Forhåndsstemmene tyder på at USA kan få sin høyeste valgdeltagelse siden 1908

Over 54 millioner amerikanere har allerede avgitt sine stemmer i det amerikanske valget. Lørdag stemte også president Donald Trump.

STEMTE PÅ SEG SELV: President Donald Trump avla lørdag forhåndsstemme i et valglokale i West Palm Beach i Florida. – Jeg stemte på en fyr som kaller seg Trump, spøkte presidenten.

Trump avga også sin stemme lørdag i West Palm Beach, nær sitt hjem i Mar-a-Lago.

Presidenten stemmer i Florida etter at han i fjor meldte flytting fra New York.

Han skal stemme før han reiser videre for å holde tre folkemøter i vippestater senere i dag.

Trump slutter seg dermed til 54 millioner andre amerikanere som allerede har stemt -. 10 dager før selve valget.

To tredeler poststemmer

En oversikt fra US Elections Project viser at lørdag morgen hadde 54.246.796 allerede avgitt sine stemmer.

Nesten 38 millioner – vel to tredeler – hadde stemt per post, mens resten har møtt opp ved valglokaler.

Flest i Texas

Texas er delstaten der flest har forhåndsstemt. Lørdag morgen hadde over 6 millioner – 6.391.021 – allerede stemt.

Nesten 90 prosent har stemt i valglokalene, mens resten har stemt via posten.

Ved presidentvalget i 2016 var det totalt 8.969.226 personer som stemte.

Det betyr at med ti dager igjen til selve valgdagen har 71,2 prosent av totaltallet fra fire år siden allerede avgitt sine stemmer.

Bare i Harris fylke, der storbyen Houston ligger, har over 950.000 av 2,5 millioner registrerte velgere avlagt tin stemme.

De mange forhåndsstemmene gjør at eksperter tror det kan bli rekordhøy valgoppslutning i Texas i år, skriver Texas Tribune.

Ifølge avisen anslår eksperter at mellom 10 og 12 millioner texanere vil stemme i år. Det vil i så fall innebære en kraftig økning fra 2016, da 59,2 prosent av velgerne stemte.

Tror 150 millioner vil stemme

Professor Michael McDonald ved universitet i Florida er mannen som administrerer US Election Project

Han tror de mange forhåndsstemmene tyder på en høy oppslutning om valget, skriver The Guardian.

Han spår at 150 millioner amerikanere vil stemme i år. Det vil være en kraftig oppgang fra de 136,669,276 som stemte for fire år siden.

Får McDonald rett, vil USA i år få en valgoppslutning på 65 prosent. Så høy oppslutning har ikke landet hatt siden 1908.

Dårlig nytt for Trump

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er de mange forhåndsstemmene dårlige nyheter for president Trump.

Alle meningsmålinger de siste ukene har vist en klar overvekt for Joe Biden.

Hvis de som har forhåndsstemt følger mønsteret fra meningsmålingene, vil derfor Biden ha et flertall av de stemmene som allerede er avlagt.

De mange forhåndsstemmene gjør at det blir færre velgere igjen som Trump kan overbevise om å stemme på ham før selve valget, tirsdag 3. november.

Alt om presidentvalget i USA

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt