Hopp til innhold

Bisettelsen preget av mennesket Thatcher og ikke politikeren

«Biskop, ikke rør andepateen, den er fetende», sa biskopen av London og fikk de 2300 gjestene i St Paul's Cathedral til å le høyt da han skulle minnes tidligere statsminister Margaret Thatcher i sin tale.

Den tidligere statsministeren ble hedret med en seremoniell gravferd med militær æresbevisning, som er nivået under statsgravferd.

2300 gjester fra 170 land var invitert til den storslagne seremonien.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Kisten med Margaret Thatcher ankommer St Pauls Cathedral

Ankomst av Thatchers kiste i St Paul's Cathedral.

– Hvem har rett, jeg eller pappa?

Biskopen av London Richard Chartres klarte å bringe humor og smil inn i bisettelsen.

Han klarte også å tegne et menneskelig bilde av Storbritannias første og hittil eneste kvinnelige statsminister, som av Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov ble døpt «The Iron Lady».

Kallenavnet ble hengende ved henne og selv betraktet hun det som et kompliment.

For Thatcher var kjent for sin stahet, strihet og fikk det oftest som hun ville.

Chartres trakk frem andre sider av henne, som høflig og snill og ikke minst den dype forpliktelsen hun følte overfor dem som arbeidet for henne og de unge i landet, som hun hadde en spesiell evne til å nå. Hun svarte alltid personlig på brev hun fikk fra britiske barn.

Fra talen til biskopen av London, Richard Chartres, i Margaret Thatchers bisettelse.

VIDEO: - Hold deg unna andepateen, biskop!

– Hun mottok blant annet et fra en liten gutt som het David. Han skrev at faren hans fortalte ham at utenom Jesus gjorde alle mennesker dumme ting.

– Men du er statsministeren og en statsminister gjør vel ikke dumme ting? Så hvem har rett, jeg eller pappa? spurte gutten – og biskopen fikk forsamlingen til å gapskratte en gang til.

– Statsministeren tok seg tid til å skrive et langt svar tilbake og forklarte at menneskelig svakhet gjorde nok at alle mennesker ikke alltid oppførte seg godt eller lurt, heller ikke statsministre, sa Richard Chartres.

Strid om gravferden

Biskopen kunne uansett ikke komme unna at Margaret Thatcher var og er en splittende politisk person i Storbritannia.

– Men dette er ikke riktig tid eller sted for å debattere hennes arv, sa Chartres, som riktignok mente at hun under sin aktive tid til tider ble misforstått og mistolket i sine utsagn.

Selv begravelsen har blitt et stridstema. Ikke alle mente at Margaret Thatcher fortjente en så offisiell bisettelse som regjeringen ønsket å hedre henne med, med en prislapp på 10 millioner pund.

En såkalt seremoniell gravferd er nivået under statsgravferd og av tidligere britiske statsministre er det kun Winston Churchill i moderne tid som har blitt æret med det samme, i 1965.

Det var også den eneste statsministerbegravelsen dronningen Elizabeth har vært til stede under, foruten i dag.

Kritikere hevder at Churchill tross alt var den som reddet Europa fra Hitler og gjorde at de allierte seiret i 2. verdenskrig. Mens Thatcher etterlot seg et polarisert Storbritannia, hvor bitterheten hos mange fortsatt er stor.

Andre beundrer henne og mener hun berget Storbritannia økonomisk og foretok en høyst nødvendig modernisering av landet, og at hun som landets lengstsittende og første kvinnelige statsminister fortjente en offisiell og flott seremoni.

Biskopen trakk under sin tale frem alle fordommene hun møtte som kvinnelige politiker og hvilke kamper hun måtte overvinne. Margaret Thatcher ble valgt inn i det britiske parlamentet som ung småbarnsmor og dette var slettes ikke vanlig.

Ønsket selv et enkelt innhold

Utenom sterk representasjon fra alle de tre forsvarsgrenene, luftforsvaret, hæren og marinen, ønsket Thatcher et enkelt innhold i sin bisettelse, og hun hadde selv valgt ut bønnene og tekststedene som ble lest og salmene som ble sunget.

Talene som ble holdt dreide seg om mennesket Margaret Thatcher og ikke politikeren.

Barnebarnet Amanda Thatcher leste en av tekstene fra Bibelen, det samme gjorde nåværende statsminister David Cameron.

Thatcher var vokst opp i en familie som tilhørte metodistkirken og representanter fra metodistkirken deltok i bønnelesningen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Flere tusen hadde samlet seg i Londons gater for å ta far

Den tidligere statsministeren ble bejublet under prosesjonen

Kisten trukket gjennom Londons gater

Thatchers kiste, som etter eget ønske hadde stått i kapellet til parlamentsbygningen Westminster over natten, ble i formiddag først transportert til St Clement Danes-kirken, som regnes som kirken til det britiske luftforsvaret, hvor det ble holdt en kort seremoni.

Der ble kisten plassert på en kanonlavett trukket av hester fra den kongelige stall og fraktet til St Paul's Cathedral. Kisten var svøpt i det britiske flagget og rundt 700 soldater fra luftforsvaret, marinen og hæren stod æresvakt langs ruten.

Hvert minutt under prosesjonen ble det avfyrt en salutt, og klokkene på Big Ben skulle for første gang siden begravelsen til Churchill ikke ringe.

Langs ruten stod personer som ønsket å vise den tidligere statsministeren en siste ære. Noen applauderte, andre kastet blomster på gaten foran følget.

Andre ønsket å gi uttrykk for det motsatte og snudde ryggen til.

Rundt 4000 polititjenestemenn var kommandert ut i gatene og den militære spesialstyrken SAS var satt i beredskap.

Gitt Thatchers kontroversielle figur ønsket ikke Scotland Yard, som styrte sikkerhetsopplegget, å ta noen sjanser. Både miljøer på den politiske venstresiden, fagforeninger og IRA hadde Thatcher som sin fremste politiske fiende.

Etter bombene under Boston Marathon på mandag ble sikkerhetsopplegget ytterligere skjerpet.

Men det var ingen tegn til uro mens militærorkesteret spilte sørgemarsj og gravfølget skred frem gjennom gatene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Under bisettelsen til Storbritannias tidligere Margaret Thatcher viste mange sin fortsatte motstand.

Demonstranter viser sin misnøye i det kisten med Margaret Thatcher kommer kjørende under prosesjonen.

Omfattende gjesteliste

Rundt 2300 gjester var til stede under seremonien i St Paul's Cathedral.

Margaret Thatchers barn, Mark og Carol, var naturlig et samlingspunkt sammen med sine barn og øvrig familie.

Dronning Elizabeth og hennes mann, prins Philip stilte i spissen for det offisielle Storbritannia. I tillegg var hele den nåværende regjeringen på plass.

Finansminister George Osborne, omtalt som en av Thatchers politiske arvinger, tørket åpenlyst tårer.

Rundt 30 av Thatchers tidligere statsråder var også til stede, inkludert hennes etterfølger John Major som ble plukket ut av partifeller til å overta da de presset henne til å gi seg.

De to Labour-statsministrene Tony Blair og Gordon Brown satt sammen med nåværende Labour-partileder Ed Miliband.

En lang rekke inviterte internasjonale politikere fra Thatchers epoke hadde kommet til London, blant dem Sør-Afrikas tidligere president og Nobel-prisvinner Fredrik Willem de Klerk.

Nelson Mandela, som også var ønsket, hadde sendt en representant for seg selv på grunn av sin helsetilstand.

Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl og Sovjetunionens Mikhail Gorbatsjov meldte begge avbud på grunn av dårlig helse. Det samme gjorde Nancy Reagan, enken etter Thatchers nærmeste allierte og personlige venn Ronald Reagan.

Britiske konservative politikere skal være en smule snurt for at president Obama lot tre tidligere utenriksministre representere USA; James Baker, George Schulz og Henry Kissinger, som alle samarbeidet med Thatcher. I tillegg var tidligere forsvarsminister og visepresident Dick Cheney, som Thatcher ønsket til stede, også der.

– Thatchers bisettelse vil bli som et «Hvem er hvem av overlevende kald krig-krigere», skrev avisen The Independent på forhånd.

Veteraner fra Falklandskrigen var til stede, innstendig ønsket av Thatcher selv.

Hillary Clinton var også invitert, men takket nei. Det samme gjorde Bush-familien, hvor George H.W. Bush (senior) var både visepresident og president før Thatcher måtte forlate statsministerstillingen.

En rekke kulturpersonligheter var også til stede, deriblant komponisten Andrew Lloyd Webber, skuespiller Joan Collins, Top Gear-verten Jeremy Clarkson og BBC-journalisten John Sergeant som gjorde det berømte avskjedsintervjuet med henne da hun gikk av.

Norge var representert ved London-ambassadør Kim Traavik.

Etter seremonien i St Paul's Cathedral var kun familien til stede da Thatcher skulle kremeres.

Kisten med Margaret Thatcher kjøres bort

Kisten med Margaret Thatcher kjøres vekk fra St Pauls Cathedral.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt