Hopp til innhold

– Trening som sparer liv

ERBIL (NRK): Norske soldater er på plass i Irak for å trene opp kurdere som kjemper mot islamistgruppen IS. Treningen sparer liv, mener kurderne.

Om få dager skal de kurdiske soldatene til fronten og krige mot IS.

Å bevege seg riktig under en skuddveksling kan bety forskjellen på liv og død. De norske soldatene lærer bort hemmeligheten med «ild og bevegelse.»

Svetter man under trening, blør man mindre i kamp, heter et militært slagord. Norske soldater driver nå opplæring av kurdiske peshmerga-soldater, som til daglig kjemper mot islamistgruppen IS.

De er svært takknemlige for den norske hjelpen.

Pust i bakken

En pust i bakken for å evaluere øvelsen. Så braker det løs igjen.

Foto: Eirik Veum / NRK

– Dette er kjempeviktig og god utdanning. Hvis vi hadde fått denne opplæringen tidligere, ville vi spart mange liv i krigen mot IS, sier en kurdisk peshmerga-soldat til NRK.

NRK har fått være med på treningen, som foregår på et hemmelig treningssenter utenfor Erbil.

De kurdiske soldatene er svært motiverte, men deres militære kompetanse er varierende.

Gjør fremskritt

Kurdisk flagg

Ingen tvil om hvem de heier på.

Foto: Eirik Veum / NRK

Den kurdiske hæren har i det siste gjort uventede fremskritt i krigen mot IS.Nylig tok de kontroll over den strategisk viktige byen Tel Abyad i Syria.

Byen ligger på grensa til Tyrkia, og har vært kontrollert av Den islamske staten i over ett år.

Gjenerobringen av Tel Abyad innebærer at de ytterliggående islamistene har mista kontrollen over en viktig forsyningslinje.

Store flyktningstrømmer

De siste dagene har tusener av sivile kommet over grensen til Tyrkia. De har flyktet fra kampene rundt den syriske grensebyen Tel Abyad, der kurdiske soldater og syriske opprørsstyrker har angrepet IS fra to kanter, med flystøtte fra USA.

– De ødela husene våre. Vi måtte dra med de klærne vi sto og gikk i, forteller en kvinne som balanserer en bylt med sengetøy på hodet til et internasjonalt nyhetsbyrå.

I dag erklærte angriperne at IS var drevet ut av Tel Abyad, som den ekstreme gruppen erobret for over ett år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt