Hopp til innhold

Obama har ikke bestemt seg om våpenstøtte til Ukraina

USAs president Barack Obama sier han vil se på alle muligheter for å løse konflikten i Ukraina, men at han ikke har bestemt seg i spørsmålet om å sende våpen til landet.

Barack Obama og Angela Merkel i Det hvite hus

DISKUTERTE UKRAINA: President Barack Obama og Tysklands Angela Merkel er enige i at målet er å finne en diplomatisk løsning på Ukraina-krisen.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Det kom frem på en pressekonferanse etter et møte Obama har hatt med den tyske statsministeren Angela Merkel.

De to gjorde det klart at de håper på en diplomatisk løsning på krisen i Ukraina, og at ansvaret for dette ligger hos Russland.

– Selv om det har vært noen tilbakeslag i forsøket på å finne en diplomatisk løsning, vil vi fortsette med dette arbeidet. Jeg ser ingen militær løsning på krisen, sa Merkel.

Ikke konkludert om våpen

Våpenspørsmålet debatteres for fullt i USA nå, og presidenten gjorde det klart at han ikke har bestemt seg.

– Å bidra med dødelige forsvarsvåpen er en mulighet vi ser på, men jeg har ikke konkludert i spørsmålet, sa Obama.

Merkel har gitt uttrykk for at hun ikke ønsker at USA skal bidra med våpen i konflikten.

– Jeg har kommet med min mening. Alliansen mellom EU og USA kommer til å være sterk også i tiden fremover, selv om vi ikke alltid vil være enige, sa Merkel på pressekonferansen.

Øker tilstedeværelsen

Det er fremdeles er håp om at toppmøtet i Minsk mellom Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland vil finne sted, selv om Vladimir Putin har gjort det klart at flere punkter i en våpenhvileavtale må være på plass før onsdag.

– Jeg håper at vi har gjort kostnadene for Russland så store at president Putin vil foretrekke en diplomatisk løsning, sa Obama, som fastslo at USA vil fortsette med sine økonomiske sanksjoner mot Russland.

– Vi er enige i at vi ikke kan sitte stille og tillate at grensene i Europa endres ved våpenmakt, sa Obama.

Giverkonferanse planlagt

EU og USA ønsker også å arrangere en giverkonferanse for Ukraina i april. Målet er å samle inn 15 milliarder dollar, som skal brukes til å bygge opp igjen landet, og hindre konkurs.

– Vi kan ikke vente med dette til konflikten er løst, sier EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn.

Akkurat når giverkonferansen blir arrangert er ikke klart. Det vil blant annet avhenge av når den ukrainske regjeringen får på plass en plan for investeringer landet trenger.

SISTE NYTT

Siste nytt