Hopp til innhold

Her er fredsavtalen i Ukraina

MOSKVA (NRK): Våpenhvile, tilbaketrekking, krigsfanger slippes fri og en egen plan for varig fred i Øst-Ukraina. Dette er den nye avtalen for Ukraina.

Merkel, Porosjenko, Hollande og Putin i Minsk

Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande ble enige om en ny våpenhvile avtale for Ukraina.

Foto: MYKOLA LAZARENKO / Afp

Etter 16 timer med knallharde forhandlinger klarte Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande å bli enige om hovedpunktene i en ny våpenhvile for Ukraina.

Også lederne for Folkerepublikken Luhansk, Igor Plotnitskij og lederen i Donetsk, Aleksandr Zakhartsjenko, er positive til resultatet man er kommet fram til i Minsk.

Dette ble de enige om

  • En våpenhvile skal tre i kraft ved midnatt 15. februar.
  • To dager senere skal de ukrainske soldatene trekke sine tunge våpen fra dagens frontlinje, mens de prorussiske separatistene skal trekke sine tunge våpen fra linjen man ble enige om under den første Minsk-våpenhvilen i september. Dette skal skje i løpet av en 14 dagers periode.
  • Avtalen inneholder også en fremdriftsplan for varig fred i Donbass-området. Store deler av dette området kontrolleres i dag av prorussiske separatister.
  • I løpet av fem dager skal alle krigsfanger slippes fri.
  • Ukraina skal igjen få kontroll over sin grense mot Russland i løpet av 2015. Dette skal skje i samarbeid med OSSE.
  • Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande skal møtes jevnlig for å sørge for at avtalen blir fulgt opp.

De var de fire statslederne som ble enig om denne avtalen, men den er formelt undertegnet av kontaktgruppen under ledelse av OSSE for Ukraina, der også separatistlederne fra Luhansk og Donetsk er representert.

Det skal gjennomføres konstitusjonelle endringer i Ukraina som sikrer befolkningen i Luhansk og Donetsk en spesiell status. Det skal gjennomføres valg i tråd med konstitusjonen i Ukraina.

Det er ifølge Porosjenko ikke snakk om å gi Donbassområdet noe autonomi innenfor Ukrainas grenser.

Avtalen som er inngått gir også fritak for straffeforfølgelser for alle som har vært involvert i opprøret i Donetsk og Luhansk.

Vanskelige forhandlinger

Men på ett punkt er de fortsatt uenig. Hva skal skje rundt byen Debaltseve?

Det har de siste dagene foregått harde kamper i byen som er et viktig jernbaneknutepunkt på grensen mellom Donetsk og Luhansk.

Denne uken omringet prorussiske separatister byen og flere tusen ukrainske soldater ble sperret inne, og 19 soldater mistet livet i kamper rundt jernbanestasjonen i går.

Nå mener de prorussiske separatistene at de ukrainske regjeringsstyrkene må trekke seg tilbake siden de er omringet, noen ukrainerne ikke er enig i.

Ukrainske og russiske eksperter skal nå se på situasjonen der, etter at våpenhvilen er tråd i kraft.

SISTE NYTT

Siste nytt