Hopp til innhold

Faren ble halshugget i kampen mot IS

De mistet en far og en ektefelle på brutalt vis. Hujam Surchi var en av 2000 kurdiske Peshmerga-soldater som ble drept i kampen mot IS. – Martyrenes blod skal ikke gå til spille forgjeves, sier familien. Nå vil de ha en selvstendig stat.

familie Surchu

ALENE TILBAKE: Peshmerga-soldaten Hujam Surchi etterlater seg kone og elleve barn. De vil ikke at han skal ha dødd forgjeves. Mandag vil de stemme Ja for et uavhengig Kurdistan.

Foto: Sidsel Wold / NRK

NORD-IRAK (NRK) Mandag skal martyrfamilien stemme Ja til en egen kurdisk stat i den planlagte folkeavstemningen.

– Noen Peshmerga-soldater ble martyrer på det mest grusomme vis, sier Omar Surchi.

Farens hans var den første i landsbyen som sluttet seg til den kurdiske Peshmerga-styrken i 1991.

Omar Surchu

VIL STEMME JA: Omar Surchi vil ha en uavhengig kurdisk stat nå. Bildet på veggen viser familien sammen med president Barzani etter farens død.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Han kjempet i flere kriger og kom alltid hjem med livet i behold. Han var en uredd soldat, forteller sønnen.

Men da IS kom til Nord-Irak sto kurderne overfor en ny type fiende. I 2015 ble faren Hujam Surchi tatt til fange i Mosul. I et halvt år satt han i IS’ fengsel. Vinteren 2015 ble han henrettet i full offentlighet, foran kamera.

– Vi fikk vite om hans død via TV og på Facebook, forteller sønnene til NRK.

Hujam Surchi Execution

HENRETTET PÅ GATEN: Surchi ble halshugget av en tidligere venn for åpent kamera vinteren 2015. Dette propagandabildet ble lagt ut på nettet av IS.

Foto: IS

Videoen av henrettelsen ligger på nettet.

Familien er spesielt opprørt over at bøddelen viste seg å være en tidligere kurdisk venn av faren, som hadde sluttet seg til IS rekker.

Store tap

Rundt 2000 kurdiske soldater har mistet livet i kampen mot IS i Irak. Flere vestlige land har gitt Peshmerga-styrkene våpen. Andre, blant annet Norge, har trent soldatene.

Kurderne kjempet en kamp også på vegne av det internasjonale samfunnet som ville se ekstremistene nedkjempet i Syria og Irak. Men prisen har vært høy.

Nå vil kurderne ha noe igjen: Et uavhengig Kurdistan.

– De gav sitt liv for at landet vårt skulle bli selvstendig. Deres blod skal ikke vært spilt forgjeves, sier sønnen Omar.

Større landområder

Der kurdiske styrker fordrev IS tok den regionale kurdiske regjeringen, KRG (Kurdistan Regional Government), over landet i vakuumet som oppsto. Ifølge The Guardian har KRG økt landområder med 40 %.

Mye av territoriet er områder den irakiske sentralregjeringen i Bagdad og kurderne har kranglet om i årevis. Nå vil kurderne fastsette nye grenser og forhandle frem full skilsmisse fra resten av Irak.

Sterkt press

Men kurdernes president Barzani er under et voldsomt press, spesielt fra Tyrkias ledere og Iraks sentralregjering i Bagdad, som krever at folkeavstemningen på mandag avlyses.

statue av peshmerga martyr Hujam Surchu

STATUE: Hujam Surchi er den eneste av 2000 pesherga soldater som har fått sin egen statue. En grunn er at familien ikke har fått levningene tilbake og dermed ikke har noen grav å gå til.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Spørsmålet kurderne skal svare på er følgende:

Ønsker du et selvstendig Kurdistan?

Dersom Barzani gir etter og utsetter avstemningen, vil mange utålmodige kurdere bli skuffet. Men familien Surchi stoler på at deres leder Masoud Barzani vet hva han gjør.

– Som martyrfamilie er vi for full selvstendighet. Men vi støtter også presidentens avgjørelser. Om Barzani mener det er best å utsette avstemningen, så lytter vi til ham. Vi vet at han ikke svikter martyrfamiliene.

SISTE NYTT

Siste nytt