Hopp til innhold

Ukrainske styrker erklærer seier i Lyman

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier den strategisk viktige byen Lyman i Donetsk fullt og helt er under ukrainsk kontroll. Lørdag kveld poserte ukrainske soldater stolt foran rådhuset, med det russiske flagget liggende på bakken.

Ukrainske soldater erklærer seier foran rådhuset i Lyman 1. oktober 2022. Stillbilde tatt fra video.

Ukrainske soldater kommer med en uttalelse utenfor administrasjonsbygningen i Lyman i Donetsk fylke – som Russland påstår er «russisk». Stillbildet er tatt fra en video som er lagt ut på Telegram lørdag kveld.

Foto: 81 AIRBORNE BRIGADE OF THE UKRAInian armed forces / Reuters

– Klokken 12.30 er Lyman fullstendig renset. Jeg takker våre soldater. Ære til Ukraina, sa Zelenskyj i en kort videotale publisert på meldingstjenesten Telegram søndag.

Lørdag kveld offentliggjorde hans visestabssjef en video hvor ukrainske soldater erklærte at de hadde kontrollen over hele Lyman.

Soldatene sto foran byens rådhus med ukrainske flagg. Det russiske flagget, som hadde vært oppe siden byen falt i slutten av mai, var kastet på bakken.

«Kjære ukrainere! I dag har Ukrainas væpnede styrker frigjort og tatt kontroll over byen Lyman i Donetsk-regionen», sier en av soldatene i videoen.

En ukrainsk soldat kaster ned flagget til den selverklærte, russiskstøttede folkerepublikken Donetsk. Bak henger det russiske flagget.

En ukrainsk soldat hiver vekk det røde, blå og sorte flagget til den selverklærte, russiskstøttede Folkerepublikken Donetsk. Bak henger det russiske flagget. Stillbildet er tatt fra videoen som er lagt ut lørdag kveld.

Foto: OLEKSIY BILOSHYTSKYI / Reuters

Omringet russiske soldater

Lørdag morgen kom nyheten om at ukrainske styrker hadde omringet de russiske styrkene, som består av mellom 5000 og 5500 soldater, i og rundt Lyman.

Noen timer senere kom meldingen om at ukrainske soldater var i ferd med å ta seg inn i selve byen.

Deretter opplyste talsmannen for det russiske forsvarsdepartementet at de russiske soldatene hadde trukket seg tilbake på grunn av faren for å bli omringet.

Lyman ligger nord i fylket Donetsk, som er ett av fire områder som Russland fredag tvangsinnlemmet i den russiske føderasjonen.

Byen er et strategisk og viktig knutepunkt, blant annet på grunn av et omfattende jernbanenett.

Russiske styrker har siden de tok kontrollen over området i mai, brukt den som knutepunkt for logistikk og transport til sine operasjoner i det nordlige Donetsk.

Plantet flagg ved bygrensen

Ett av de første billedbevisene på at Ukraina var i ferd med å lykkes å ta tilbake området, var en video publisert av president Zelenskyjs stabssjef lørdag formiddag.

Den viste ukrainske soldater som klatret opp på et militært kjøretøy med et ukrainsk flagg ved siden av byskilt.

– Det er 1. oktober. Vi folder ut vårt flagg og planter det på vår jord. Lyman vil være ukrainsk, hører man en av soldatene si.

Videoen skal være tatt opp ved en av de nordlige innfartsveiene til byen.

– Ukrainske styrker inntar Lyman, Donetsk fylke, erklærte det ukrainske forsvarsdepartementet på Twitter litt senere.

Rundt 5.500 russiske soldater skal nå være omringet i byen.

Rundt 5500 russiske soldater skal nå være omringet i byen.

Fem landsbyer også tatt

Sergej Tsjerevatyj, talsmann for de østlige styrkene, opplyste til den ukrainske avisen Ukens speil – før nyhetene fra Lyman kom – at ukrainske styrker hadde frigjort fem landsbyer i området: Jampil, Novoselivka, Shandrigolovo, Drobysheve og Stavky.

Tsjerevatyj sa også at antallet stridsdyktige russiske soldater var redusert.

– Noen har forsøkt å bryte gjennom sperringene våre. Enkelte overgir seg. De har mange døde og skadede, sa talsmannen.

Den ukrainske guvernøren i nabofylket Luhansk, Serhij Hajdaj, fortalte til nyhetsbyrået Reuters at russiske soldater skal ha bedt ukrainske myndigheter om en sikret vei ut av Lyman, men fått nei.

Hva som skjer med de russiske soldatene er uklart.

Ukrainske soldater på den gjenerobrede landsbyen Szczurowa, på den østlige siden av elven Donets.

Ukrainske soldater på vei til den gjenerobrede landsbyen Sjtsjurove, på den østlige siden av elven Donets. Sjtsjurove ligger utenfor Lyman. Bildet er tatt 27. september.

Foto: NICOLE TUNG / NYT

Blokkerte forsyningsruter

Det var tidlig fredag at den første meldingen kom om at en stor russisk styrke var omringet utenfor byen.

– Situasjonen er fortsatt vanskelig. Våre folk holder stand med sine siste krefter, sa Denis Pusjilin til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Pusjilin er leder for den selverklærte og russiskstøttede folkerepublikken Donetsk.

Han bekreftet at ukrainske regjeringsstyrker var i ferd med å gjenerobre kontrollen over landsbyer i området. Flere russiskvennlige militærbloggere omtalte også de harde kampene som pågikk.

Fredag ettermiddag var alle forsyningsrutene som russerne har brukt til ammunisjonstilførsel og forsterkninger blokkert, ifølge ukrainske militære kilder.

Og fredag kveld sa den ukrainske presidenten i sin videotale at det var oppnådd viktige seiere i kamper mot russiske styrker i og rundt Lyman, uten å gi noen detaljer.

Kart Ukraina 2. oktober
Foto: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT/NRK (Oppdatert 02.10.2022)
Foto: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT/NRK (Oppdatert 02.10.2022)

Ikke mer styrker å sette inn

Oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole Tormod Heier tror de russiske soldatene i og rundt Lyman må ha vært ganske så alene.

Heier, Tormod Oblt

Oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole Tormod Heier.

Foto: Forsvaret

– Det kan ikke ha vært store russiske styrker bak, fordi da ville de ha kommet de fremste styrkene til unnsetning. Det vi ser kan bety at det russiske logistikk- og støtteapparatet kan være på felgen.

– De russiske styrkene er generelt sett utslitte. De mangler uthvilte mannskaper, våpen og reservedeler, sier Heier til NRK.

Britisk etterretning tror styrkene som holdt Lyman var underbemannet og besto av soldater fra Russlands vestre og sentrale militærdistrikt samt frivillige reservister. Og at de led store tap under tilbaketrekningen.

«Styrken hadde sannsynligvis store tap da den trakk seg tilbake på den eneste veien ut av byen som fortsatt var i Russlands kontroll», skriver forsvarsdepartementet søndag morgen, i sin daglige oppdatering.

Heier tror ikke russerne har kapasitet til «å tette hullet» i det strategiske området.

– De grunnleggende problemene russerne sliter med lar seg ikke løse på kort sikt. Vi snakker om manglende kampmoral, manglende fungerende samordning, manglende sterkt lederskap og manglende tilførsel av soldater.

– De eksisterende styrkene er for få, de har gapt over for mye og er utslitte, forklarer oberstløytnanten.

Ukrainske soldater i Lyman i april. Russerne tok kontroll over byen i juni, men nå er Ukraina i ferd med å gjenerobre det viktige knutepunket. (Reuters/Arkivbilde)

Ukrainske soldater i Lyman i april. Russerne tok kontroll over byen i juni, men nå er Ukraina i ferd med å gjenerobre det viktige knutepunktet. (Reuters/Arkivbilde)

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Mener Russland bør vurdere atomvåpen

Etter nyheten om at ukrainske styrker er i ferd med å ta seg inn i Lyman, tok den autoritære tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov ordet i sosiale medier.

Tsjetsjenias leder, Ramzan Kadyrov

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov mener Russland nå bør vurdere atomvåpen i kampen mot Ukraina.

Foto: CHINGIS KONDAROV / Reuters

På Telegram sier Kadyrov at Russland bør vurdere å bruke taktiske kjernevåpen.

– Min personlige mening er at mer drastiske tiltak bør settes i verk, som innføring av unntakstilstand i grenseområdene og bruk av taktiske atomvåpen, sier han.

Taktiske atomvåpen er mindre enn strategiske atomraketter med store stridshoder, og inneholder langt mindre kjernefysisk materiale.

Det var harde kamper rundt jernbaneknutepunktet Lyman i våres. Nå er ukrainske styrker i ferd med å gjenerobre byen som russerne tok kontroll over i juni.

Det var harde kamper rundt jernbaneknutepunktet Lyman i våres. Nå er ukrainske styrker i ferd med å gjenerobre byen som russerne tok kontroll over i juni.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Rive opp russiske forsvarsstillinger

Klarer Ukraina å gjenerobre Lyman-området, kan det bane veien for at landets styrker rykker lenger inn Donetsk og nabofylket Luhansk.

– Lyman er viktig fordi neste skritt er å befri ukrainske Donbas (ukrainske Donbas-regionen består av fylkene Donetsk og Luhansk red.anm.) og en mulighet til å få etablert et brohode videre til Kreminna og Sievjerodonetsk, sier den militære talsmannen Sergej Tsjerevatyj til ukrainsk TV, gjengitt av Reuters.

Den norske oberstløytnanten tror ukrainerne vil gå kontrollert frem.

– De ukrainske styrkene vil trolig være varsomme med å gape over for mye. Dette for at det ikke skal oppstå maktvakuum bak styrkene i front. Det er viktig for at det ikke skal oppstå plyndring og uro, sier Tormod Heier.

De ukrainske regjeringsstyrkene sjokkerte Russland med sin lynoffensiv i Kharkiv-regionen i starten av september. På få dager tok de tilbake store områder samtidig som den russiske frontlinjen kollapset. Lyman ligger sør for områdene i Kharkiv.

Heier sier det er mulig de ukrainske styrkene vil prøve på noe av det samme i Lyman.

– Det kan godt være at de vil prøve å utnytte momentumet som nå er skapt, for å rive opp russiske forsvarsstillinger. Samtidig er ukrainerne sårbare for tap, derfor vil de fremste styrkene støtte seg på forsyninger og artilleriet som kommer i bakre rekke, sier Heier.

Dette bildet tatt 6. juni 2022 i byen Raihorodok i den østlige ukrainske regionen Donbas viser en nedfelt bro som fører til den russiske erobrede byen Lyman.

6. juni i år ble broen som fører til Lyman ødelagt.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Overskygget seremoni

Nyhetene om kampene rundt Lyman kom samtidig som russiske myndigheter feiret i Moskva.

Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja ble fredag tatt inn i den russiske føderasjonen og erklært som russiske. Den russiske grunnlovsdomstolen erklærte søndag tvangsinnlemmelsen for lovlig.

Les også – Putin stjeler landet vårt

Ukrainske Mykhailo og Nataliia Ivanchenko mener Putin nå stjeler deler av hjemlandet.

Den selvutnevnte Donetsk-lederen Denis Pusjilin uttalte at ukrainske styrker «forsøker å overskygge den historiske innlemmelsen i Russland».

Våre folk kjemper. Vi kaller ut reserver og vi må holde ut, til tross for at fienden har satt inn betydelige styrker mot oss, sa Pusjilin.

President Volodymyr Zelenskyj på sin side har gjort det klart at målet er å ta tilbake alle russiskokkuperte områder.

– Hvor mye koster fremgangen på bakken Ukraina?

– Den ukrainske offensiven har kostet mange menneskeliv på egen side. Men, Ukraina har en storstilt mobilisering og er oppmuntret av fremgangen og den høye kampmoralen, og med vestlig forsvarshjelp vil de se på det som akseptable kostnader.

– De ukrainske styrkene fører krig på en mer moderne måte enn russerne, noe som betyr at de vil prøve å påføre russerne betydelig skade uten å risikere russiske motangrep, sier Heier.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt