Hopp til innhold

London på tå hev under bisettelse

Britiske sikkerhetsmyndigheter har økt beredskapen i London etter Boston-bombene. Frykten for bråk under tidligere statsminister Margaret Thatchers bisettelse var allerede stor nok fra før av.

Kisten til Margaret Thatcher

Kisten med Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher voktet av soldater mens den ble fraktet fra Westminster til St Paul's Cathedral.

Foto: Joel Ryan / Afp

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Rundt 4000 polititjenestemenn er ute i gatene i den britiske hovedstaden og den militære spesialstyrken SAS er satt i beredskap.

I tillegg kommer de mer enn 700 soldatene fra luftforsvaret, marinen og hæren som står æresvakt langs ruten der kisten med den tidligere statsministeren skulle fraktes.

Det er anslått at sikkerhetsopplegget rundt bisettelsen vil være det største siden OL i fjor sommer.

Kisten med æresvogn gjennom gatene

Kisten, som over natten har stått i kapellet til parlamentsbygningen Westminster, ble først transportert til St Clement Danes-kirken, som regnes som kirken til det britiske luftforsvaret, hvor det ble holdt en kort seremoni.

Der ble kisten plassert på en æresvogn trukket av hester fra den kongelige stall og fraktet nå til St Paul's Cathedral.

Kisten er svøpt i det britiske flagget.

Hvert minutt under prosesjonen ble det avfyrt en salutt, og klokkene på Big Ben skulle for første gang siden begravelsen til Winston Churchill i 1965 ikke ringe.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politimann under Thatchers bisettelse

En politimann langs ruten hvor kisten skal fraktes, ser betenkt utover publikum.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Snur ryggen til kisten

Thatcher, som var statsminister fra 1979 til 1990, splitter fortsatt det britiske samfunnet på samme måte som hun gjorde da hun regjerte.

Deler av den politiske venstresiden ønsker å vise sitt syn på den markante konservative statsministeren ved å snu ryggen til æresvognen under prosesjonen.

Dette har politiet gitt grønt lys til. Men Scotland Yard, som har det øverste koordineringsansvaret, har varslet at alle som bidrar til sjikane kan bli arrestert.

Utenfor St. Paul's er det meldt om «fest», for å vise at slettes ikke alle briter sørger over at «Jernladyen» er gått bort.

Phil Williams

Phil Williams er ikke i London for å vise sin sympati med Thatcher.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Når ellers skal jeg demonstrere? Thatcher splittet befolkningen og vi er fortsatt splittet i dag, sier tidligere gruvearbeider Phil Williams, som har kommet fra Wales til London for å vise sin mening.

– Folk snakker fortsatt ikke med hverandre i lokalmiljøene som ble hardest rammet av hennes politikk. Så det er like mye splittelse nå som da, sier Williams.

Sinnet og bitterheten skinner fortsatt gjennom etter så mange år. På parolen han bærer med seg står det med røde bokstaver «Hvil i skam».

Talsmann for Scotland Yard sier de har hatt god dialog med dem som organiserer demonstrasjonene, men legger ikke skjul på at de frykter at utgrupper vil forsøke seg med mer voldsomme midler.

Plakat med støtte til Thatcher under bisettelsen

Også støtte til Margarat Thatcher kom til syne langs ruten. 'Takk for at du reddet Storbritannia' ønsket denne kvinnen å vise, takksigelsen var skrevet av hennes lille sønn.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Omstridt begravelse

Margaret Thatcher planla selv bisettelsen i detalj og den konservative dominerte regjeringen har oppfylt hennes ønsker. Men dette er blitt omtrent like omstridt som damen selv.

Eksstatsministeren vil få en seremoniell gravferd med militær deltakelse, som er nivået under statsgravferd.

En statsgravferd ville krevd avstemning og flertall i Underhuset, og det er slettes ikke sikkert verken labourrepresentanter eller liberaldemokrater ville stemt for dette. En seremoniell gravferd krever kun ja fra Dronningen, etter forespørsel fra regjeringen og statsministeren.

Prislappen er på rundt 10 millioner britiske pund.

– Hun var den første kvinnelige statsministeren, hun var den lengstsittende statsministeren på 150 år og hun oppnådde helt ekstraordinære ting, sa statsminister, og partifelle, David Cameron til BBC da han nok en gang forsvarte beslutningen i dag morges.

Selv om forholdet mellom Storbritannias første og hittil eneste kvinnelige statsminister og den kvinnelige monarken sies å ha vært ganske kjølig i deres felles regjeringstid, så samtykket dronningen.

De siste som ble æret med tilsvarende gravferder var prinsesse Diana (1997) og dronningmoren (2002). Av britiske statsministre er det kun krigshelten Churchill som har fått den samme honnøren.

– Men fru T er ikke Churchill, sier den tidligere markante Labour-ministeren og EU-kommissæren Peter Mandelson til avisen Independent og mener det blir en «kvasi-statsgravferd».

Han har støtte av flere tidligere ministre og ledende Labour-skikkelser.

Også en av landets biskoper, biskopen av Grantham, er kritisk.

Tim Ellis sier til BBC at bisettelsens omfang og prislapp er en tabbe.

– Det er mange vonde følelser rundt ettermælet hennes. Vi har en situasjon der det å forvente at nasjonen skal hylle henne med en bisettelse til 10 millioner pund, er å be om bråk, sa Ellis til BBC.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Styrker forbereder seg ved Temple, London under Thatchers bisettelse

Politistyrker forbereder seg før prosesjonen og bisettelsen kommer i gang.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Omfattende gjesteliste

Rundt 2300 gjester fra 170 land er invitert til seremonien i St Paul's Cathedral.

Dronning Elizabeth og hennes mann, prins Philip stiller i spissen for det offisielle Storbritannia. I tillegg kommer hele den nåværende regjeringen.

Rundt 30 av Thatchers tidligere statsråder er også der, inkludert hennes etterfølger John Major som ble plukket ut av partifeller til å overta da de presset henne til å gi seg. Også Labour-statsministrene Tony Blair og Gordon Brown stiller.

En lang rekke inviterte internasjonale politikere fra Thatchers epoke er til stede, blant dem Sør-Afrikas tidligere president og Nobel-prisvinner Fredrik Willem de Klerk.

Nelson Mandela, som også var ønsket, har sendt en representant for seg selv på grunn av sin helsetilstand.

Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl og Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov har begge meldt avbud på grunn av dårlig helse. Det samme har Nancy Reagan, enken etter Thatchers nærmeste allierte og personlige venn Ronald Reagan, gjort.

Britiske konservative politikere skal være en smule snurt for at president Obama lar tre tidligere utenriksministre representere USA; James Baker, George Schulz og Henry Kissinger, som alle samarbeidet med Thatcher. I tillegg kommer tidligere forsvarsminister og visepresident Dick Cheney, som Thatcher ønsket til stede.

«Thatchers bisettelse vil bli som et Hvem er hvem av overlevende kald krig-krigere», konkluderer avisen The Independent.

Hillary Clinton var også invitert, men takket nei. Det samme har Bush-familien, hvor George H.W. Bush (senior) var både visepresident og president før Thatcher måtte forlate statsministerstillingen.

En rekke kulturpersonligheter er også invitert, deriblant komponisten Andrew Lloyd-Webber, skuespiller Joan Collins, Top Gear-verten Jeremy Clarkson og BBC-journalisten John Sergeant som gjorde det berømte avskjedsintervjuet med henne da hun gikk av.

Også veteraner fra Falklandskrigen vil være til stede.

Thatchers barn, Mark og Carol, er natulig nok der, sammen med sine barn og øvrig familie.

Norge er representert ved London-ambassadør Kim Traavik.

SISTE NYTT

Siste nytt