Angrep sykehus midt under fredssamtalene

Mens statslederne satt og forhandlet om våpenhvile i Ukraina, ble et sykehus i Donetsk angrepet.

Sykehus i Donetsk angrepet

Sykehuset i Donetsk ble i natt beskutt mens fredsforhandlingene foregikk i Minsk.

Foto: Reuters

I morgentimene i dag var hele verdens øyne rettet mot Minsk og forhandlingene om Ukrainas fremtid. Innbyggerne i de nordlige delene av Donetsk så bare resultatet av nattens kamper.

I hele går kveld og natt kunne det høres skyting og granatnedslag i de nordlige delene av millionbyen som i stor grad kontrolleres av de prorussiske separatistene.

3 mistet livet

– Som du ser så gjelder ikke fredsavtalen i dette området ennå. De siste 24 timene har ni mennesker mistet livet, mens ytterligere 3 mistet livet i natt, sier forsvarssjefen Eduard Basurin fra den selvproklamerte republikken Donetsk til de fremmøtte journalistene.

Mange hundre mil unna i Hviterusslands hovedstad, Minsk, satt Russlands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande i fredssamtaler og klarte etter mye frem og tilbake å bli enige om hovedpunktene i en ny våpenhvile for Ukraina.

– Klokken 21 i går kveld ble sykehuset truffet av granatild. Dette skjedde samtidig med at fredsforhandlingene foregikk for fullt i Minsk, og mens statslederne snakket om fred bombet de oss, sier Ludmilla Galsunova som jobber ved det ødelagte sykehuset.

I dag kunne de ikke gjøre så mye annet enn å rydde opp etter nattens ødeleggelser.

Mentalsykehus truffet av artilleri

Sykehuset Donetsk er bare et av flere sykehus som er havnet i ildlinjen. I midten av januar ble mentalsykehuset i Semenivka i utkanten av Slavjansk som er ødelagt i kamper mellom den ukrainske hæren og prorussiske separatister.

Foto: Ivo Dokoupil / CTK Photo

– Fienden fortsetter å trappe opp

Våpenhvileavtalen gjelder ikke før ved midnatt lørdag, og allerede har det kommet meldinger fra Ukrainsk hold om russiske troppeforflytninger.

– Fienden fortsetter å trappe opp i de farligste områdene, særlig nordøst i Luhansk-regionen og i retning av byen Debaltseve, sier den ukrainske forsvarstalsmannen Andrij Lysenko.

Rundt 50 tanks, 40 rakettsystemer og rundt 40 pansrede kjøretøy krysset den ukrainske grensen ved Izavaryne i natt, sier Lysenko til journalister i Kiev i dag.

Russland har ennå ikke kommentert disse påstandene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt