Sikkerhetsrådet: – Avlys kurdernes avstemning om uavhengighet

– Kurdernes planlagte folkeavstemning om uavhengighet i Irak kan virke destabiliserende, heter det i en uttalelse fra FNs sikkerhetsråd.

MIDEAST-CRISIS-KURDS-REFERENDUM

FORBEREDT: En gutt i Erbil selger kurdiske flagg og andre effekter foran folkeavstemningen om uavhengighet.

Foto: ALAA AL-MARJANI / Reuters

Alle de femten medlemslandene i FNs sikkerhetsråd stemte for vedtaket natt til i dag norsk tid.

Bekymring

United Nations General Assembly

DESTABILISERENDE: De femten medlemmene i FNs sikkerhetsråd er bekymret for følgene av en kurdisk folkeavstemning i Irak.

Foto: Craig Ruttle / AP

Det understrekes også at kurdernes folkeavstemning i Irak finner sted mens kampene pågår for fult mot ekstremistbevegelsen IS.

« Kurdernes ensidige avstemning om uavhengighet fra Irak kan potensielt være destabiliserende, derfor er Sikkerhetsrådets medlemmer bekymret», heter det i uttalelsen.

FNs generalsekretær António Guterres har tidligere sagt at kurderne i Irak bør avlyse folkeavstemningen som etter planen skal holdes førstkommende mandag.

Ifølge kurdiske ledere skal den ikke være juridisk bindende.

Les mer: – Kurdiske styrker møter en bunnløs ondskap

Tilbyr hjelp

IRAQ-KURDS-IRAN-REFERENDUM

FORVENTNINGER: Kurderne i Irak vil gjerne holde folkeavstemningen om uavhengighet.

Foto: SAFIN HAMED / AFP

FN tilbyr kurderne hjelp til å forhandle med de irakiske myndighetene i Bagdad om en ny politisk avtale.

Det kan bli vanskelig, for sentralmyndighetene mener at folkeavstemningen i den kurdiske regionen er ulovlig.

Kurderne har i praksis hatt selvstyre i Irak etter Golfkrigen i 1991, og nå ser de en mulighet for uavhengighet.

Les også: Kurdisk militæroffensiv mot Mosul

Presset øker

MIDEAST-CRISIS/KURDS-REFERENDUM-TURKEY

STERKT PRESS: Tyrkiske militære styrker øver i grenseområdet mot Irak. Tyrkia er imot alle former for kurdiske statsdannelser.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

USA, Tyrkia, og Iran ber også innstendig om at kurderne avlyser folkeavstemningen.

Amerikanske myndigheter understreker at de ikke vil være i stand til å hjelpe kurderne med å oppnå en bedre avtale med regjeringen i Bagdad hvis uavhengighetsavstemningen gjennomføres.

Tyrkia er imot alle former for kurdiske statsdannelser, fordi landet selv er i væpnet konflikt med den kurdiske PKK-geriljaen sørøst i landet.

Det internasjonale presset øker kraftig mot kurderne i Irak, men inntil videre ser det ut til at folkeavstemningen kommer til å bli gjennomført.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt