Hopp til innhold

Feiret Thatchers død i London

Flere hundre briter feiret Margaret Thatchers død med musikk, dans og sang i London lørdag kveld.

Da den tidligere statsministeren døde mandag, brøt det ut spontane feiringer og rene gatefester flere steder i Storbritannia.

Les: Reagerer med avsky på feiring av Thatchers død
Les: Parlamentet og dronningen viser sin respekt for Thatcher

Lørdag kveld var det stor feiring på Trafalgar Square i den britiske hovedstaden, og politiet er forberedt på bråk.

Ved 20-tiden lørdag kveld hadde flere hundre demonstranter samlet seg med plakater og dukker som skulle forestille Thatcher.

Flere åpnet sjampanjeflasker og ropte slagord, og det skal ha vært knuffing mellom politiet og demonstrantene.

– Jeg har ventet på å få feire dette i 30 år. Dette er den beste dagen i livet mitt. Hun var hatet av minst halve befolkningen, sier demonstranten Simon Gardner til nyhetsbyrået Reuters.

Prøvde å tenne på Thatcher-plakat

Thatcher-demonstrasjon i Glasgow

Demonstranter frorsøker å tenne på en plakat av Margaret Thatcher i Glasgow.

Foto: Andy Buchanan / Afp

London-ordfører Boris Johnson sier at alle har rett til å demonstrere, men varsler en tøff linje mot eventuelle bråkmakere.

– Vi lever i et demokrati der alle har rett til å protestere, ha det gøy og gjøre som de vil. Det de ikke kan gjøre, er å bruke en eldre persons død til å starte opptøyer og bråk, sier Johnson til radiostasjonen LBC.

Scotland Yard bekrefter at de har vært i kontakt med flere som varsler sin ankomst til Trafalgar Square, og politiet var allerede på plass lørdag ettermiddag.

Lørdag formiddag ble det også arrangert en demonstrasjon på George Square i Glasgow, der flere demonstranter forsøkte å tenne på en plakat av Thatcher før de ble stanset av politiet.

Jernring rundt katedral

Lørdagens feiring vil gi politiet en pekepinn på hva de har i vente onsdag, når Thatcher skal bisettes i St. Paul's katedral i London.

Onsdag begynte arbeidet med å sikre området, og ifølge Daily Mail vil sikkerhetsoppbudet være det største siden OL i fjor sommer.

Det er satt opp gjerder langs hele ruta fra Westminster til katedralen, og militærets spesialstyrke SAS er satt i beredskap.

Den ekstreme sikkerheten skyldes også gjestelista, som inneholder dronningen, samt alle overlevende eks-statsministere og amerikanske presidenter.

Det er ventet at over 2000 mennesker vil delta.

Gjerder rundt St Paul's Cathedral i London

St. Paul's katedral i London er gjerdet inn i påvente av onsdagens bisettelse.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Heksesang på hitlistene

De kontroversielle reaksjonene på Thatchers død har pågått hele uka, og Thatchers motstandere har blant annet satt i gang en kampanje for å få sangen «Ding Dong! The Witch Is Dead» til topps på hitlistene, noe de er i ferd med å klare.

BBC har denne uken blitt nødt til å ta stilling til hvorvidt de skal spille sangen på radio, og bestemte seg til slutt for å spille fem sekunder av den.

Sangtittelen dukket også opp på en rekke plakater og bannere på tribunen da Liverpool møtte Reading i lørdagens Premier League-runde.

Mange Liverpool-tilhengere la Thatcher for hat etter Hillsborough-ulykken i 1989, der 96 mennesker omkom.

Som statsminister fikk hun mye av skylda for politiets håndtering av ulykken, som nåværende statsminister David Cameron beklaget i fjor høst.

Liverpool-supportere med Thatcher-banner

Liverpool-supportere viste sin misnøye med Margaret Thatcher på lørdagens kamp mot Reading.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt