NRK Meny
Normal

– Vi merker ikke stort til truslene

I gatene i Jemens hovedstad Sanaa er det lite som merkes til det som skal være terrortrusler fra Al Qaida mot vestlige mål. Det forteller den norske frilansjournalisten Raymond Lidal til nrk.no.

Veien mot USAs ambassade i Sanaa, Jemen

Det ble i helgen opprettet et militært kontrollpunkt på veien som går forbi USAs ambassade.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Alle amerikanske og britiske statsborgere ble i dag bedt om å forlate landet av de to lands myndigheter. De trekker også ut alle ansatte som ikke har viktige stillinger ved de to ambassadene.

«Trusselnivået er ekstremt høyt», skriver den amerikanske ambassaden på sin hjemmeside.

Ambassadene understreker at de vil ha begrenset kapasitet til hjelpe dem som ikke drar ut av landet, hvis det skulle oppstå en krisesituasjon.

Selv blir de ansatte fløyet ut med fly tilhørende det amerikanske og britiske forsvaret.

De franske, britiske og amerikanske ambassaden har vært stengt siden før helgen, da amerikansk etterretning rapporterte om at det forelå en uspesifikk trussel mot vestlige mål, trolig i Nord-Afrika eller Midtøsten. Også deler av Asia ble inkludert i varslet.

I går ble Jemen utpekt som ett av de mest sannsynlige stedene som det ble siktet til i kommunikasjonen mellom Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri og lederen av Al Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), Nasser al-Wuhayshi, som skal være grunnlaget for den amerikanske terroralarmen.

Fortsatt er den eksakte ordlyden mellom dem ukjent og amerikanske etterretningstjenestemenn sier til The New York Times at ingen mål ble spesifikt nevnt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Storbritannias ambassade i Sanaa
Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Overvåkingsfly på himmelen

Den norske frilansjournalisten Raymond Lidal har bodd i Jemens hovedstad Sanaa det siste halvannet året.

Han forteller at inntil i går var det lite informasjonen om truslene som skal foreligge fra Al Qaida.

– Utenom de to regimevennlige avisene, Yemen Observer og Yemen Post, er dette stoff som ikke er veldig mye omtalt. Og den vanlige jemenitt merker vanligvis lite, når det foreligger mulige trusler.

Raymond Lidal

Den norske journalisten Raymond Lidal er bosatt i Jemen.

Foto: NRK/Nynorsk Mediesenter

– Truslene påvirker i den store sammenheng veldig få – diplomater og ansatte i FN og andre bistandsorganisasjoner, forteller Lidal på telefon fra Sanaa.

– I dag har nok trykket økt, gitt at dette er tema de to nevnte avisene liker godt å skrive om. Avisene støtter regimet og regimet støtter USA. Men ellers er ikke dette noe som er egnet til stor oppmerksomhet,

Ifølge landets innenriksdepartement har jemenittiske sikkerhetsstyrker styrket vaktholdet og sikringen utenfor presidentpalasset og andre viktige bygninger. I tillegg er det satt opp ekstra barrikader utenfor vestlige ambassader, som også voktes av soldater.

Den største forskjellen Lidal så langt har merket, der hvor han befinner seg, er et overvåkingsfly, som i mange timer har kretset over Sanaa - svært syndlig. Ifølge hva forsvarseksperter opplyser til internasjonale medier dreier det seg om et amerikansk Orion-overvåkingsfly

– Det har jeg aldri opplevd før, under min tid her, sier Lidal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sikkerhet i Jemen

En jemensk soldat sitter klar med antiluftvern på en kontrollpost i Sanaa.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Al Qaida-medlemmer ankommet

Ifølge BBC har Jemens etterretningstjeneste registrert at et titalls Al Qaida-medlemmer har kommet til Sanaa fra andre steder i Midtøsten de siste dagene.

Det opplyser en etterretningskilde til det britiske kringkastingsselskapet.

Den jemenittiske etterretningstjenesten skal ha satt ankomstene i sammenheng med de uspesifikke truslene som amerikansk etterretning fanget opp.

Sikkerhetskilden nevner eksplosjoner og selvmordsangrep mot vestlige ambassader og ambassadører i tillegg til et mulig angrep mot landets militære hovedkvarter som en del av planen de mener å ha avslørt.

Opplysningene er ikke bekreftet utover BBCs intervju.

Det er kjent fra tidligere av at vestlig etterretning og etterretningstjenestene i Jemen og andre Gulf-land samarbeider nært med Jemen.

Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter at truslene kommer fra Al Qaida på den arabiske halvøy, men nekter å gi utdypende detaljer offentlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt