehelse. Jeg mener også at det er skadelig og respektløst overfor menneskene som kommer til velgermøtene, sier Saskia Popescu, som er ekspert på smittsomme sykdommer til nyhetsbyrået AP.

mike pence

Kritikerne mener Pence må holde seg hjemme i 14 dager slik andre nærkontakter må. Visepresidenten reiser fra det ene valgmøtet til det andre. Bildet er fra Waterford i Michigan 22. oktober

Foto: Jeff Kowalsky / AFP

– Han må holde seg hjemme i 14 dager. Kampanjearrangementer er ikke uunnværlig arbeid, sier Popescu.

Minst fem personer i staben til visepresident Mike Pence har de siste dagene fått påvist koronasmitte, opplyser kilder til CNN.

Visepresidentens stabssjef og rådgiver Marc Short testet positivt lørdag. Visepresidenten regnes som en nærkontakt til Short.

Ifølge CNN skal også Zach Bauer, en av hans nærmeste medhjelpere, og rådgiver Marty Obst ha fått påvist smitte.

Pence og kona Karen testet ifølge Det hvite hus begge negativt søndag. Til tross for å ha hatt kontakt med flere som nylig har fått påvist smitte, har ikke Pence gått i karantene, og de bryter dermed med retningslinjene til det amerikanske smittesenteret CDC.

Visepresidenten endrer ikke sin travle reiseplan i valginnspurten.

«Uunnværlig personell»

Kontoret til Pence opplyser at Pence har rett til å ikke gå i karantene. Grunnen er at han som visepresident regnes som såkalt «uunnværlig personell».

Regelverket er laget for å sikre at viktige funksjoner som politi, helsevesen og transport av mat kan opprettholdes i en krise, skriver nyhetsbyrået AP.

Flere eksperter mener at Pence ikke inngår i kategorien «uunnværlig personell». De mener han burde ha holdt seg hjemme og heller arrangert digitale møter med velgerne.

Biden: – Trump har gitt opp

Samtidig som Pence blir kritisert for å ikke følge retningslinjene, øker kritikken mot presidentens håndtering av pandemien.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden anklager Donald Trump for å ha gitt opp kampen mot koronaviruset.

Chief Of Staff Mark Meadows Briefs Media At The White House

Det vekker oppsikt at stabssjef i Det hvite hus, Mark Meadows, sa på CNN at de ikke vil kunne klare å kontrollere pandemien. Demokratenes presidentkandidat Joe Biden mener det er et nytt bevis på at Trump har gitt opp kampen mot koronaviruset.

Foto: Tasos Katopodis / AFP

Det skjer etter et intervju Trumps stabssjef Mark Meadows gav til CNN søndag kveld.

Ni dager før valgdagen, og med minst 225.000 koronadødsfall registrert, erkjente Meadows søndag at «vi kommer ikke til å kunne kontrollere pandemien».

Ifølge ham kan det kun skje gjennom vaksiner, lindrende medisiner og andre metoder.

– Det var en ærlig erkjennelse av hva president Trumps strategi åpenbart har vært siden krisen brøt ut, sier Biden ifølge CNN.

– Strategien ser ut til å være å veive med det hvite flagget og håpe at viruset blir borte om man bare ignorerer det, sier Biden.

Biden speaks about economy on visit to battleground state of Pennsylvania

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden mener president Trump har gitt opp kampen mot koronaviruset.

Foto: Angela Weiss / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt