Mann skutt og drept i Port Said

En ung mann ble skutt og drept i sammenstøt utenfor en politistasjon i havnebyen Port Said i Egypt mandag kveld.

Gjennom røyken står den utbrente bilen frem som et symbol på at president Mohamed Mursi har alvorlige problemer med å få kontroll på situasjonen i landet.

VIDEO: Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer direkte fra Egypt

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Det sier en medisinsk kilde til nyhetsbyrået AFP.

– Den unge mannen døde på vei til sykehuset i byen Zagazig, forteller kilden.

Også i hovedstaden Kairo går det mot en voldelig og tøff natt. Egypts president Mohamed Morsi er under et sterkt press etter at opposisjonen avviste forslaget om dialogmøter.

En politibil står i full fyr inne på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad, omringet av sinte demonstranter.

Straks flammene slukner, forsøker demonstranter på plassen å velte den godt utbrente politibilen.

Gjennom røyken står den utbrente bilen frem som et symbol på at president Mohamed Morsi har alvorlige problemer med å få kontroll på situasjonen i landet.

– Pøbler i gatene

Tahrir-plassen er okkupert slik som den har vært siden desember 2012. I utkanten av plassen er det demonstrasjoner og slåssing mellom politi og demonstranter.

Morsi gikk ut på egyptisk TV i går og sa at «det var en pøbelvelde som regjerte i Egypts gater.» Dette var en tale som ble tolket som meget aggressiv fremtreden av president og vil ikke hjelpe med å døyve sinnet blant demonstrantene.

Morsi har innført unntakslover som gjelder i alle kanalbyene, Suez, Ismalia, Port Said. Portforbudet skal vare i 30 dager framover og gjelde fra klokken 21 til 6. Disse tiltakene minner om tiltakene som hans forgjenger Hosni Mubarak sto for i sin tid.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Minst ett menneske er drept i nye demonstrasjoner i Kairo i dag. Det er innført unntakslover i tre provinser i landet

VIDEO: Unntakslover i Egypt

Avgjørende dager

Egypt går inn mot noen svært avgjørende dager i landets historie. Bare den siste uken har rundt 50 mennesker mistet livet i demonstrasjoner mot landets regjering.

Talsmenn for opposisjonen i Egypt krevde mandag at president Mohamed Morsi oppnevner en nasjonal samlingsregjering og en uavhengig komité som skal granske landets grunnlov. Før dette skjer, har det ingen hensikt å føre dialog.

Den nasjonale redningsfronten mener at Morsi kun vil diskutere overfladiske, ikke reelle, endringer.

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen er i Kairo og svarte på spørsmål fra NRKs lesere mandag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt