Mener Ukraina må holde seg unna Nato for å få fred

– Det viktigste for å sikre at våpenhvileavtalen skal holde, er at Ukraina ikke blir medlem av Nato, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Demonstranter for fred i Kiev

Bildet viser demonstranter for fred i Kiev. Mange brikker må på plass for å gjennomføre fredsavtale mellom Russland og

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

– Russerne er spesielt opptatt av at den politiske ordningen som utmeisles ivaretar det primære hensynet, som er at Ukraina ikke skal kunne bli medlem av EU, og enda mindre av Nato, sier Diesen til NRK.

Partene ble torsdag enige om våpenhvile i Øst-Ukraina fra søndag av, men både Angela Merkel og François Hollande advarte kort tid etter mot å ta sorgene på forskudd. Diesen mener et er viktig for Russland at Ukraina har en status som de mener er forenlig med russiske interesser i området.

– Jeg tror det er grunn til å frykte ny uro dersom ikke den politiske orden som etter hvert utkrystalliserer seg ivaretar disse hensynene, seier Diesen.

Forsvarssjef Sverre Diesen

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Russland sitter med sterke kort når det gjelder å bestemme fremtiden for fredsavtalen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Russland sterkt kort

Diesen mener russerne sitter med sterke kort når det gjelder det å bestemme hva som skal skje i tiden fremover.

– Russerne har den store fordelen at de på den ene siden styrer separatistene og utruster dem, og på den andre siden er separatistene avhengig av Russland. Men Russland kan da samtidig benekte at det er de som fører krig, og at det er de som står bak, sier Diesen.

Han mener den politiske og økonomiske belastningen av krigføringen er årsaken til at Russerne har gått med på en våpenhvile.

Lang vei å gå

NUPI-forsker Jakub Godzimirski håper våpenhvilen kan sette en stopper for at mennesker på begge sider av frontlinjen blir drept i Øst-Ukraina. Men understreker at veien fremover ikke er uten hindringer.

– Den nye fredsavtalen bygger på en avtale fra september. Situasjonen på bakken har endret seg siden den gang. Det har vært mange kamphandlinger de siste ukene, sier han til NTB.

Jakub M. Godzimirski

Jakub Godzimirski mener det fortsatt er mange brikker som må på plass for å gjennomføre fredssamtalem mellom Russland og Ukraina.

Foto: NUPI

Godzimirski tror IMFs økte pengestøtte til landet, samt USAs vurdering av å bidra med våpen til Ukraina, kan ha bidratt til å få president Vladimir Putin på gli i forhandlingene. Med nye penger i statskassa kan ikke Russland lenger regne med at Ukraina før eller siden vil gå konkurs, sier han.

– Det er en del momenter som må avklares før avtalen kan implementeres søndag. Men skriver man under på en avtale, må man i hvert fall ha tillit til at den kan settes ut i live. Selv om tilliten er tynnslitt, så har partene lagt mye tid og prestisje i denne avtalen, sier Godzimirski.

SISTE NYTT

Siste nytt