Hopp til innhold

Professor: Pedofiliavsløringene tappet paven for krefter

Pave Benedict XVI ønsket å rydde opp i pedofiliskandalen i den katolske kirke, men motstand i systemet tappet ham for krefter. Påkjenningen kan være grunnen til at han går av, mener professor ved Menighetsfakultetet, Bernt Oftestad.

Bernt Oftestad, professor ved Menighetsfakultetet

Bernt Oftestad er professor ved Menighetsfakultetet på Universitetet i Oslo. Han forteller at pave Benedikt begynte å rydde opp i overgressakene i den katolske kirke allerede på 90-tallet.

Foto: NRK

Pave Benedikt i et bilde frigitt av Vatikanet fra 11. februar

Her abdiserer paven på grunn av sviktende helse og høy alder.

Foto: - / Afp

– Jeg sitter med en følelse av at ledelsen i den katolske kirke var tafatte i pedofiliskandalen. Det å bringe den katolske kirken over på en mer offensiv linje, slik pave Benedikt forsøkte, var nok en påkjenning, sier professor ved Menighetsfakultetet ved Universitetet i Oslo, Bernt Oftestad til NRK.no.

I dag kom meldingen om at Pave Benedikt XVI går av 28. februar. Ifølge han selv går han på grunn av sviktende helse og høy alder. Sist gang en pave abdiserte var i 1415.

Paven er snart 86 år, og ble født i Tyskland som Joseph Aloisius Ratzinger.

– Mulig han var alene om å rydde opp

Oftestad mener årsaken til den overraskende og uvanlige avgangen kan være den utfordrende overgrepsskandalen paven og den katolske kirke har stått overfor. En sak pave Benedikt begynte å rydde opp i allerede på 90-tallet, lenge før han ble utnevnt til pave.

– Den forrige paven tok ikke tak i overgrepssakene. Men det ville Pave Benedikt gjøre noe med. Det er mulig han var alene om dette, og det kan ha vært bremser i systemet som var en påkjenning for ham, sier Oftestad.

Oftestad er overrasket over nyheten om at paven går av.

– Det er veldig uvanlig at paver går av. Det har skjedd i historien, men ikke i nyere tid. Pavene som gikk før reformasjonen gikk nok ikke frivillig. Det tror jeg pave Benedikt gjør. Det er ingen signaler om at han er presset ut.

– Trist at han går

Oftestad har inntrykk av at pave Benedikt er en god pave, og synes det er trist at han går av.

– Han har sett sitt preg på paverollen. Han er en mer åpen og folkelig pave enn vi er vant med. Han skriver bøker og er interessert i sport. Bøkene hans har fått betydning for mange langt utenfor den katolske kirke.

Oftestad tror en annen grunn til avgangen er at pave Benedikt kan ha sett at den forrige paven ble veldig gammel og svekket, og ønsket å unngå det.

Den katolske kirke beskyldes for å ha vist unnfallenhet og for å skjule seksuelle overgrep begått av katolske prester rundt om i verden.

Overgrepssaker over hele verden

Ifølge en rapport fra den katolske kirken var minst 800 prester og munker fra kirken knyttet til overgrep mot barn fra 1945 til 1985.

Kommisjonen som har levert utredningen, fikk oppdraget av den katolske kirken i 2010, etter at overgreps-skandalen ble kjent i Nederland, og flere hundre ofre sto fram.

I rapporten har kommisjonen funnet minst 800 prester, munker og andre medlemmer av kirken som har deltatt i overgrepene, og av dem er 105 fortsatt i live. Større overgrepssaker i den katolske kirke har også funnet sted i Irland, USA, Tyskland, Østerike, Sveits, Italia og Danmark.

Også i Norge har det vært overgrepssaker i den katolske kirken. Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, tilstod seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden.

Den katolske kirken skal ha betalt offeret for overgrepene det han ba om: En årslønn i økonomisk oppreisning.

Avviser at paven er deprimert

Da pavens talsmann Federico Lombardi møtte pressen like etter at paven hadde kunngjort sin avgang i dag, ble det påpekt av en av journalistene at det har vært en vanskelig og utfordrende paveperiode.

– Har det gjort ham deprimert?, spurte journalisten.

– Absolutt ikke. Jeg har hatt mange møter med ham, og har vært på nært hold. Jeg kan si at det ikke har vært noen tegn til depresjon eller motløshet, svarte Lombardi.

SISTE NYTT

Siste nytt