Egyptiske medier: – Morsi er ferdig

Egyptiske medier er samstemte i at president Morsi er ferdig og at Det muslimske brorskapets tid ved makten snart er over. Nå forlater også den ene støttespilleren etter den andre presidenten.

Demonstranter i Kairo

Tirsdag formiddag demonstrerte kvinnelige tilhengere av president Mohamed Moursi til støtte for presidenten i nærheten av universitetet i Kairo.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Aviser fra alle sider av det politiske spektrum er tirsdag enige om at hærens ultimatum til president Mohamed Morsi mandag betyr at hans tid ved makten er over.

  • «De siste 48 timene av Det muslimske brorskapets styre», skriver opposisjonsavisen El Watan.
  • «Egypt venter på hæren», skriver statseide El Akhbar.
  • «Det muslimske brorskapet er et mareritt. De ser ned på demokratiet», skriver El Tahrir.
  • «Regimet til Det muslimske brorskapet må styrtes og det er uunngåelig at president Mohamed Morsi må trekke seg», skriver opposisjonsavisen El Wafd.
  • «Den siste advarselen», skriver statseide El Ahram i fete typer på forsiden.

Den danske journalisten Eva Plesner, som arbeider i Kairo, er enig med vurderingen til de egyptiske avisene.

– Selv om den siste meldingen fra Morsi er at han nekter å bøye seg for hærens ultimatum, så er hans dager talte, sier Eva Plesner til DR fra Kairo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Kairo

Motstandere av president Mohamed Morsi har barrikadert inngangen til presidentpalasset i Kairo tirsdag.

Foto: Khalil Hamra / AP

Hopper av fra regimet

Morsi opplever nå at stadig flere av hans medarbeidere forlater ham. I dag gikk utenriksministeren ut av regjeringen, etter at fire andre ministere trakk seg fra regjeringen mandag.

Siste nytt tirsdag formiddag er at to av president Morsis talsmenn har trukket seg fra sine stillinger, melder Al Arabiya.

– Makten er i ferd med å smuldre bort under ham. Dagene hans er talte, det er bare et spørsmål om hvordan det kommer til å skje, sier Eva Plesner

Artikkelen fortsetter under bildet.

Teltleir i Kairo

Motstandere av president Mohamed Morsi har bygget en teltleir utenfor presidentpalasset i Kairo, og gir dermed tydelig uttrykk for at de ikke vil gi seg med det første.

Foto: Khalil Hamra / Reuters

Domstolen trosset presidenten

Demonstranter i Kairo

Tre motstandere av president Mohamed Morsi vifter med et flagg utenfor presidentpalasset i Kairo mandag kveld.

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

I tillegg til ministrene som trekker seg valgte også Egyps øverste ankedomstol å trosse presidenten tirsdag.

Domstolen opprettholdt beslutningen om å avsette dagens riksadvokat og gjeninnsette hans forgjenger.

Både avsettelsen av den forrige riksadvokaten og innsettelsen av den nåværende ble gjort av president Morsi.

Avgjørelsen er derfor nok et politisk nederlag for den hardt pressede presidenten.

Presses fra begge sider

President Morsi og Det muslimske brorskapet får heller ikke støtte fra al-Nour, det mer ytterliggående islamistiske partiet i Egypt.

Partiet, som vil innføre sjaria-lovgivning og fikk en drøy fjerdedel av stemmene ved parlamentsvalget, støtter nå opposisjonens krav om nyvalg.

Samtidig krever partiet at det opprettes en komite som skal se på endringer i landets grunnlov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Kairo

Tre motstandere av regimet til president Morsi sov ute natt til mandag under en såkalt «sleep in» mot presidenten.

Foto: Suhaib Salem / Reuters

Internasjonal press

Parallelt med presset fra både demonstrantene i gatene og generalene i brakkene, øker også det internasjonale presset mot president Morsi.

Ifølge Det hvite hus har president Barack Obama ringt sin egyptiske kollega og uttrykt sin bekymring.

Obama skal ha gjentatt sin bekymring over meldinger om voldshandlinger under demonstrasjonene i Egypt.

Han pekte spesielt på at kvinner skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep, og ba Morsi gi sine tilhengere klar beskjed om at ingen form for vold kan godtas.

Obama sier han støtter arbeidet for demokrati i landet. Men ifølge Det hvite hus understreket Obama i samtalen tirsdag at han ikke tar parti for noen av de rivaliserende politiske gruppene i Egypt.

– Demokrati handler om mer enn valg. Det handler også om å sørge for at alle egypteres stemmer blir hørt, og at regjeringen representerer alle egyptere, blant dem de mange som demonstrerer i ulike deler av landet, sier Det hvite hus i en kunngjøring tirsdag.

Også FNs menneskerettskommissær ba tirsdag presidenten lytte til kravene fra det egyptiske folk og engasjere seg i en «seriøs nasjonal dialog» for å finne en vei ut av krisen.

– Ingen ting må bli gjort som kan undergrave den demokratiske prosessen, sier talsmann for FNs menneskerettskommissær Rupert Colville.

Avviser kravene

Til tross for at han virker stadig mer isolert, avviser president Morsi både ultimatumet fra hæren og kravene fra demonstrantene

– Den sivile, demokratiske egyptiske staten er noe av det viktigste som ble oppnådd med 25. januar-revolusjonen. Egypt må for all del ikke ta et steg tilbake, sier Morsi.

Tirsdag har president Morsi og Det muslimske brorskapet mobilisert sine tilhengere på gatene i Kairo, skriver Guardians Egypt-korrespondent Patrick Kingsley på sin twitterkonto.

Kingsley skriver at stemningen er mer krigersk blant Mursi-tilhengerne i dag enn den var mandag, og at mange vil kjempe mot demonstrantene.

– Det er greit. Hvis han blir styrtet, så styrter vi den presidenten de velger, sier en Morsi-tilhenger til Kingsley.

SISTE NYTT

Siste nytt