NRK Meny
Normal

Mener Al Qaida skulle ta kontroll over byer og sprenge gassanlegg

Al Qaida på den arabiske halvøy skal ha planlagt angrep på flere sentrale havnebyer i Jemen i tillegg til å sette gassleveranser ut av spill.

Soldater på vakt i Sanaa

Jemenittiske soldater er nå utplassert på en rekke steder i hovedstaden Sanaa.

Foto: Hani Mohammed / Ap

Det forteller en talsmann for Jemens statsminister til BBC.

– Det foreligger planer om å ta kontroll over viktige byer som Mukala og Bawzeer. Dette skulle koordineres med angrep mot gassanlegget i Shebwa og oljeledningen i Belhaf, sier talsmann Rajeh Badi til BBC.

De to havnebyene er blant landets viktigste for Jemens økonomi, fra den ene eksporteres storparten av landets olje, i den andre er en rekke utlendinger som jobber i oljeindustrien bosatt.

Ifølge talsmannen, som refererer etterretningsinformasjon, skulle Al Qaida-medlemmer kle seg som jemenittiske soldater og angivelige «stå vakt» utenfor porten gassanleggene. Når signalet kom, skulle de gå til angrep og ta kontroll over anleggene.

Angrepet skulle skje på den 27. natten av ramadan, som var nå sist lørdag.

Hvis den angivelige planen hadde lyktes fullt ut, ville dette ha gitt terrornettverket kontroll over svært kritisk infrastruktur for Jemen.

I går kveld sendte myndighetene ut en liste over 25 ettersøkte Al Qaida-medlemmer.

Regjeringen utlover fem millioner rial, nærmere 140.000 norske kroner, i belønning til enhver som kommer med informasjon som fører til arrestasjon av medlemmer av gruppen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Al Qaida Jemen

Bildet, som er tatt fra en video som ble offentliggjort i desember 2009, viste lederskapet i Al Qaida på den arabiske halvøy. Qassim al-Raimi (t.v.) skal være den militære lederen. Nestleder Saeed al-Shihri (nr. 2 f.v.) ble drept av en amerikansk drone i november i fjor. Lederen Nasser al-Wahishi (nr. 3 f.v.) var den som ble fanget opp i samtale med den øverste Al Qaida-lederen.

Foto: AP

Under sterk beskyttelse

Myndighetene i Jemen trappet i går opp beskyttelsen av sentrale regjeringsbygninger, presidentpalasset, utenlandske ambassader og konsulater i tillegg til byens flyplass.

Dette kom som en antatt følge av at Jemen ble sett som det mest sannsynlige målet, etter at amerikansk etterretning skal ha fanget opp en samtale mellom Al Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahiri og Nasser al-Wahishi, lederen av Al Qaida på den arabiske halvøy.

Al-Wuhayshi ble bedt om «å gjøre noe», men verken sted eller mål ble nevnt.

Amerikanske myndigheter utstedte før helgen en formell terrortrussel ut fra informasjonen og USA, sammen med flere vestlige land, stengte sine ambassader i rekke land i Afrika, Midtøsten og Asia i frykt for terrorangrep.

USA og Storbritannia gikk i går et skritt videre og bad alle sine statsborgere, som ikke var i helt nødvendige funksjoner, forlate Jemen.

Og i går ettermiddag kom informasjonen om at jemenittisk etterretning, som har et nært samarbeid med både amerikansk, europeiske og arabiske etterretningstjenester, hadde avslørt og avverget omfattende angrep innad i Jemen.

Blant annet skal etterretningstjenesten ha fått informasjon om at flere kjente Al Qaida-medlemmer var ankommet hovedstaden Sanaa de siste dagene og sammenholdt dette med amerikanernes opplysninger.

Ifølge nyhetsbyrået AP tror myndighetene at terroranslaget skulle være hevn for drapet på Said al-Shiri, som var nestleder av den lokale Al Qaida-gruppen.

Al-Shiri ble såret under et angrep fra amerikanske droner i november, og døde senere av skadene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utledninger forlater Jemen

Statsborgere fra flere land har startet å forlate Jemen, etter råd fra sine myndigheter. Her ved inngangen til avgangshallen på flyplassen i Sanaa.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Militæroperasjon underveis

Ifølge BCC skal USA nå planlegge en militær operasjon som involverer amerikanske spesialsoldater, for å slå til mot Al Qaida-gruppen.

I formiddag ble det meldt om at sju personer, som skal tilhøre terrornettverket, er drept i et angrep fra amerikansk droner i Shabwa-provinsen sør i landet.

– Raketten fra dronen smadret to biler og opprørerne som satt inne i dem fullstendig, sier en lokal kilde til nyhetsbyrået AFP.

I hovedstaden Saana er stridsvogner plassert i gatene og det er et sterkt vakthold på sentrale steder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt