Tre latinamerikanere og en afrikaner blant pavefavorittene

Halvparten av favorittene til å bli nye pave etter Benedikt XVI kommer fra ikke-europeiske land.

Fire av pavefavorittene

Fra venstre: Odilo Pedro Scherer (Brasil), Leonardo Sandri (Argentina), Joao Braz de Aviz (Brasil) og Peter Kodwo Appiah Turkson (Ghana) er blant navnene som nevnes hyppigst om hvem som kan bli ny pave.

Foto: Paolo Cocco/Petros Karadjias/Christina Gallo/Agência Senado / AFP/AP

Få timer etter pave Benedikt XVI annonserte at han abdiserer 28. februar i år, har spekulasjonene startet om hvem som skal overta etter ham.

Av de ti kandidatene som nevnes hyppigst i diskusjonene er det bare tre som kommer fra Europa.

Det kan åpne for et enda mer historisk pavevalg enn da polske Johannes Paul II i 1978 ble den første ikke-italienske pave på 455 år.

1260 år siden sist

Gregor III

Gregor III var den foreløpig siste ikke-europeiske pave.

Gregor III var den forrige paven som kom fra et land utenfor Europa. Han kom fra Syria, og satt i pavestolen fra 11. februar 731 til 28. november 741.

De første århundrene kirken eksisterte var det vanlig med ikke-europeiske paver. Den første paven var som kjent St. Peter, fra dagens Israel.

Siden Gregor III døde i år 741 har det vært 175 paver i løpet av 1260 år, alle sammen fra Europa.

Ti favoritter til pavestolen

  • Joao Braz de Aviz (Brasil, 65). Er en av to brasilianske kandidater. Han har kjent for å ha gitt en viss støtte til de radikale latin-amerikanske frigjøringsteologene:
  • Timothy Dolan, (USA, 62). Er erkebiskop av New York, Er kjent for å være dynamisk og ha humor. At han kommer fra verdens eneste supermakt kan tale mot ham.
  • Marc Ouellet (Canada, 68). Kommer fra den fransktalende delen av Canada og har gode kontakte innad i Vatikanet.
  • Gianfranco Ravasi (Italia, 70). Har vært Vatikanets kulturminister siden 2007. Er, i likhet med den avgående paven, mer av en professortype enn en tradisjonell prest.
  • Leonardo Sandri (Argentina, 69). Var stabssjef i Vatikanet fra 2000 til 2007 og dermed den tredje øverste i kirkens hierarki.
  • Odilo Pedro Scherer (Brasil, 63). Erkebiskop av Amerikas største by, São Paulo. Er regnet som konservativ i den brasilianske kirken. Trolig den sterkeste av de latinamerikanske kandidatene.
  • Christoph Schönborn (Østerrike, 67). Er tidligere student av pave Benedikt XVI. Har vært regnet som «pavemateriale» siden han reviderte katekismen på 1990-tallet.
  • Angelo Scola (Italia, 71). Erkebiskop av Milano, en stilling som tradisjonelt har vært et springbrett til pavestolen. Regnet som den sterkeste av de italienske kandidatene.
  • Luis Tagle (Filippinene, 55). Har en karisma som ofte sammenlignes med Johannes Paul II. Det kan tale mot ham at han først ble kardinal i 2012.
  • Peter Turkson (Ghana, 64). Regnes som den sterkeste afrikanske kandidaten. Han vært talsmann for kirken når det gjelder sosiale spørsmål og har tatt til orde for endringer i verdens finanssystem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Timothy Dolan

Erkebiskop Timothy Dolan under midnattsmessen julaften i St. Patrick-katedralen i New York i fjor. Kritikere sier at han har for amerikansk til å bli valgt til pave.

Foto: KEITH BEDFORD / Reuters

Favoritter fra Latin-Amerika

Luis Tagle fra Filippinene

Luis Tagle fra Filippinene kan, med sine 55 år, være for ung til å bli valgt.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Tre av navnene på listen kommer fra Latin-Amerika, verdensdelen som huser flest av verdens katolikker.

42 prosent av verdens 1,2 milliarder katolikker bor i Latin-Amerika, mot 25 prosent i Europa.

Samtidig har den katolske kirken i Brasil, verdens største katolske land, de senere årene blitt utfordret av pinsevenner og andre evangeliske kirker.

To av navnene som nevnes aller hyppigst er da også fra Sør-Amerika, argentinske Leonardo Sandri og brasilianske Odilo Pedro Scherer.

Utnevnte nye kardinaler

Det er kardinalene som er under 80 år som utgjør utnevner den nye paven. Per i dag er det 118 kardinaler under 80 år.

Benedikt XVI utnevnte 28 nye kardinaler i løpet av fjoråret. På vårparten utnevnte han 22 kardinaler, blant dem 16 europeere.

Andelen europeere vakte kritikk og i slutten av november i fjor utnevnte paven ytterligere seks kardinaler. De seks kom fra Colombia, Filippinene, India, Libanon, Nigeria og USA.

Ønsker avgjørelse innen påske

Konklavet, med de 118 kardinalene, som skal velge den nye paven må tre sammen senest 20 dager etter at Benedikt XVI har gått av.

Deretter blir de holdt isolert frem til de, med to tredels flertall, har valgt en ny pave.

Vatikanet håper å få den nye paven på plass innen påske, opplyste Vatikanets pressetalsmann Federico Lombardi mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt