Hopp til innhold

– Vil forsvare Jerusalem med vold om nødvendig

JERUSALEM (NRK): Flere enn 3000 palestinere deltar i protestene som pågår på den okkuperte Vestbredden. Det brennes bildekk og kastes stein, mens den israelske hæren svarer med regn av gummikuler. I stridens kjerne Jerusalem er sammenstøtene foreløpig ikke så harde.

DIREKTE: Det er sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater og politi flere steder på den okkuperte Vestbredden.

På grensa mellom Israel og Gaza ble to palestinske demonstranter skutt av israelske soldater i ettermiddag. Den ene ble drept, den andre er kritisk skadet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Både i Gaza og på Vestbredden er det nå kraftige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelsk politi og soldater.

I Betlehem, Ramallah, Hebron og i Jerusalems gamleby begynte urolighetene etter at fredagsbønnen var over.

Palestinske ungdommer brenner bildekk og kaster stein mot soldater og deres kjøretøy. Israelerne har svart med gummikuler og tåregass. Gassen ligger tung over området og gjør det vondt for alle som befinner seg i nærheten å puste.

Ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem er flere tusen samlet til protest.

Reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen om uroen på Vestbredden

«Sinnets dag»

Hamas har varslet at fredagen skal bli «sinnets dag», etter at USAs president Donald Trump brøt en lenge vedtatt linje i amerikansk og internasjonal politikk og anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

NRK er fredag på plass i byen som er stridens kjerne. Israelske soldater har inntatt gatene og førstehjelpsmannskap er satt i beredskap, klare til å hjelpe til i forbindelse med de varslede demonstrasjonene etter fredagsbønnen.

USA-TRUMP/ISRAEL

DEMONSTRERER: Palestinere demonstrerte i Jerusalem etter fredagsbønnen i dag.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Les også: Yossi Beilin: – Trump torpederer sin egen fredsplan

Oppfordrer til ny intifada

Ismail Haniyeh, lederen for Hamas, manet torsdag til starten på en ny motstand, som han kaller «intifadaen for Jerusalem og Vestbreddens frihet».

NRK snakker med ung jente i Jerusalem

RETT: Den 19 år gamle studenten Dina mener palestinerne har rett til å vise at man ikke aksepterer Trumps avgjørelse.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Haniyeh får støtte av palestinere NRK snakker med i Jerusalem fredag. En av dem er den 19 år gamle studenten Dina. Hun sier hun er forberedt på å forsvare stedet hun har bodd hele livet, også med vold.

– Trumps avgjørelse var en dum beslutning. Vi har rett til å forsvare oss og kontrollere måten vi lever på. Det kan ikke en amerikansk president bestemme, sier Hisham, som mener den amerikanske presidenten ikke vet noe om palestinernes kamp.

Les også: Trump: – Jerusalem hovedstad i Israel

– Trenger revolusjon

– Jeg håper det blir en tredje intifada. Vi trenger en forandring. Vi trenger en revolusjon, sier Hisham Abu Senein.

NRK møter Hisham i Jerusalem

NY INTIFADA: Hisham sier til NRK at han håper på en tredje intifada.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han kaller Jerusalem hjertet av den muslimske verden, og mener det ikke er opp til Trump å bestemme byens fremtid.

– Trump er en aggressiv leder. Hans beslutning betyr ikke at vi erkjenner at Jerusalem er Israels hovedstad. Jerusalem er en islamsk og palestinsk by, sier Hisham, og legger til:

– Jeg er mot ordet vold, men jeg mener vi har rett til å gå ut og vise at vi ikke aksepterer det som skjer.

Les også: FNs sikkerhetsråd holder hastemøte om Jerusalem

– Jødenes hovedstad i 3000 år

Erhan Cohen

SVÆRT GLAD: Eitan sier til NRK at det er et mirakel at Jerusalem blir anerkjent som Israels hovedstad.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Blant israelere i Jerusalem er meningene helt annerledes.

– Det er veldig viktig at Trump nå har anerkjent Jerusalem som vår hovedstad. Jerusalem har vært det jødiske folks hovedstad i 3000 år. Det er et mirakel at vi har vendt tilbake hit. Vi har bygget dette landet, sier Eitan til NRK.

En annen mann er ikke like entusiastisk.

– Jeg føler at det bare er en kunngjøring. Det endrer ikke virkeligheten her. Det har vært vår hovedstad i 70 år. Det var jo spennende å høre talen, men livet fortsetter. Et stort skritt vil være å få i gang en fredsprosess, sier Erhan Cohen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt