Hopp til innhold

Kvinner voldtatt og seksuelt trakassert på Tahrir-plassen

Ifølge lokale grupper som slåss for kvinners rettigheter i Egypt ble 25 kvinner utsatt for seksuelle overgrep på Tahrir-plassen denne helgen. En av dem ble misbrukt med et våpen.

En kvinne blir båret vekke fra Tahrirplassen etter demonstrasjonen i helgen

En skadet kvinne blir båret vekk fra Tahrirplassen denne helgen. På det samme stedet ble 25 kvinner trakassert.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Siden tirsdag i forrige uke har tusenvis av mennesker samlet seg flere steder i Egypt for å demonstrere mot president Mohammed Mursi og Det muslimske brorskapets, to år etter at diktator Hosni Mubarak ble styrtet.

Klokken 17 i dag svarer NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen på spørsmål. Du kan sende inn spørsmål allerede nå.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Verste fredagen

Men midt i mylderet er det også noen som ser sitt snitt til å trakassere kvinner. Ifølge den engelske avisen The Guardian blir kvinner omringet av menn og raskt isolert fra sine venner før hun blir klådd på og avkledd. Noen har blitt kledd helt nakne og en ble voldtatt i helgen, ifølge lokale kvinnesaksgrupper.

– Denne fredagen var den verste vi har opplevd når det gjelder seksuelle overgrep, sier Leil-Zahra Mortada, hun er talskvinne som Opertatin Anti-Sexual Harassment (OpAntiSh), en gruppe som siden november i fjor har jobbet med å hjelpe kvinner som har blitt utsatt for overgrep på Tahrir-plassen.

For dette er ikke et nytt fenomen i Egypt, men siden revolusjonen har trakasseringen fått en ny politisk dimensjon.

I en undersøkelse utført av Egyptian Centre for Women's Rights i 2008 svarte 80 prosent av kvinnene at de hadde opplevd seksuell trakassering. Flertallet av de trakasserte kvinnene bar hijab eller andre former for hodesjal.

Utenlandske journalister utsatt

Enkelte grupper er spesielt utsatt. Kvinnelige journalister mistenker at de er blitt et mål på grunn av yrket sitt.

I november i 2011 ble den franske journalisten Caroline Sinz voldtatt på Tahrir-plassen da hun skulle lage en TV-sak om konflikten i Egypt.

Og Sinz er ikke den eneste utenlandske journalisten som har opplevd dette.

– Fem eller seks menn omringet meg. De tok tak i brystene mine, og befølte underlivet mitt. Jeg mistet tellingen på hvor mange som forsøkte å komme inn under buksene mine, fortalte den amerikanske midtøstenkorrespondenten Mona Eltahawy til ABC i november 2011.

Lara Logan

Lara Logan på Tahrir-plassen under demonstrasjonene mot Mubarak i januar 2011.

Foto: HO / Reuters

Og i februar samme år fortalte CBS-reporter Lara Logan hvordan hun ble et offer for seksuell trakassering nær Tahrir-plassen, samme dag som Hosni Mubarak mistet makten. Rundt 200 menn forgrep seg på henne, ifølge Logan.

Denne helgen skjedde det altså igjen.

– Alle tilfellene var skikkelige ille, men spesielt en vekker avsky. Der ble en kvinne misbrukt med et våpen i underlivet, forteller Mortadad til den The Guardian.

Hennes organisasjon OpAntiSh behandlet 16 kvinner denne helgen, mens en tilsvarende gruppe hjalp 9. Til sammen 25 ofre for seksuell trakassering.

Ingen vet med sikkerhet hvem som står bak disse overfallene, men kvinneorganisasjonene tror det er mennesker som ikke støtter demonstrasjonene som står bak og at det er en bestemt gruppe menn siden dette skjer i det samme området hver gang og metodene er ganske lik fra gang til gang.

– Dype røtter

Sosiologen Said Sadek ved Det amerikanske universitetet i Kairo mener at problemet har dype røtter i det egyptiske samfunnet, men at den islamske konservatismen som har vært på frammarsj i Egypt de siste 40 årene, spiller en rolle.

– Religiøs fundamentalister begynte å angripe kvinner. De vil ha kvinnene tilbake i hjemmet og ikke i arbeid, sa Sadek til BBC.

Til BBC sier aktivister også at omfanget har blitt en «epidemi».
Han mener at det hersker en patriarkalsk kultur i Egypt der det ikke aksepteres at kvinner står over menn på rangstigen.

– Dette er ikke faraoenes kultur, det er beduinenes, understreket Sadek.

SISTE NYTT

Siste nytt