Hopp til innhold

Meldinger om nytt gjennombrudd i Sør-Ukraina

Etter en viktig seier i nord-Ukraina, kommer det nå meldinger om et mulig gjennombrudd i de russiskokkuperte områdene på den andre siden av landet.

Soldater viser frem et ukrainsk flagg i landsbyen Khreshchenivka, omtrent 127 kilometer nordøst for sentrum av byen Kherson.

OFFENSIV: Soldater viser frem et ukrainsk flagg i landsbyen Khreshchenivka, omtrent 127 kilometer nordøst for sentrum av byen Kherson.

Foto: Anton Gerashchenko

Rundt en måned etter at Ukraina innledet en offensiv mot russiske styrker i Kherson-området, meldes det at flere landsbyer er i ferd med å gjenerobres.

Søndag kveld kommer det flere ubekreftede meldinger om ukrainsk fremgang i Kherson-fylket.

Rådgiver og tidligere viseminister i det ukrainske innenriksdepartementet, Anton Herasjtsjenko, har publisert et bilde på sin Telegram-konto av soldater som viser frem et ukrainsk flagg i landsbyen Khreshchenivka.

Herasjtsjenko skriver også at han venter en offisiell bekreftelse fra den ukrainske generalstaben.

Landsbyen ligger omtrent 127 kilometer nordøst for sentrum av byen Kherson, og skal frem til nå ha vært under russisk kontroll.

En ødelagt russisk stridsvogn utenfor landsbyen Vysokopillya i regionen Kherson 27. september.

En ødelagt russisk stridsvogn utenfor landsbyen Vysokopillya i regionen Kherson 27. september.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

– Uten å gå ut med detaljer, er suksessen til ukrainske styrker ikke begrenset til Lyman, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj søndag kveld

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Han sier også at landsbyene Arkhanhelske og Myrolyubivka i Kherson er gjenerobret.

Video av ukrainske soldater

Ifølge den ukrainske avisen Kyiv Independent viser en video på sosiale medier ukrainske soldater som står ved siden av lokale innbyggere i Zolota Balka, en landsby nord i regionen Kherson.

Også Kyiv Post melder at ukrainske styrker har erobret Zolota Balka, i tillegg til landsbyen Dudchany i samme region.

Flere russiske grupper på det sosiale mediet Telegram diskuterer fremgangen, og henviser til meldinger fra russiske soldater.

Ekspert: – Mindre stegvis angrep

Hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, sier til NRK at det blir meldt om angrep langs elven Dnepr, men at det er litt usikkert hvor langt ukrainske styrker har kommet.

– Det er usikkert om dette er et mindre angrep for å ta et jafs av fronten, eller om ukrainske styrker får litt mer bevegelse, sier Ydstebø.

Hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø.

Hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han tror det mest sannsynlige, med tanke på at det er så store russiske styrker i området, er at de har et mindre stegvis angrep.

– Siden offensiven begynte, har ukrainske styrker hatt tre til fire akser fra helt i sør og opp til nord, hvor de med ujevne mellomrom plutselig har slått til og tatt en liten bit samtidig som de holder russerne avskåret, sier Ydstebø.

Oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, sier til NRK at Russland på kort sikt ikke har mulighet til å slå tilbake.

Han mener de kan slå tilbake tidligst til våren.

– Det eneste alternativet er å kalle inn flere soldater som må gjennom langsiktig trening.

Oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole Tormod Heier.

Oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole Tormod Heier.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ukrainsk offensiv i regionen

I slutten av august innledet Ukraina en offensiv mot russiske styrker i Kherson-området. Ukraina har vært tilbakeholden med å offentliggjøre informasjon om offensiven.

Byen Kherson ligger rett nord for Krim-halvøya, sør i landet og ved elva Dnepr, som deler landet i to. Kherson er derfor regnet som strategisk viktig.

Valentyna Zgonyk-Safonova (50) ser på sitt ødelagte hjem i landsbyen Vysokopillya i regionen Kherson 27. september.

Valentyna Zgonyk-Safonova (50) ser på sitt ødelagte hjem i landsbyen Vysokopillya i regionen Kherson 27. september.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Kherson er ett av fire områder Russland tvangsinnlemmet i den russiske føderasjonen fredag denne uken. De andre områdene er Donetsk, Luhansk og Zaporizjzja.

Det tilsvarer rundt 15 prosent av Ukrainas territorium. Russland har okkupert store deler, men ikke hele området som de nå hevder blir en del av Russland.

Annekteringen av de ukrainske områdene blir kraftig kritisert og fordømt av demokratier verden over.

Foto av et Ukrainsk flagg som vaier i vinden. Flagget er festet til et blått fotgjengerskilt i midten av et veikryss. Rundt skiltet og flagget er grønne trær og asfalt som ser ut som et lappeteppe.
Bildet er tatt i en nylig frigitte landsbyen Vysokopillya i Kherson.

Ukrainsk flagg i et veikryss i den nylig frigitte landsbyen Vysokopillya i Kherson.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Professor Heier sier at Russlands president Vladimir Putin nå er presset inn i et hjørne.

– Det er bare to politiske virkemidler igjen. Det ene er et energivåpen som han allerede har begynt å bruke ganske aktivt mot Vest-Europa. Det andre er kjernefysiske våpen.

Heier er usikker på om Putin tør bruke dette arsenalet i Ukraina.

Seier i Lyman

Lørdag kveld erklærte president Zelenskyj at den strategisk viktige byen Lyman i Donetsk fullt og helt er under ukrainsk kontroll.

Da poserte ukrainske soldater stolt foran rådhuset. Det russiske flagget, som hadde vært oppe siden byen falt i slutten av mai, var kastet på bakken.

Kart Ukraina 2. oktober
Foto: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT/NRK (Oppdatert 02.10.2022)
Foto: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT/NRK (Oppdatert 02.10.2022)

De ukrainske regjeringsstyrkene sjokkerte Russland med sin lynoffensiv i Kharkiv-regionen i starten av september. På få dager tok de tilbake store områder samtidig som den russiske frontlinjen kollapset.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt