Hopp til innhold

Zuckerberg: – Har gjort betydelige feil

Facebook-gründer Mark Zuckerberg møtte sent onsdag pressen, etter den siste tidens skandaler som selskapet har vært innblandet i.

Mark Zuckerberg

FACEBOOK-SJEF: – Det er opplagt nå at vi ikke har fokusert nok på å forhindre misbruk, sa Zuckerberg i et telefonmøte med internasjonal presse.

Foto: Jeff Roberson / AP

Onsdag ble det kjent at brukerinformasjonen til nær 87 millioner, dobbelt så mange facebookbrukere enn tidligere antatt, ble misbrukt av det britiske konsulentbyrået Cambridge Analytica under presidentvalgkampen i USA.

Det var Facebooks teknologisjef Mike Schroepfer som først opplyste om dette i et blogginnlegg.

– Det er opplagt nå at vi ikke har fokusert nok på å fokusere nok å forhindre misbruk, sa Zuckerberg i et telefonmøte med internasjonal presse.

– Vi har ikke sett stort nok på hva våre ansvar er. Det var en stor feil, og det var min feil, sa Zuckerberg videre ifølge CNN.

Natt til torsdag ble det også klart at Facebook-gründeren skal vitne for Senatets etterretningskomité så snart som 10. april i forbindelse med Russland-etterforskningen etter presidentvalget i 2016.

Feil i søkefunksjon

Facebook sa også onsdag at ondsinnede aktører har benyttet seg av et søkeverktøy på internettplattformen. Søkeverktøyet har gjort det mulig å samle inn informasjon og oppdage identiteter til de fleste av Facebooks over 2 milliarder brukere, skriver Washington Post.

Problemet skal ha startet ved at hackere hentet epostadresser og telefonnummer fra det såkalte mørke nettet. Deretter skal de ha brukt automatiserte programmer til å mate telefonnummer og mailadresser inn i Facebooks søkefelt.

Slik kunne hackerne ifølge Zuckerberg i telefonkonferansen med internasjonal presse onsdag, hente ut fullt navn og hva som helst Facebook-brukere publiserte offentlig på sine Facebook-profiler.

– Vi bydge denne funksjonen, og den var veldig nyttig. Det var mange mennesker som brukte den frem til vi sluttet med den onsdag, sa Zuckerberg.

Overvåker Messenger

Opplysningene om hvor mange Facebook-brukere som skal ha fått brukerinformasjon misbrukt av konsulentbyrået, kom samme dag som Bloomberg avslørte hvordan Facebook-chatten Messenger skanner og overvåker meldinger mellom brukere.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har selv bekreftet at dette er noe selskapet gjør i et intervju med Vox. Zuckerberg snakket i intervjuet om at Facebook hadde oppdaget at folk sendte det han kalte «sensasjonelle meldinger» i Myanmar i forbindelse med Rohingya-krisen.

– I det tilfellet oppdaget systemet hva som skjedde. Vi hindret de meldingene fra å nå frem, sa Zuckerberg.

Hensikten med overvåkningen er ifølge Facebook å hindre innhold som bryter selskapets regler.

Nye retningslinjer

Schroephers uttalelser blogginnlegg kommer i forbindelse med at Facebook i dag kunngjorde innføring av nye retningslinjer for personvern.

De nye reglene legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjeparter kan få tilgang på. Blant annet skal Facebook begrense tilgangen som apper har til brukeropplysninger og hendelser, samt informasjon om grupper, medlemslister og innhold, skriver NTB.

Facebook fjerner også muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller epostadresser. Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang på telefonnumre og epostadresser på denne måten har kunnet samle inn brukerprofiler.

SISTE NYTT

Siste nytt

Rundt 3000 fotballsupporterar storma banen i byen Malang i Aust-Java under eit oppgjer mellom klubbane Arema og Persebaya Surabaya. Over 100 menneske mista livet i panikken som oppsto.

125 omkom etter opptøyar på indonesisk fotballkamp

All toppfotball er stansa i Indonesia etter at minst 125 menneske døydde i opptøyar og kaoset som følgde då to rivaliserande klubber møttest laurdag kveld.